• Українська
  • English
На кафедрах БДМУ відзначили День науки
На кафедрах БДМУ відзначили День науки

На кафедрах БДМУ відзначили День науки

20 травня в Україна відзначатимуть День науки. З цієї нагоди на кафедрах БДМУ проходять тематичні заходи.

 

Проблема аутизму в дитячій популяції

Асистентом кафедри педіатрії та медичної генетики Хлуновською Л.Ю. проведено круглий стіл «Проблема аутизму в дитячій популяції» з студентами 47 групи VI курсу присвячений Дню науки. Під час заходу було оприлюднено останні результати світових досліджень, обговорено можливі причини та шляхи корекції аутичних розладів. Студенти активно долучились до обговорення проблеми та поділились інформацією щодо методів соціалізації дітей із аутизмом у різних країнах світу.

Аутизм у дітей – це особливе розлад особистості, яке, хоч і характеризується порушенням соціальної поведінки та пристосування до навколишніх умов, хворобою не є.

Аутизм в різних країнах реєструється у 4-5 випадках на 10 тисяч дітей віком до 3-х років. За останніми даними хворіє кожна 88-а дитина. Хлопчики страждають в 3-4 рази частіше.

Зростання числа випадків цього розладу пов’язують із змінами у підході до діагностики – будь-які прояви порушень соціальної поведінки та навичок вважають аутизмом.

Розвивається синдром в перші роки життя дитини, коли відзначається відсутність або неадекватна реакція на слухові або зорові подразники, дивні страхи, повторювана поведінка. Цей розлад має хронічний перебіг, незалежно від своєї форми; точна причина його виникнення невідома. Лікування складається з психологічних методів впливу, поведінкової терапії; зрідка використовуються препарати. Вилікувати патологію поки що неможливо, корекція полягає у формуванні адаптаційних навичок.

Здобутки та новітні розробки науковців неврологів та психіатрів БДМУ

28 квітня співробітники кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка провели круглий стіл «Здобутки та новітні розробки науковців неврологів та психіатрів БДМУ». Було розглянуто та обговорено актуальні питання лікування непсихотичних психічних розладів у пацієнтів з супутньою неврологічною патологією. До роботи круглого столу долучилися практикуючі лікарі-неврологи  та лікарі-психіатри КМУ «Чернівецька обласна психіатрична лікарня».

Засідання секції загальної практики-сімейної медицини підсумкової науково-практичної конференції лікарів-інтернів Чернівецької області

11 травня на кафедрі сімейної медицини проведено засідання секції загальної практики-сімейної медицини підсумкової науково-практичної конференції лікарів-інтернів Чернівецької області.

Лікарями-інтернами 2-го року навчання зі спеціальності «загальна практика-сімейна медицина» представлено 10 доповідей, присвячених різноманітним актуальним питанням сучасної медицини, зокрема: ролі сімейного лікаря у вчасній діагностиці целіакії, особливостям перебігу та лікування дітей з респіраторними захворюваннями, ролі інсулінорезистентності у розвитку і прогресуванні гіпертонічної хвороби, сучасним поглядам на лікування і профілактику ХОЗЛ, сучасним аспектам лікування вірусу папіломи людини, застосуванню тіотріазоліну у комплексному лікуванні хворих на ішемічну хворобу серця, визначенню імунорезистентності організму у хворих на загострення хронічного холециститу та у хворих на синдром діабетичної ступні, взаємозв’язку неалкогольної жирової хвороби печінки з компонентами метаболічного синдрому у хворих на ішемічну хворобу серця, ролі медичного працівника в сучасній парадигмі здорового способу життя.

Доцент кафедри, к.мед.н., доцент Сергій Іващук підкреслив, що рівень виконання наукових робіт є досить високим, має прикладне значення для клінічної медицини, тематика НДР є актуальною, сучасною, охоплює різні напрямки діяльності сімейного лікаря. Окрім того, лікарі-інтерни проявили високий інтерес до конференції та професійний підхід до виконання наукових робіт, активно приймали участь у дискусіях і обговореннях доповідей.

На кафедрі патологічної анатомії відзначили День Науки

Науковий потенціал Україні вважається одним з найкращих в Європі. Українські вчені є авторами безлічі винаходів в різних галузях науки. Науково-технічну діяльність регулює закон, прийнятий в Україні в 1999 році.

Особливо почесним свято Дня науки є для членів Національної Академії Наук України, яка була заснована в 1918 році.

Асистент кафедри патологічної анатомії Олександра Гарвасюк прочитала міні-лекцію студентам 4-го курсу, медичного факультету №2, 25 групи на тему «Проблема передчасних пологів у Чернівецькій області. Патоморфологія передчасного дозрівання хоріального дерева плаценти».

Круглий стіл на кафедрі фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата

16 травня на кафедрі фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата, за ініціативи завідувача кафедри, професора Світлани Ткачук, відбувся круглий стіл, приурочений до Дня науки.

Захід відкрив професор Валентин Швець, який розповів студентам про здобутки та досягнення вчених БДМУ у розвитку медицини. На заході були присутні викладачі кафедри та студенти-гуртківці.

Перед присутніми виступила доцент Світлана Анохіна, відповідальна за наукову роботу, яка ознайомила студентів з науковими напрямками роботи кафедри. Відповідальна за студентський науковий гурток, доцент Світлана Семененко представила презентацію про стажування співробітників кафедри у Литовській республіці. Асистент Віта Анцупова, лікар-генетик першої категорії, розповіла присутнім про Міжнародний день пацієнтів з мукоплісахаридозом, причини виникнення захворювання та методи його лікування.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати