• Українська
  • English
На кафедрі педіатрії провели заходи до Дня науки
На кафедрі педіатрії провели заходи до Дня науки

На кафедрі педіатрії провели заходи до Дня науки

З нагоди святкування Дня науки кафедрою педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ проведено наступні заходи:

12 листопада за участю провідних фахівців Обласної дитячої клінічної лікарні м. Чернівці та кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб проведено майстер-класи з вдосконалення практичних навичок майбутніх лікарів. Зокрема проведено 2 мастер-класи з методики проведення люмбальної пункції у дітей різного віку за участю завідувачів онкогематологічного відділення – Михайла Георгійовича Гнатюка, відділення реанімації та інтенсивної терапії – Юрія Васильовича Щасливого та відділення патології новонароджених – Іларіона Михайловича Костецького. Студенти ознайомились з особливостями виконання даної маніпуляції у дітей, показами та протипоказаннями до її проведення, та мали змогу інтерпретувати основні показники ліквору у дітей. 

Також був проведений майстер-клас з методики забору матеріалу та оцінки показників периферичного крові в дітей за допомогою геманалізатора. Доцент кафедри Тетяна Білоус разом із студентами 5 курсу спеціальності «лікувальна справа» проводили забір крові та інтерпретацію показників гемограми у дітей та дорослих.

Удосконалення професійної майстерності студентів також відбувалося і в інших профільних відділеннях ОДКЛ. Зокрема, за участі зав. відділенням патології новонароджених та асистентів кафедри студенти мали змогу проводити курацію новонароджених немовлят. Асистент кафедри Олена Власова проводила тренінг для студентів 5 курсу з методики обстеження новонародженої дитини, оцінки основних фізіологічних рефлексів новонароджених.

Опрацювання методик обстеження  дітей проводили також і в інших відділеннях: ас. Ольга Шахова разом із студентами курували пацієнтів пульмонологічного та кардіологічного відділення, ас. Ольга Бєлашова – у інфекційномі відділенні дітей молодшого віку.

Також відбулося засідання студентського наукового гуртка кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб. Тематика засідання: «Сучасні аспекти діагностики та лікування респіраторного дистрес-синдрому у новонароджених». Враховуючи надзвичайну актуальність даної теми, студенти мали змогу вдосконалити свої знання з питань оцінки тяжкості стану пацієнтів з РДС-синдромом та сучасними підходами до терапії цієї складної групи хворих. Окрім традиційної лекційно-семінарської форми ведення засідання гуртка доцентом кафедри Ларисою Вікторівною Колюбакіною та ас. Оленою Власовою разом із студентами-гуртківцями проведено курацію дітей у відділенні інтенсивної терапії новонароджених. Працюючи у відділенні студенти-гуртківці під керівництвом Л.В. Колюбакіної проводили розбір 6 різних клінічних ситуацій, вирішували клінічні завдання, визначали тактику обстеження та ведення пацієнтів. Особливу увагу було приділено тактиці ведення немовлят при різних критичних станах.

13 листопада доцент Тетяна Білоус розповіла студентам про історію становлення кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб, наукові здобутки співробітників кафедри. 

Цього ж дня у приміщенні лекційної зали кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб за участі лікарів-реаніматологів ОДКЛ відбувся  тренінг з основ серцево-легеневої реанімації у дітей. Досвідчений лікар-реаніматолог Олександр Олександрович Ерьомін провів майстер-клас з основних етапів серцево-легеневої реанімації дітей, під час якого студенти змогли ознайомитись з технікою проведення реанімації дітям різного віку та прийняти безпосередню участь у розборі клінічних ситуацій та наданні дітям при різних критичних станах, а також опрацювати навики серцево-легеневої реанімації на муляжах. Актуальність даного тренінгу є надзвичайно високою, за думкою відомих професорів кафедри Олени Костянтинівни Колоскової та Леоніда Олексійовича Безрукова, оскільки формує професійні навички та вміння необхідні для вчасного надання допомоги дітям різного віку у критичних станах. 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати