• Українська
  • English
На кафедрі анатомії відбувся круглий стіл «Видатні морфологи Буковини»
На кафедрі анатомії відбувся круглий стіл «Видатні морфологи Буковини»

На кафедрі анатомії відбувся круглий стіл «Видатні морфологи Буковини»

Буковинський край завжди славився талановитими людьми, серед яких є і видатні  науковці, і практичні лікарі.

Це люди, які в різний час, за різних умов своєю натхненною працею, активною життєвою позицією, служінням людям на ниві збереження здоров’я, повернення життя, підготовкою висококваліфікованих лікарів, керівництвом науково-дослідними медичними установами та їх підрозділами заслужили повагу, шану і визнання, не тільки в Україні, але й далеко за її межами.

На кафедрі анатомії людини ім.М.Г.Туркевича доцентом Марчуком Ф.Д. та асистентом Попелюк О.-М.В. було проведено круглий стіл, присвячений темі «Видатні морфологи Буковини» з іноземними студентами 49 та 48 груп. Акцент було зроблено на основних етапах життєвого та наукового шляху професора Миколи Гервасійовича Туркевича, на честь якого названо кафедру. Туркевич Микола Гервасійович народився 8 жовтня 1894 за старим стилем у селі Лотеніка Холмської губернії (територія сучасної Польщі). У сім’ї його батька було десятеро дітей. Навчався він у Холмській гімназії, де захоплювався біологією, фізикою, старанно вивчав мови, тоді ж почав малювати і виготовляти дерев’яні скульптури, його картини збереглися й до сьогодні. У 1916 році, йдучи стопами старшого брата Бориса, він поступає на медичний факультет Донського університету і з першого курсу прийшло захоплення анатомією. Під керівництвом завідувача кафедри анатомії Яцури К.З. Микола Гервасійович почав робити великі успіхи в оволодінні цією наукою. Його працьовитість, завзятість і чималі здібності були помічені, внаслідок чого студента  4-го курсу призначили на посаду викладача кафедри нормальної анатомії, де він і працював до закінчення університету. З 1931 року на посаді асистента кафедри анатомії у Мінську починається стрімкий науковий ріст Миколи Гервасійовича, його науковим керівником стає С.І. Лєбьодкін. Науковець багато викладає, друкує наукові статті.

У 1943 році – арешт, безпідставне звинувачення у шпигунстві, відоме «Ленинградское дело». Його засудили до 10 років ув’язнення з наступним безтерміновим засланням. В загоні загального режиму він продовжує працювати за спеціальністю, оскільки був єдиним лікарем, що багатьом допомогло врятувати життя. В той же час Микола Гервасійович займається вивченням англійської мови, перекладає, складає словник, спілкується з видатними політв’язнями.  Після смерті Сталіна сім’я починає клопотати про перегляд справи, після чого у 1954 році Туркевича М.Г. було реабілітовано.

 З 1956 року його було обрано за конкурсом на посаду завідувача кафедри анатомії людини Чернівецького медичного інституту (яку очолював до 1970 р). У 1957 році йому присвоєно вчене звання професора. Вивчення ембріогенезу заднього мозку людини призвело до нового відкриття у ІV шлуночку – судинного сплетення.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати