• Українська
  • English
На кафедрі соціальної медицини прочитано лекцію з основ динамічного спостереження за хронічними хворобами
На кафедрі соціальної медицини прочитано лекцію з основ динамічного спостереження за хронічними хворобами

На кафедрі соціальної медицини прочитано лекцію з основ динамічного спостереження за хронічними хворобами

11 лютого на кафедрі соціальної медицини та організації охорони здоров’я

за участю лікарів-слухачів циклу спеціалізації з «організації та управління охороною здоров’я» прочитано лекцію з основ динамічного спостереження за хронічними хворобами.

Всім відомо п’ять провідних складових здоров’я людини: апетит, сон, гарний настрій, бажання працювати і почуття гумору. В цих складових системно узгоджені три основні складові ВООЗівського визначення здоров’я, який постає як динамічний процес, що супроводжується повним фізичним, соціальним та психічним благополуччям.

На кафедрі розроблена методика динамічного спостереження за перебігом хронічних хвороб, які сьогодні скорочують тривалість життя людей і суттєво її «здорову частину», перетворюючи останню у «хворобливу» з тяжкими наслідками – суттєвим зменшенням дієспроможності у працездатному віці, інвалідністю та передчасною смертю.

Було визначено вплив хвороб системи кровообігу, легеневих та онкологічних на провідні показники громадського здоров’я загалом і окремо для чоловіків та жінок різних областей та ландшафтно-геохімічних зон.

Відомо, що здоров’я людини покращати після народження неможливо, його можна тільки зберігати і підтримувати. Чинні дії пов’язані з укладом життя людей, умовами їх життя та вибраним за певними взірцями способом існування. Останні впливають як позитивно, так і негативно на перебіг процесів здоров’я людей, його наслідки, тривалість життя. Серед них вибір діяльності, наявність шкідливих звичок, особливості харчування, поточної поведінки у спілкуванні в сім’ї, на роботі, у громадських місцях, заняття фізичними вправами, наявність власного транспорту, дачі, розваг, друзів тощо. Всі ці складові і формують спостережувані в даний час параметри здоров’я і певні хвороби у людей. Чинні знання повинні надаватися і опановуватися з раннього віку і протягом всього життя у всіх соціальних структурах, що супроводжують життєдіяльність людини. А формувати пакет чинних знань повинна спеціально виділена структура в державній системі охорони здоров’я. 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати