• Українська
  • English
12 жовтня – Всесвітній день боротьби з артритом
12 жовтня – Всесвітній день боротьби з артритом

12 жовтня – Всесвітній день боротьби з артритом

Всесвітній день боротьби з артритом проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, відзначається щорічно 12 жовтня. Артритом хворіє приблизно кожна сота людина. Біль, обмеження в русі, хронічна ниркова недостатність, висока інвалідизація – це те, що несе з собою артрит. Хвороби суглобів вимагають тривалого постійного медичного нагляду та лікування. Хворі гостро потребують реабілітації та соціальної адаптації.

“Прийнято вважати, що проблеми із суглобами виникають у людей пенсійного віку. Проте артрити дошкуляють у різному віці. Найважчий і найнебезпечніший – ревматоїдний – уражає людей від 30 до 50 років, ним жінки хворіють частіше за чоловіків. Якщо недугу не лікувати, через рік-два вона може призвести до інвалідності.Молодіють і артрози – це пояснюється тим, що люди менше регулярно працюють фізично, відтак при заняттях спортом, піднятті тягарів тощо частіше виникають травми, після яких і розвивається артроз. Причиною захворювань суглобів можуть бути інфекції, перенесені травми, надмірне фізичне навантаження, порушення обміну речовин, брак вітамінів тощо. Запальний процес зазвичай починається у внутрішній оболонці суглоба, згодом поширюється на інші складові – хрящ і кісткові структури, сухожилля, зв’язки,розповідає професор Тетяна Ілащук, завідувач кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ.

…лікування, як правило, включає правильне поєднання відпочинку та фізичних вправ, що дуже важливо для підтримання сили в уражених суглобах.

Як зауважує фахівець, захворювання супроводжується стартовим болем у суглобі, який упродовж дня може зменшитися, а ввечері знову посилитися. З’являється почервоніння, припухлість шкіри, скутість і обмеження рухливості, зміна форми суглоба, неприродний хрускіт при навантаженні. Важливо, щоб людина прислухалася до самопочуття та не пропустила початок хвороби – при перших підозрах потрібно звертатися до ортопеда та починати лікування. Чим довше ви відкладаєте похід до лікаря, тим важче лікувати захворювання і більша ймовірність того, що вам доведеться вести сидячий спосіб життя.

Лікування, як правило, включає правильне поєднання відпочинку та фізичних вправ, що дуже важливо для підтримання сили в уражених суглобах. Слід кілька разів на день надавати спокій ураженому суглобові, не можна довго перебувати в одній і тій же позі, довго стояти на ногах, тривало ходити, піднімати тяжкості. У пізніх стадіях захворювання бажано користуватися при ходьбі тростиною або милицями. Не слід надмірно навантажувати суглоби (наприклад, не можна стояти на колінах під час прибирання квартири, закривати колінами шухляди, зачиняти ними двері). Не слід бігти до автобуса, краще повільно підійти до зупинки, присісти на лавку і почекати наступного. Під час ходьби не потрібно поспішати, робити швидкі повороти і зупинки.

Без вчасного і правильного лікування не лише руйнується суглоб, це може призвести до виникнення грижі міжхребцевих дисків. За його відсутності, почавшись з одного суглоба, артрит може поступово перейти на інші. Процес може спостерігатися не тільки на руках, але й на пальцях ніг, гомілковостопних суглобах. Менше страждають колінний, тазостегновий та плечовий суглоби. Для лікування застосовують цілий комплекс препаратів і процедур. Серед яких, препарати, що містять компоненти хряща, антибіотики, протизапальні мазі, прогрівання, масаж, спеціальна гімнастика, лікувальна дієта. Для людей із хворими суглобами важливими є антиоксиданти та вітамін Е, які містяться в овочах і фруктах, лососі і оселедці, волоських горіхах, насінні гарбуза і соняшника, висівках. Хірургічне втручання проводять лише у випадках запущеного артриту, у крайніх випадках – протезування суглоба. Хворим на ревматоїдний артрит слід приймати вітамін С, виключити з раціону помідори, баклажани та всі види перцю. Варто менше вживати олії та маргарину, натомість, слід пити овочеві соки, які зменшують болі в суглобах: морквяний, селеровий, капустяний.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати