• Українська
  • English
У БДМУ влаштували вечір-реквієм до Дня пам’яті жертв Голодомору
У БДМУ влаштували вечір-реквієм до Дня пам’яті жертв Голодомору

У БДМУ влаштували вечір-реквієм до Дня пам’яті жертв Голодомору

Голодомор 1932–1933 років в Україні – не лише найбільша гуманітарна катастрофа в історії людства, а й незагоєна рана вітчизняної історії, ще одна „вічна” проблема української суспільної й політичної думки.

Ставлення до Голодомору (а воно далеко не однозначне в сучасному суспільстві) – своєрідний критерій морального, духовного, ідейного розвитку людей, своєрідний іспит на патріотизм.

На підвіконні палахтить

Скорботи полум’я священне –

То свічка пам’яті горить

За всіх безвинно убієнних

Кривава рана в історії народу ретельно замовчувалася. Про неї не можна було згадувати і в літературі. Страх, який принесла більшовицька влада, скував усім уста, наклав на них печать мовчазних мук. Проте саме українські поети і прозаїки стали першими літописцями Голодомору, намагаючись осмислити катастрофу в слові – ще від часів, коли над правдою про Голодомор тяжів „культ мовчання”. З плином часу з’являлися нові твори, нове осмислення фактів і наслідків штучного голоду; ці твори зароджувалися і в Україні, і поза нею. Першим твором про жахіття Голодомору в Україні став роман Уласа Самчука „Марія”, а наймасштабнішим твором української літератури про Голодомор вважається роман Василя Барки „Жовтий князь”.

Кілька років поспіль в останній тиждень листопада проводиться загальнодержавна акція „Запали свічку пам’яті” на знак вшанування невинних жертв Голодомору. Кафедра суспільних наук та українознавства Буковинського державного медичного університету також традиційно долучається до цього заходу. Студенти-медики щиро й емоційно згадують складну історію України початку ХХ століття, читають поезію про невинні жертви Голодомору, співпереживають горю кожної родини, яка втратила своїх рідних. Проносячи біль через себе, студенти запалюють свою свічу пам’яті на „Голгофі голодної смерті”. Організаторами вечору-реквієму стали доценти Лариса Шутак, Галина Навчук та Алла Ткач. До всіх присутніх звернувся завідувач кафедри суспільних наук та українознавства, доктор історичних наук Мойсей А.А.

Звернення до трагічних сторінок історії України робить нас сильнішими, допомагає кожному збагнути, хто ми є насправді, визначитися з тим, яким шляхом іти далі, як залишитися справжнім патріотом своєї неньки-України, як не зрадити своїм предкам, які поклали своє життя за нас, як не бути осторонь нині, коли доля України знову залежить від кожного з нас

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати