• Українська
  • English
Співробітники БДМУ провели акцію по вимірюванню тиску
Співробітники БДМУ провели акцію по вимірюванню тиску

Співробітники БДМУ провели акцію по вимірюванню тиску

Щороку з нагоди Всесвітнього дня серця кафедра внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини БДМУ організовує акції для чернівчан з попередження і виявлення артеріальної гіпертензії.

 

17 вересня співробітники кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини (завідувач – професор Віктор Тащук) провели чергову акцію з вимірювання рівня артеріального тиску та поширення інформації про профілактику артеріальної гіпертензії. Дана акція поєднувалась з пропагуванням здорового способу життя та фізичної активності серед громадян м. Чернівці.

Всім бажаючим був виміряний артеріальний тиск та надано консультацію щодо профілактики артеріальної гіпертензії, правил здорового способу життя і харчування, ведення контролю артеріального тиску при наявних факторах ризику розвитку хвороби.

«Всі бажаючі отримали листівки з інформацією про артеріальну гіпертензію та рекомендаціями щодо харчування. Цікавим є те, що приблизно третина учасників акції не мали уявлення про рівень свого артеріального тиску та методи його контролю і стабілізації. Втім, позитивним наслідком проведення таких акцій є не тільки первинне виявлення підвищеного артеріального тиску, але і привернення уваги до даної проблеми серед населення, пропаганда здорового способу життя, доказом чому є зниження кількості людей, що не контролюють свій тиск», – розповідають організатори акції.

Адже за даними ВООЗ, здоров’я людини на 50% залежить від способу життя, 20% – від екологічних факторів, 20% – від харчування, 10% – від охорони здоров’я. Дотримання здорового способу життя є одним з ключових та найпростіших методів запобігання захворюванням.

Гіпертонічна хвороба є однією з основних проблем XXI століття

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я нею страждають до 65% людей похилого віку. Однак небезпека виникнення захворювання є не лише у літніх людей, хвороба може вразити й молодих.

Для забезпечення поставленої мети на кафедрі виконується наукова тема, кінцевою метою якої є оптимізація діагностики, лікування та профілактики підвищеного артеріального тиску і його наслідків на стаціонарному та амбулаторному етапі у жителів Чернівецької області.

Існує безліч факторів ризику, які можуть сприяти стійкому підвищенню тиску в кров’яному руслі: зайва вага; надмірне вживання солі, алкоголю; переїдання; паління; порушення обміну холестерину; психо-емоційні стреси і нервові навантаження. Часто початкова стадія хвороби протікає безсимптомно, тому багато пацієнтів ігнорують попереджувальні заходи, а іноді й лікування.

Саме тому, проведення інформаційних профілактичних кампаній, скринінгові вимірювання артеріального тиску у популяції, дозволяє досягти зменшення захворюваності на артеріальну гіпертензію, інфаркт та інсульт.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати