• Українська
  • English
Викладачі БДМУ вчили вчителів та учнів надавати долікарську допомогу
Викладачі БДМУ вчили вчителів та учнів надавати долікарську допомогу

Викладачі БДМУ вчили вчителів та учнів надавати долікарську допомогу

9 вересня викладачі Буковинського державного медичного університету провели виїзну акцію “Перша долікарська допомога при травмах та серцево-легенева реанімація” для вчителів і школярів 9-11 класів ЗОШ с. Мигово, Вижницького району.

 

Мета акції – навчити школярів та вчителів основним правилам, принципам та методам надання першої долікарської допомоги. 

Акцію розпочала помічник ректора з іміджевої політики, професор Алла Борисюк, яка розповіла про мету візиту, представила колег та із вдячністю звернулася до адміністрації школи за запрошення.

Асистент кафедри фтизіатрії та пульмонології Інга Єременчук розповіла про актуальність першої долікарської допомоги, хто повинен надавати таку допомогу, які можуть бути ситуації та як потрібно надати першу долікарську допомогу для того, щоб врятувати людині життя.

Розповідь доповнювалася мультимедійною презентацією з фото, анімаціями та відео. Після чого Інга Василівна практично показала, як правильно проводити серцево-легеневу реанімацію. Щоб більше зацікавила учнів та вчителів, запропонувала спробувати самостійно провести реанімаційні заходи на фантомі.

В Україні щороку понад 15 млн. осіб потребують екстреної медичної допомоги. Несвоєчасне і низькоякісне надання екстреної медичної допомоги хворому або постраждалому може бути причиною стійкої втрати здоров’я чи смерті людини.

«Спочатку спостерігалася розгубленість, проте багато учнів спробували провести непрямий масаж серця. До речі, багатьом вдалося правильно виконати реанімаційні заходи, що фіксувалося загоранням лампочок на фантомі. До практики також долучилися вчителі та директор школи», – розповідає Оксана Оліник, доцент кафедри внутрішньої медицини.

Про першу долікарську допомогу при різноманітних травмах розповіли доцент кафедри догляду за хворими та вищої мед-сестринської освіти Олег Хомко та професор кафедри загальної хірургії Руслан Сидорчук. Хірург ознайомив слухачів з видами травм, кровотеч, з тим, як правильно і де потрібно накласти джгут та розповів про іммобілізаційні заходи.

Також під час акції було проведено профорієнтаційну роботу – школярі отримали інформаційні листівки про Буковинський державний медичний університет. Про навчання та дозвілля студентів вишу школярам розповіли доцент кафедри внутрішньої медицини Яна Телекі, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Галина Коваль та асистент кафедри хірургічної та дитячої стоматології Андрій Бамбуляк.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати