• Українська
  • English
20 листопада – Всесвітній день дитини
20 листопада – Всесвітній день дитини

20 листопада – Всесвітній день дитини

У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести в практику святкування Всесвітнього дня дитини як дня світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Саме 20-го листопада 1989-го року було ухвалено міжнародну конвенцію про права дитини. Вона є обов’язковою для виконання в усіх країнах, які підписали цей документ. Основна ідея Конвенції – найповніше забезпечення інтересів дитини. А це виживання, розвиток, захист та забезпечення активної участі в житті суспільства.

“Діти як найбільш вразлива частина суспільства гостро переживають наслідки серйозних суспільних проблем: криза сім’ї, бідність, недосконалість механізмів захисту прав тощо. Абсолютно здоровими народжуються менше третини дітей. Кожна сьома дитина виховується в неповній сім’ї. У соціально несприятливих умовах, не отримуючи необхідного виховання і освіти, проживають 6 млн підлітків,” – зазначає професор Юрій Нечитайло завідувач кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ.

Майже 40% школярів регулярно вживають спиртні напої, 70% з наркоманів – підлітки і молодь. При колосальних масштабах сирітства (у тому числі соціального) характер системної кризи набувають проблеми установ сирітського типу. Фахівці підкреслюють, що соціальна ізоляція, у якій ростуть вихованці дитячих будинків та інтернатів, призводить до того, що у доросле життя вони входять зовсім непідготовленими.

Благополучно адаптуватися до життя в суспільстві вдається лише кожному десятому вихідцю з дитячого будинку або інтернату. 40% випускників здійснюють правопорушення і потрапляють у місця позбавлення волі, 10% закінчують життя самогубством.

В рамках відзначення Всесвітнього дня дитини співробітниками кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини проведено виїзд у Глибоцький район Чернівецької області до ліцею смт. Глибока, де було проведено профілактичний огляд 50 дітей старшого шкільного віку. Прочитано цикл лекцій для школярів на тему: “Профілактика вірусних інфекцій”. Для вчителів старших класів проведено круглий-стіл “Основні аспекти валеології”. Упродовж жовтня-листопада співробітниками кафедри проводились бесіди з батьками хворих дітей на базі міської дитячої клінічної лікарні по програмі “Школи здоров’я” та на тему “Профілактика та сучасне лікування ГРВІ у дітей”.

Також з нагоди відзначення Всесвітнього дня дитини студенти медичних факультетів №1 та №4 разом із Лідією Потаповою, старшим викладачем кафедри суспільних наук та українознавства з благодійною акцією відвідали Обласний спеціалізований будинок дитини.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати