• Українська
  • English
Студенти БДМУ провели просвітницьку акцію до Дня контролю артеріального тиску
Студенти БДМУ провели просвітницьку акцію до Дня контролю артеріального тиску

Студенти БДМУ провели просвітницьку акцію до Дня контролю артеріального тиску

14 вересня до Дня контролю артеріального тиску студенти-іноземні громадяни БДМУ провели просвітницьку акцію з пацієнтами Чернівецького обласного госпіталю ветеранів війни.

 

За офіційними даними Центру медичної статистики Міністерства охорони здоров’я України в Україні зареєстровано більше 12 мільйонів хворих на гіпертонічну хворобу, що становить близько третини дорослого населення нашої держави.

Необхідність досягнення цільових цифр артеріального тиску у кожного пацієнта важко переоцінити. Важливу роль у цьому процесі відіграє контроль основних факторів ризику розвитку та прогресування артеріальної гіпертензії (відмова від тютюнопаління, дозоване фізичне навантаження, обмеження вживання алкоголю, уникнення психо-емоційних переживань тощо).

Просвітницька акція студентів БДМУ

Не слід забувати і про дотримання достатньої за калорійністю та збалансованої за складом щоденної дієти. Саме особливостям дієтичного харчування хворих із підвищеними цифрами артеріального тиску був присвячений цикл тематичних бесід, проведених доцентом кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Наталією Павлюкович та студентами 51 групи 6-го курсу з хворими кардіологічного відділення Обласного госпіталю ветеранів війни (м. Чернівці). У ході проведення просвітницької акції пацієнтам було наголошено, що щоденний раціон хворого на гіпертонічну хворобу повинен бути різноманітним, містити достатню кількість фруктів, овочів, цільних злаків, знежирених молочних продуктів та морської риби.

Особлива увага була звернена на перелік продуктів, вживання яких слід обмежити (морська сіль, жири тваринного походження, солодощі, м’ясні та рибні напівфабрикати), а також на дотримання режиму харчування та постійний контроль маси тіла.

Значну зацікавленість пацієнтів викликали запропоновані рекомендації щодо переліку «корисних» та «шкідливих» продуктів харчування, які, на думку хворих, допоможуть їм урізноманітнити щоденне меню та зробити його не лише поживним, але і смачним.

Наприкінці організаторами заходу були ще раз окреслені основні принципи лікування та контролю підвищеного артеріального тиску:

регулярне вимірювання тиску;

неприпустимість перерв у лікуванні артеріальної гіпертензії, навіть при відсутності її симптомів;

щоденний прийом антигіпертензивних препаратів згідно рекомендацій лікуючого лікаря;

уникнення самолікування на основі реклами у засобах масової інформації, порад рідних, друзів тощо

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати