• Українська
  • English
29 жовтня – Міжнародний день боротьби з псоріазом
29 жовтня – Міжнародний день боротьби з псоріазом

29 жовтня – Міжнародний день боротьби з псоріазом

Проблема псоріазу посідає одне з провідних місць у практичній дерматології. Актуальність дерматозу визначається його поширеністю (на псоріаз страждає від 2% до 6% населення світу), а також тенденцією до більш тяжкого клінічного перебігу на сучасному етапі з частими й тривалими рецидивами, ураженням опорно-рухового апарату та внутрішніх органів, що є причиною тривалої непрацездатності, а нерідко й інвалідизації цих пацієнтів. Згідно з даними клініко-епідеміологічних досліджень, проведеними за останнє десятиріччя в Україні, найчастіше захворювання дебютує в молодому працездатному віці (21-40 років).

“За даними сучасних досліджень, псоріаз є мультифакторним захворюванням, у виникненні та перебігу якого істотне значення відіграють: генетична детермінованість, розлади нейроендокринної регуляції, зміни імунологічної реактивності, захворювання органів травлення, хронічні вогнища інфекції, обмінні порушення тощо. На перебіг псоріазу впливають також предиктори (алкоголь, куріння тощо). Куріння є чинником ризику щодо розвитку псоріазу у чоловіків та жінок. Алкоголь зумовлює імунний дисбаланс та індукує зміни в капілярах шкіри, спричиняючи загострення псоріазу та більш тяжкий клінічний перебіг дерматозу,”– розповідає професор Ольга Денисенко, завідувач кафедри дерматовенерології БДМУ.

…перепади температури й висока відносна вологість повітря знижують загальні захисно-пристосувальні механізми в організмі хворого та впливають на поширеність псоріазу, а також сезонність і частоту його загострень.

За словами фахівця, частота захворюваності на псоріаз може бути обумовлена метеорологічними умовами певного регіону. Різкі перепади температури й висока відносна вологість повітря знижують загальні захисно-пристосувальні механізми в організмі хворого та впливають на поширеність псоріазу, а також сезонність і частоту його загострень. Так, у степовій частині України поширення псоріазу серед населення становить 0,6-1,2%. Водночас, за статистичними даними МОЗ України, найвищий показник поширення псоріазу реєструють у Карпатському регіоні (2,1-3,7%).

Співробітники кафедри дерматовенерології БДМУ активно долучаються до боротьби  та профілактики цього захворювання. Приміром, 25 вересня в рамках Міжнародного медичного Форуму проведено 1-у Національну школу псоріазу, в якій прийняли участь науковці кафедри. Також на базі БДМУ відбувся науковий форум “Структурно-організаційна перебудова дерматовенерологічної служби в умовах реформування системи охорони здоров’я в Україні”, організований і проведений спільно із Національним медичним університетом ім. О.О.Богомольця та Українською асоціацією лікарів-дерматовенерологів і косметологів, де були присутні понад триста провідних науковців та практичних лікарів-дерматовенерологів з усіх областей України.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати