• Українська
  • English
15 жовтня – Всесвітній день боротьби із раком грудей
15 жовтня – Всесвітній день боротьби із раком грудей

15 жовтня – Всесвітній день боротьби із раком грудей

Щорічно 15 жовтня проводиться Всесвітній день боротьби з раком грудей. Мета проведених в цей День заходів – звернути увагу суспільства на проблематику раку грудей, покращити знання з цього питання, з тим, щоб стала можливим діагностика захворювання на початковій стадії, та здійснено належного лікування. До слова, з 2005 року 20 жовтня проводиться Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози, а 4 лютого – Міжнародний день боротьби з онкологічними захворюваннями.

У структурі онкозахворюваності жіночого населення України рак молочної залози посідає перше місце з тенденцією до зростання на 1-3% у рік.Більше ніж у третини хворих цю недугу лікарі виявляють уже в занедбаних стадіях, коли істотно вплинути на патологічний процес неможливо. Однією з основних причин пізньої діагностики раку молочної залози є низька санітарна грамотність населення.

“Є так звані фактори ризику, про які має пам’ятати кожна жінка. Серед них найвагоміші: вік 40-60 років, пізня перша вагітність або її відсутність, надмірна вага тіла, рак молочної залози у сестри або матері, дисгормональні доброякісні захворювання молочних залоз, відсутність або короткий період годування грудьми, сексуальні розлади, гінекологічна патологія, гіпотиреоз. Однак незалежно від того, чи жінка входить до групи ризику чи ні, вона повинна систематично проходити онкопрофогляди і має навчитись обстежувати свої молочні залози, – розповідає професор Олександр Іващук, завідувач кафедри онкології та радіології БДМУ.

Існує так званий сімейний раковий синдром, серед основних ознак якого фахівець відзначає наступні: двоє і більше родичів мають рак одного і того ж органу; двоє і більше родичів першого ступеня спорідненості мають рак різної локалізації; троє і більше родичів з гормонообумовленими пухлинами; рак гормональних органів; у родичів пухлини виникають в одних і тих же органах, часто вражаються парні органи; у близнюків пухлини виникають в одному віці та в одних і тих же місцях; пухлини у кожному наступному поколінні виникають у більш молодому віці. Саме на останній факт треба звернути особливу увагу, тому що на думку багатьох людей рак виникає лише у зрілому віці. На превеликий жаль, за останні два десятиріччя рак значно помолодшав, тобто виникає у молодих осіб. Фахівці радять для профілактики та уникнення хвороби не нехтувати оглядами та при першій підозрі захворювання негайно звертатися до лікаря.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати