• Українська
  • English
Шевченківські дні в БДМУ
Шевченківські дні в БДМУ

Шевченківські дні в БДМУ

У літературі кожного народу, серед її великих творців, є поети, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Таким поетом українського народу є Тарас Шевченко, чия безсмертна спадщина – одна з найбільших вершин людського генія.

 

Постать Тараса Григоровича Шевченка відома далеко за межами України, пам’ять про нього також відзначена монументами, пам’ятниками, погруддями, меморіальними дошками і іншими меморіями. Відзначаючи Шевченківські дні, студенти 2 групи 2 курсу медичного факультету №4 разом з куратором асистентом кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата, к.мед.н. Анцуповою Вітою здійснили віртуальну екскурсію по містах, селищах України та інших країн світу, знайомлячись з архітектурними пам’ятками, пов’язаними з ім’ям Великого Кобзаря.

Віта В’ячеславівна розповила студентам, що на сьогоднішній день налічується більше 1300 пам’ятників Тарасу Шевченку у світі на всіх континентах: 1256 в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах. Перші монументальні скульптурні Шевченківські проекти почали реалізовувати в 30-ті роки. В Україні перший пам’ятник Шевченку (його погруддя) було встановлено у Харкові у 1881 році. В тому ж році було відкрито і перший пам’ятник Т. Шевченку за межами країни (Казахстан).

В Чернівцях урочисте відкриття пам’ятника Кобзарю відбулося 25 травня 1999 р. на площі Центральна, але вже біля півсторіччя погруддя Тараса Григоровича стоїть у парку ім. Федьковича. Студентам було презентовано відео та фото матеріали.

Про творчу спадщину Великого Кобзаря можна говорити дуже багато. Але найкраще про творчість поета може розповісти тільки його поезія. Саме тому студенти разом з куратором відвідали відділ абонемента Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка де відбулися літературні читання: «Тарас Шевченко. Понад часом».

На заході були присутні шанувальники творчості поета. Шевченкові вірші прозвучали у виконанні студентів 4-медичного факультету Максим’юк Лілі, Логвіна Юрія, куратора Анцупової Віти, співробітника бібліотеки Мацюри Олени. Перед студентами виступила завідувач відділу Шудло Ірина.

Присутні переглянули буктрейлер за поемою «Сон». Для майбутніх лікарів цікавим був бібліографічний огляд книжкової виставки, який презентувала співробітник бібліотеки Ільчишин Юлія. Було представлено твори поета різними мовами, книги про життя і творчість, а також рідкісні книги з фонду бібліотеки, продемонстровано книги з колекції найменшого та найбільшого форматів.

Захід закінчився прогулянкою містом, студенти ознайомилися з унікальним барельєфом Великому Кобзарю, що розташованій на фасаді будинку по вул. ім. Шевченка, 14.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати