29 грудня для студентів-іноземців на кафедрі суспільних наук та українознавства було проведено виховний захід “Напередодні українського Різдва” (On the Eve of Ukrainian Christmas).
Викладач Скрицька Н.В. розкрила особливості святкування різдвяних свят в Україні, а також розповіла про звичаї та традиції, які є актуальними сьогодні. Колядки, кутя, вертеп, щедрівки, “дідух” – найважливіші символи свята.
Святкування Різдва розпочинається 6 січня ввечері перед сходом першої зірки. Вся сім’я збирається за столом, на якому є 12 страв, дякує за прожитий рік, успіхи та невдачі і просить “дочекати нового року” в щасті, мирі та здоров’ї. Головною стравою, безумовно, є кутя, яку куштують першою, потім подають інші пісні страви.
7, 8, 9 січня – три дні релігійних свят для християн, під час яких люди вранці йдуть до церкви, а потім навідують родичів, друзів, колядують. Адже ж яке ж Різдво без українських колядок! Коляда – це не просто пісня, а символ народження Христа, винагорода людині прославляти самого Бога, втіленого в маленькій дитині.
Викладач також наголосила на регіональних особливостях святкування різдвяних свят в Україні, однак всі вони зводяться до одного – прославлення Бога, який через людину прийшов у світ в образі маленької дитини, щоб принести людині любов, добро та вселити у серцях мир.