• Українська
  • English
Діагностика та лікування хронічної серцевої недостатності
Діагностика та лікування хронічної серцевої недостатності

Діагностика та лікування хронічної серцевої недостатності

НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ. 25 вересня в приміщенні палацу “Академічний” кафедрою сімейної медицини Буковинського державного медичного університету сумісно з Департаментом охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА проведено чергове засідання Асоціації сімейних лікарів Чернівецької області та науково-практичну конференцію “Актуальні питання діагностики та лікування хронічної серцевої недостатності”.

Хронічна серцева недостатність залишається актуальною медико-соціальною проблемою у всьому світі, в тому числі в Україні. Про серйозність прогнозу клінічно маніфестованої хронічної серцевої недостатності свідчить те, що приблизно половина таких пацієнтів помирають упродовж 4 років, а серед хворих з тяжкою формою цієї недуги смертність упродовж найближчого року сягає 50 %.

Нова редакція Національних рекомендацій діагностики та лікування

Доповідь професора, завідувача кафедри сімейної медицини Семена Білецького була присвячена питанням діагностики та лікування хронічної серцевої недостатності у світлі нової редакції Національних рекомендацій, відповідно до яких основними завданнями сімейного лікаря при спостереженні пацієнта з цієї хворобою на амбулаторному етапі є якнайдовше підтримання досягнутого у стаціонарі ефекту стабілізації клініко-гемодинамічного стану, попередження подальших госпіталізацій з приводу декомпенсації кровообігу та інших серцево-судинних причин, сприяння досягненню пацієнтом максимально можливої тривалості життя. “Мета даної доповіді – допомогти сімейному лікарю у прийнятті оптимального рішення щодо діагностичних методів та лікувальних підходів у пацієнтів з хронічною серцевою недостатністю, оскільки її поширеність постійно зростає – як внаслідок збільшення частки людей похилого і старечого віку у загальній популяції, так і за рахунок зростання середньої тривалості життя хворих з цим недугом”, – зазначив Семен Віссаріонович.

Судинна патології головного мозку

Доповідь професора, завідувача кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка Валерія Пашковського висвітлювала питання судинної патології головного мозку. Значна поширеність судинних захворювань головного мозку, висока летальність та інвалідизація хворих робить цю проблему надзвичайно актуальною. На жаль, тенденція до зростання числа судинних захворювань зберігається, тому дуже важливим для сімейних лікарів було представлення Валерієм Мелетійовичем чіткого алгоритму дій у разі ішемічного інсульту. “Для діагностики інсульту можна використовувати скринінговий тест FAST – face, arm, speech test. Термінове розпізнавання ознак інсульту та негайне звернення за кваліфікованою медичною допомогою дозволить зберегти життя хворого та попередити розвиток важких наслідків”, – підкреслив Валерій Пашковський.

Фармаконагляд в Україні

На конференції заслухано доповідь керівника регіонального відділення Державного експертного центру МОЗ України, професора Раїси Косуби “Фармаконагляд в Україні та світі: побічні реакції лікарських засобів”. Здійснення нагляду за безпекою лікарських засобів при їх медичному застосуванні є одним з основних напрямків у реалізації національної політики щодо ліків в усіх країнах світу. Міжнародний і національний регуляторний механізм нагляду за безпекою лікарських засобів отримав назву – фармаконагляд. “Щороку до Управління Державного експертного центру МОЗ України надходять тисячі карт-повідомлень про побічні реакції лікарських засобів, що зумовлені фармакологічними властивостями препаратів чи особливостями відповіді організму на введення ліків. Після набуття чинності наказу МОЗ України № 1005 від 02.04.2012 року про випадки побічних реакцій та/або відсутності ефективності лікарських засобів повинні подавати інформацію не лише лікарі, а й медичні сестри, фельдшери, акушери, провізори та фармацевти. До цього процесу також залучатимуться пацієнти, їх представники та організації, що захищають права пацієнтів”, – наголосила Раїса Борисівна.

Ведення фізіологічної вагітності сімейним лікарем

Велике зацікавлення викликала доповідь асистента кафедри сімейної медицини Оксани Боднарюк “Ведення фізіологічної вагітності сімейним лікарем”. Як відомо, згідно Наказу МОЗ України № 417 від 15.07.2011 року “Про організацію амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги в Україні” сімейним лікарям дозволено спостерігати за здоровою вагітністю (при її фізіологічному перебігу) після проходження відповідного циклу тематичного удосконалення. “Надзвичайно важливим є набуття сімейними лікарями знань, вмінь і навичок з діагностики та ведення неускладненої вагітності, профілактики, діагностики та надання невідкладної допомоги при виникненні ускладнень”, – зауважила на завершення доповіді Оксана Іванівна.

Загалом в роботі науково-практичної конференції взяли участь 156 лікарів Чернівецької області.

Матеріал підготувала: Оксана Петринич, доцент кафедри сімейної медицини

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати