• Українська
  • English
Студенти БДМУ обговорили принципи здорового харчування
Студенти БДМУ обговорили принципи здорового харчування

Студенти БДМУ обговорили принципи здорового харчування

9 листопада на кафедрі гігієни та екології в відбувся круглий стіл «Здорова їжа як альтернатива швидкому харчуванню».

У проведенні круглого столу взяли участь викладачі кафедри – ст.викл. Кушнір О.В., ас. Іфтода О.М. та студенти 2-го курсу стоматологічного факультету.

Розпочавши проведення круглого столу ас. Іфтода О.М. зазначила, що прискорення темпів виробництва продовольчої сировини і продуктів харчування за рахунок зменшення їх натуральності та безпеки приносять свої гіркі плоди у вигляді зростання хронічної неінфекційної патології, значного «помолодшання» таких захворювань як цукровий діабет ІІ типу, атеросклероз, артеріальна гіпертензія.

Студенти підготували цікаві презентації.

Марко Левандовський  проаналізував зміни, які відбулися у харчуванні сучасної людини та висвітлив проблему епідемії ожиріння, однією з причин якої є висока калорійність харчового раціону на фоні гіподинамії.

Лілія Боратинська висвітлила проблему таких незмінних складників фаст-фуду, як транс-ізомери жирних кислот, на совісті яких – провокування канцерогенезу, збільшення ризику ожиріння, діабету ІІ типу, жирового стеатогепатозу, серцево-судинної патології.

Про ризики, пов’язані з вмістом харчових домішок у їжі швидкого харчування розповіла Ольга Свір. Зокрема, висвітлила можливі ризики, пов’язані з потраплянням у організм глутамату натрію (Е621), нітриту натрію (E 250), тартразину (Е 102).

Петрук Павло розповів про ризики надмірного споживання газованих солодких напоїв, пов’язані з їх високою калорійністю, вмістом цукрозамінників, штучних барвників, ароматизаторів та консервантів.

Ілона Євстафіїва розповіла про вимоги сучасної нутриціології до харчового раціону та альтернативи швидкому харчуванню.

З метою розширення наукового кругозору студентів к.мед.н., ст.викл Кушнір О.В. розповіла про те, як зміни у складі харчових раціонів можуть впливати на стан кишкової мікрофлори та геном людини.

Студенти Андрій Зазуляк та Сергій Халус представили цікаву вікторину, яка допомогла присутнім перевірити свої знання щодо базових положень раціонального харчування та негативних наслідків споживання фаст-фуду.

У процесі обговорення учасники круглого сталу прийшли до висновку, що регулярне споживання фаст-фуду суперечить принципам раціонального харчування, а «здорове тіло – продукт здорового глузду».

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати