• Українська
  • English
Всесвітній день дитини, хворої на цукровий діабет
хворої на цукровий діабет

Всесвітній день дитини, хворої на цукровий діабет

14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.

 

У Чернівецькій обласній дитячій клінічній лікарні щорічно проводиться акція «Всесвітній день дитини, хворої на цукровий діабет».

Діти, які знаходяться зараз на стаціонарному лікуванні разом із медичним персоналом підготували концертну програму для дітей ендокринологічного відділення.

Також разом зав. відділенням Крецу Т.М. діти підготували інформацію про цукровий діабет, профілактику його ускладнень, показали обізнаність у цьому захворюванні, яку отримали зі школи цукрового діабету. Співробітники кафедри педіатрії та медичної генетики (доц. Швигар Л.В., асис. Хлуновська Л.Ю., асис. Андрійчук Д.Р.) разом зі студентами 4-го курсу провели акцію до Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом. Викладачі разом зі студентами розповіли дітям профілактику ускладнень цукрового діабету, а також презентували їх невеличкі подарунки.

Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет – не тільки про кількість хворих на цукровий діабет, зростання захворюваності, але і про те, як можна запобігти розвитку цієї хвороби у багатьох випадках.

Дату було обрано, щоб вшанувати заслуги канадського вченого Фредеріка Бантінга, який народився 14 листопада 1891 року. У січні 1922 року він зробив ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчикові, Леонарду Томпсону, який страждав на важку форму цукрового діабету. Після декількох ін’єкцій інсуліну хворому помітно покращало, а через півроку він повернувся до нормального життя. Звістка про перші клінічні апробації інсуліну стала міжнародною сенсацією. Відкриття Фредеріка Бантінга та його колеги Чарльза Беста врятувало мільйони людських життів.

Звістка про першої клінічної апробації інсуліну Ф.Бантингом і його колегою Ч.Бестом стало міжнародною сенсацією. Замість того, щоб отримати патент на інсулін і згодом казково розбагатіти, Бантінг передає всі права Торонтскому університету. В подальшому права на виробництво інсуліну перейшли до Канадського раді з медичних досліджень, і наприкінці 1922 р. новий препарат з’явився на ринку ліків. Відкриття Фредеріка Бантінга і Чарльза Беста врятувало мільйони людських життів, і, хоча цукровий діабет і до цього дня невиліковний, завдяки інсуліну люди отримали можливість тримати цю хворобу під контролем.

За прогнозами медиків, цукровий діабет до 2030 року стане сьомою найпоширенішою хворобою на планеті. Ця підступна хвороба входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерті (після атеросклерозу і раку).

За даними ВООЗ, сьогодні на цукровий діабет хворіють 350 мільйонів людей. Очікується, що ця цифра у найближчі 20 років подвоїться. В економічно розвинутих країнах світу до 4–6% населення хворіє на цукровий діабет. В Україні цей показник вдвічі менший – близько 2,9%. На 1 січня 2016 року в нашій країна зареєстровано 1 223 607 хворих на цукровий діабет (2,9% чисельності населення). Проте кількість людей з недіагностованою патологією перевищує цю цифру в 3-4 рази. Це свідчить про недостатній рівень діагностики захворювання та про необхідність посилення уваги і проведення заходів для раннього виявлення цукрового діабету. Останніми роками невпинно збільшується кількість хворих дітей, особливо віком до п’яти років, які потребують лікування препаратами інсуліну.

Інформацію підготувала асист. кафедри педіатрії та медичної генетики Ризничук М.О.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати