• Українська
  • English
Студенти БДМУ провели дослідження мясної продукції на вміст антибіотиків
Студенти БДМУ провели дослідження мясної продукції на вміст антибіотиків

Студенти БДМУ провели дослідження мясної продукції на вміст антибіотиків

За останні роки асортимент і обсяги реалізації м’ясних товарів значно виросли. На ринку м’яса, що користується стабільним попитом у споживача, представлені різні його види, і покупцеві іноді важко вибрати якісний продукт із цього різноманіття.

 

Починаючи із середини 20-го століття, феномен «антибіотиків» зробив неабиякий переворот у медицині та ветеринарії. Власне, тоді з’явилися ще й досі маловідомі на теренах нашої держави кормові добавки з антибіотиками для тварин, які не тільки підвищили стійкість тварин до патогенних мікроорганізмів, але призвели до збільшення продуктивності тваринництва – стимулювали ріст тварин, знижували затрати кормів на одиницю товарної продукції, підвищували вміст білку в м’ясі тощо.

На сьогодні ця практика вже достатньо апробована і набула широко розповсюдження. Курчатам, вирощуваним на великих птахофабриках, щодня дають антибіотики, підвищені дози яких відкладаються в кістковому мозку. І якщо в здорових курей кістки мають сірий колір, то в отруєних антибіотиками курчат кістки фарбуються у вишнево-червоний колір, а іноді фарбується і м’ясна тканина навколо кістки. Вживати таке куряче м’ясо, отруєне антибіотиками, не можна, а для хворих з імунними захворюваннями і дітям категорично заборонено. М’ясо трансгенних тварин відрізняється від м’яса тварин, вигодуваних природнім шляхом. Воно характеризується менш насиченим кольором, жир є тугоплавкіший.

Звичайно, що кожному студенту було цікаво дослідити улюблену продукцію, яку постійно споживають, тому серед досліджуваних нами зразків були: курятина, свинина, м’ясо-ковбасні вироби, паштети м’ясні та печінкові (виробництва не лише України, але і Європейських країн), зокрема: «Бердичівський м’ясокомбінат», «М’ясо Буковини», «Наша ряба», ковбаси виробництва Італії, польські м’ясопродукти, домашня м’ясопродукція та ін.

Студентами IV курсу проведено моніторинг вмісту антибіотиків та гормонів в доступних м’ясопродуктах різних виробників України на засіданні гуртка з фармацевтичної хімії (керівник НДР асистент кафедри медичної та фармацевтичної хімії Барус Маріанна Маринівна).

Широке використання антибіотиків як лікарських засобів у медицині, ветеринарії, різноманітних галузях сільського господарства, харчової і консервної промисловості сприяло створенню особливої галузі виробництва – промисловості антибіотиків. І кожен із даних класів антибіотиків має свої специфічні реакції ідентифікації.

Існує декілька принципів класификації антибіотиків:

  • за видами продуцента;
  • залежно від характеру біологічної дії;
  • за хімічною структурою.

Найбільш досконала – хімічна класифікація, яка дозволяє вивчати залежність між хімічною структурою, фізико-хімічними властивостями і дією антибіотиків, розробляти способи контролю якості антибіотиків, виходячи з особливостей структури.

За хімічною класифікацією виділяють:

  • Антибіотики аліциклічної будови (група тетрациклінів, їх напівсинтетичні аналоги та ін.).
  • Антибіотики ароматичного ряду (група левоміцитину).
  • Антибіотики гетероциклічної структури (пеніциліни, їх напівсин- тетичні аналоги; цефалоспорини та ін.)
  • Антибіотики глікозидної будови: стрептоміцини; аміноглікозиди (канаміцини, неоміцини, гентаміцини, мономіцини); лінкоміцини; макроліди (еритроміцини й олеандоміцини); анзаміцини (рифаміцини та їх напівсинтетичні аналоги).
  • Полієнові антибіотики з глікозидоподібною структурою (ністатин, амфотерицин, мікогептин).
  • Антибіотики поліпептидної будови (граміцидини, поліміксини та ін.).
  • В окрему групу виділяють протипухлинніантибіотики: похідні ауреолової кислоти; антрацикліни; похідні хінолін-5,8-діону; актиноміцини.

Спільною та цілком доступною реакцією для всіх стероїдних гормонів та їх синтетичних аналогів була реакція з кислотою сульфатною концентрованою. При розчиненні в ній і нагріванні речовини дають специфічне забарвлення, іноді флуоресценцію, при подальшому додаванні води, хлороформу, розчину феруму(ІІІ) амонію сульфату забарвлення змінюється, з’являється специфічна флуоресценція за наявності досліджуваних сполук у м’ясопродуктах.

Лікарські препарати не були виявлені у жодному домашньому зразку м’яса, вони слугували «еталонними розчинами порівняння». Великим було розчарування від продукції, які давали реакцію на стероїдний цикл (основа гормональних препаратів),а у деяких зразках нами були виявлені і антибіотики різних класів (аміноглікозиди та цефалоспорини).

Тому закликаємо всіх небайдужих до свого здоров’я людей купувати м’ясо тварин вирощених природнім шляхом.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати