• Українська
  • English
Заходи до Дня пульмонолога на кафедрі фтизіатрії та пульмонології Буковинського державного медичного університету
Заходи до Дня пульмонолога на кафедрі фтизіатрії та пульмонології Буковинського державного медичного університету

Заходи до Дня пульмонолога на кафедрі фтизіатрії та пульмонології Буковинського державного медичного університету

7 травня медична спільнота України святкує День пульмонолога.

Захворювання органів дихання є проблемою сучасної медицини через широке поширення, прогресуючий перебіг, скорочення якості та тривалості життя.  Зокрема, у 1990 році ХОЗЛ було на 12-му місці серед провідних причин інвалідності, а до 2020 року очікується його переміщення у першу п’ятірку: після ІХС, депресій, травм внаслідок дорожньо-транспортних пригод і захворювань судин головного мозку.  Це захворювання займає 4-5 місце у світі серед причин смерті в осіб старших 45 років і за прогнозами ВООЗ до 2020 року ХОЗЛ вийдуть на 3 місце серед причин смертності та інвалідності дорослого населення розвинутих країн.

Масове безконтрольне використання антибіотиків спричинює зміни мікробного біоценозу людини, знижує опірність людського організму, призводить до алергізації населення. У багатьох країнах світу спостерігається чітка кореляція між рівнем продажу антибіотиків (АБ) і поширеністю антибіотикорезистентності. Широке і необгрунтоване застосування антимікробних засобів у лікувально-профілактичних закладах своєю чергою сприяє селекції високовірулентних штамів патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів з множинною стійкістю. Особливої уваги потребує поширення практики раціонального використання АБ, у тому числі нагляд за їх вживанням (це передбачає і внесення відповідних змін у програму навчання медуніверситетів). Інформаційна політика і нагляд за використанням АБ у медичних закладах узагалі не потребують значних фінансових вкладень.

Україна посідає 2 місце в Європі за темпами поширення мультирезистентного туберкульозу і 4-е місце у світі за його поширеністю серед вперше виявлених хворих. Пропонується на законодавчому рівні закріпити заборону використання АБ у лікуванні неінфекційних захворювань. Закон буде визначати і принципово нові підходи до інфекційного контролю в протитуберкульозних закладах. МОЗ України та НАМН України розробили концепцію боротьби з внутрішньолікарняними інфекціями.

В рамках заходів до Дня пульмонолога кафедрою фтизіатрії та пульмонології були прочитані лекції для лікарів загально-лікарської мережі з актуальних питань пульмонології, диференційної діагностики бронхообструктивного синдрому, диференційованого лікування запальних процесів у легенях специфічного і неспецифічного ґенезу. Була організована  і проведена за технічного сприяння сектору моніторингу якості освіти та інформаційно-аналітичного забезпечення 19 квітня 2011 року на базі БДМУ перша відео-конференція «Українсько-польський телеміст» за участі провідних фахівців в галузі захворювань органів дихання кафедр фтизіатрії та пульмонології,  внутрішніх хвороб, співробітників та молодих науковців БДМУ, практичних лікарів, з польської сторони – проректора по науці Варшавського Національного інституту туберкульозу та захворювань легень, директора лабораторії молекулярної діагностики, голови польської асоціації Європейського респіраторного товариства професора Іоанни Хоростовської-Венімко, яка прочитала лекцію, присвячену актуальному питанню респіраторної медицини «Фенотипи ХОЗЛ», в якій, з позицій доказової медицини, було висвітлено дослідження щодо обґрунтування формування хронічного бронхообструктивного синдрому, пошуку нових методів ранньої діагностики захворювання та висвітлені проблеми, що потребують подальших кропітких досліджень.  Проведена телеконференція започаткувала новий етап взаємовідносин на міжнародному рівні, що будуть сприяти обміну досвідом,  науковому прогресу у питаннях діагностики та лікування поширених захворювань органів дихання, плануванню спільних наукових пошуків не тільки з питань фенотипів ХОЗЛ, а й в напрямку формування системних ефектів бронхообструктивної патології, вивчення коморбідності при захворюваннях бронхолегеневої системи, що успішно вивчаються в рамках науково-дослідних робіт кафедр фтизіатрії та пульмонології та внутрішньої медицини БДМУ.

Кафедра бере активну участь в організації і проведенні переривчастих курсів, клінічних конференцій для фтизіатрів, пульмонологів, терапевтів, сімейних лікарів та лікарів-інтернів, на яких обговорюються актуальні питання щодо діагностики, сучасних програм лікування та профілактики ТБ та ко-інфекції, акцентується увага на питаннях диференційної діагностики респіраторної патології. 

Недостатні знання основ фтизіатрії та пульмонології лікарями загальної лікарської мережі, зумовило необхідність тематичної курсової підготовки із загальних питань діагностики та профілактики респіраторної патології з метою удосконалення професійної майстерності. З 1 січня 2011 р. на кафедрі впроваджено: передатестаційні цикли «Пульмонологія» та «Фтизіатрія» та 4 нових цикли ТУ.

24 травня 2011 р. для лікарів загальної лікарської мережі (пульмонологів, терапевтів, сімейних лікарів, фтизіатрів, педіатрів, інфекціоністів) планується проведення обласної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми в галузі протидії епідеміям туберкульозу і ВІЛ-інфекції» в рамках якої будуть розглядатися актуальні питання респіраторної медицини».

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати