• Українська
  • English
СТУДЕНТСЬКА СПІЛЬНОТА – БАРОМЕТР СУСПІЛЬСТВА
СТУДЕНТСЬКА СПІЛЬНОТА – БАРОМЕТР СУСПІЛЬСТВА

СТУДЕНТСЬКА СПІЛЬНОТА – БАРОМЕТР СУСПІЛЬСТВА

Українське суспільство переживає сьогодні величезні зміни, бурхливі події та нестримний рух вперед. Ми не такі, якими були рік тому. Надзвичайно зросла національна свідомість, гордість за свою країну, усвідомлення того, що ти є українець. 

Важкі часи згуртували націю, заставили кожного здійснити переоцінку цінностей, по-новому дивитись на суспільство та визначитись зі своїм місцем у ньому. У буремні часи молодь завжди була попереду, своїм прикладом і молодим завзяттям запалюючи інші верстви населення та ведучи їх за собою.    

Студентська спільнота – це барометр суспільства. Саме з такої тези розпочали своє друге засідання учасники та гості English Speaking Club під керівництвом старших викладачів кафедри іноземних мов Ніни Войткевич та Ірини Семенко, що відбулося 27 жовтня. Темою обговорення стала роль студентського самоврядування у вищому навчальному закладі. У зустрічі взяли участь студенти 1-6 курсів медичних факультетів № 1, 2, представники найбільших спільнот іноземних студентів з Індії та Гани, а також представники Студентської ради БДМУ.

Розпочав засідання голова Координаційної Ради медичних вищих навчальних закладів України Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Національний студентський союз», студент 4 курсу медичного факультету № 2 Сергій Скоропляс. У своїй презентації «Реалізація завдань органів студентського самоуправління (ОСС) в системі вищої освіти України» («Realization of Tasks of Students’ Government in Higher Educational System of Ukraine») він розповів про структуру студентських організацій в Україні, про їхні завдання, окреслені статтею 38 Закону України «Про вищу освіту» та про сучасні проблеми становлення студентського самоврядування.

Член Студентської ради БДМУ, відповідальна за наукову роботу студентів, студентка 5 курсу медичного факультету № 2 Євгенія Парастивюк розповіла присутнім про напрямки роботи Студради, детальніше зупинившись на питаннях науково-дослідницької роботи студентів та залучення іноземних студентів до роботи наукових гуртків, викликавши жвавий інтерес присутніх студентів-іноземців.

Цікаві презентації та розповіді про систему освіти у Гані та Національний Союз ганійських студентів (the National Union of Ghana Students – NUGS), утворений у 1962, підготували студенти 1 курсу медичного факультету № 3 Естер Овусу та Єремія Оклу. Виявляється, що NUGS відповідальний за долю кожного ганійського студента не лише в 30 університетах Гани, але й по всьому світі. Саме члени Національного союзу не залишили своїх співвітчизників на сході України під час буремних подій. Вони попіклувались про їхнє переселення в Київ, допомогли з житлом, харчуванням та матеріальну допомогу. У себе на батьківщині члени NUGS не є просто дорадчим органом адміністрації вузів, а дієвим повноправною структурою з великими повноваженнями – вони беруть участь у розподілі бюджетних коштів університетів, відстоюють права студентів, щомісяця зустрічаються з представниками адміністрації, ректором, відповідальними членами Міністерства охорони здоров’я Гани для вирішення поточних питань. Українські студенти відкрили для себе багато нового і корисного, що з великим успіхом могло б бути використаним у вітчизняній системі вищої освіти, зростання ролі, авторитету та дієвості ОСС.

Учасники засідання клубу мали можливість вільно спілкуватись англійською мовою, обмінюватись думками, радитись та сперечатись. На думку зібрання, основною проблемою, яка потребує подальшого наукового вивчення, є нові механізми формування ОСС як органу компетентних, активних і конструктивних партнерів з формування зони європейської вищої освіти.

Засідання English Speaking Club проводиться в кінці кожного місяця на кафедрі іноземних мов для вітчизняних та іноземних студентів. До співпраці запрошуються усі бажаючі з належним рівнем володіння англійською мовою від першого по шостий курс, а також аспіранти, магістранти та інтерни. Темою обговорення наступного засідання будуть національні традиції. За довідками та пропозиціями звертатись на кафедру іноземних мов ДБМУ до старших викладачів Ніни Войткевич та Ірини Семенко. Слідкуйте за оголошеннями!

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати