• Українська
  • English
Хвороба Паркінсона
Хвороба Паркінсона

Хвороба Паркінсона

ХВОРОБИ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. Хвороба Паркінсона є хронічним тривало прогресуючим захворюванням центральної нервової системи. Це одне із найпоширеніших нейродегенеративних захворювань нервової системи, яке займає друге місце після хвороби Альцгеймера. У світі налічується близько 6млн хворих. Згідно з офіційною статистикою МОЗ України на 1 січня 2013року в Україні зареєстровано 23 874 хворих на хворобу Паркінсона, що становить 63,7 на 100 тис. населення. Кожного року в Україні близько 2500 хворих вперше захворюють на цю недугу.

Ознаки хвороби

Основні ознаки хвороби полягають в тремтінні рук, сповільненості рухів, скутості, порушеннях динаміки рухової і психічної активності. З появою утруднення у руховій сфері можуть з’явитися такі порушення, як депресія, апатія, порушення сну, а за відсутності необхідної корекції наростають проблеми з пам’яттю. Походження первинного паркінсонізму залишається до кінця нез’ясованим. Факторами ризику розвитку захворювання вчені вважають вік, психоемоційні стреси, супутню судинну патологію на фоні атеросклерозу і артеріальної гіпертензії. На сучасному етапі розвитку медицини неможливо передбачити, у кого розвинеться хвороба Паркінсона.

Якщо не лікуватися, якість життя різко знижується

На сьогоднішній день хвороба Паркінсона продовжує залишатися в когорті невиліковних хвороб. Основним завданням при лікуванні таких хвороб є покращення якості життя хворих. Якщо не лікуватися, якість життя різко знижується. Сучасна медицина має багато методів покращення стану хворого. У разі вчасного діагностування та лікування пацієнти із хворобою Паркінсона можуть тривалий час продовжувати активне життя. Правильну схему лікування може призначити лише досвідчений лікар-невролог. В Чернівцях на базі диспансерного відділення Чернівецької обласної психіатричної лікарні працює обласний кабінет екстрапірамідних захворювань, де хворі можуть отримати кваліфіковану допомогу. В складних випадках хворих консультують професор чи доценти кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка.

Постійний прийом ліків є основою лікування хвороби Паркінсона. Та без психологічної допомоги, лікувальної фізкультури, працетерапії, правильної організації свого часу, раціонального повноцінного харчування їх ефект буде недостатнім. Необхідно прийняти виклик, який зробила хвороба, і спокійно, мобілізуючи свої резерви, боротися за якісне життя.

За ініціативою ВООЗ,з метою підвищення інформованості суспільства, надання підтримки хворим паркінсонізмом та їх сім’ям, щорічно 11 квітня світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона.

Конференція “Актуальні питання діагностики та лікування хвороби Паркінсона”

До цього дня була приурочена лікарська конференція“Актуальні питання діагностики та лікування хвороби Паркінсона”, яка відбулась 8 квітня в обласній психіатричній лікарні. На конференції були висвітлені особливості порушень неврологічного та психічного статусу при хворобі Паркінсона, надання допомоги пацієнтам та можливості профілактики. З доповіддю виступила доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології БДМУ Яремчук Оксана Борисівна.

Кафедрою нервових хвороб, психіатрії та медичної психології БДМУ спільно з обласним кабінетом екстрапірамідних захворювань ОПЛ до дня боротьби з хворобою Паркінсона було розроблено та видано санбюлетень “Хвороба Паркінсона – життя продовжується”. Кожна районна лікарня області отримає екземпляр санбюлетня для підвищення інформованості населення краю про дане захворювання.

Матеріал підготувала: Оксана Яремчук, доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка БДМУ

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати