• Українська
  • English
Всесвітній день анестезіолога
Всесвітній день анестезіолога

Всесвітній день анестезіолога

Кожного року, 16 жовтня, медичний загал всього світу відзначає день анестезіолога. Історія медицини свідчить про те, що саме в цей день далекого 1846 року американський хірург і стоматолог Уїльям Томас Грін Мортон, сконструювавши перший примітивний наркозний апарат, виступив публічно у ролі першого в світі анестезіолога, застосувавши діетиловий ефір під час операції по видаленню пухлини щелепи. У кінці першої половини XX ст. анестезіологія виділилась в самостійний розділ медицини, а кінець п’ятидесятих і початок шістдесятих років минулого століття були періодом зародження і становлення анестезіології та реаніматології в Україні. І в цьому процесі лікарі Буковини були одними з перших – у 1962 році було організовано відділення анестезіології та реанімації в обласній лікарні м. Чернівці.

“Курс анестезіології та реаніматології БДМУ (ЧМІ) бере свій початок від 15 вересня 1967 року. Основними розділами роботи курсу, крім навчального процесу, були участь в організації і проведенні планових операцій на серці; експериментальне дослідження і наступне впровадження в клінічну практику гіпербаричної оксигенації; впровадження гіпносугестивного методу в підготовці до операції, під час анестезії, а також у післяопераційному періоді. Новітній період розпочався 13 березня 1995 з відкриття кафедри анестезіології та реаніматології Буковинського державного медичного університету,” – розповідає Сергій Акентьєв, доцент кафедри анестезіології та реаніматології БДМУ.

Основне наукове спрямування кафедри залишилося попереднім – розробка і застосування методів детоксикації у практиці інтенсивної терапії і реанімації. Наукові здобутки кафедри (20 патентів, 80 рацпропозицій) дозволили впровадити в практику охорони здоров’я 5 нововведень, 8 інформаційних листків та 2 методичних рекомендацій. На сучасному етапі кафедра виконує велику навчально-методичну роботу. Анестезіологія, реаніматологія та інтенсивна терапія викладається студентам V курсу, лікарям-інтернам з фаху “Анестезіологія” та “Медицина невідкладних станів”, клінічним ординаторам та лікарям-інтернам суміжних спеціальностей. З 2005 року започатковано проведення передатестаційних циклів із фаху «Анестезіологія», а з 2008 року – тематичне вдосконалення для лікарів-анестезіологів на тему «Актуальні питання анестезіології та інтенсивної терапії». Співробітниками кафедри підготовлені 10 навчальних посібників. Навчальний процес тісно пов’язаний з лікувальною роботою та науковою діяльністю. За час існування кафедри в практику охорони здоров’я зроблено понад 110 впроваджень.

На сьогодні діяльність кафедри спрямована на якісну підготовку нових медичних кадрів, отримання нових досягнень у медицині критичних станів, надання консультативної та лікувально-діагностичної допомоги хворим.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати