• Українська
  • English
Всесвітній тиждень імунізації в БДМУ
Всесвітній тиждень імунізації в БДМУ

Всесвітній тиждень імунізації в БДМУ

АКТУАЛЬНО. До Всесвітнього тижня імунізації на базі міської дитячої клінічної лікарні співробітники кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини Буковинського державного медичного університету (професор, завідувач кафедри – Юрій Нечитайло та доценти кафедри Наталія Попелюк, Дмитро Нечитайло та Наталія Ковтюк) провели “круглі столи “Не відставайте від життя” для студентів VI курсу медичного факультету №2. Під час занять студенти ознайомились з сучасним календарем щеплень, показаннями до них та протипоказаннями.

“Ми ставили за мету звернути увагу студентів, як майбутніх фахівців, на життєву необхідність знати про важливість власної безпеки та безпеки дітей від хвороб шляхом імунізації впродовж всього життя,” – розповідає професор Юрій Нечитайло.

Щорічно, починаючи з 2005 року, в Україні з ініціативи Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я проводиться Європейський тиждень імунізації.У 2014 році (з 24 по 30 квітня) події з цього приводу проводяться під гаслом “Імунізація в ім’я життя”.

Заходи спрямовані на інформування людей і усунення перешкод для вакцинації, нагадування батькам про необхідність зробити щеплення своїм дітям, а всім дорослим людям – про важливість власної безпеки від хвороб шляхом імунізації впродовж всього життя.

Широкий резонанс Європейського тижня імунізації особливо важливий цього року, бо 2014 рік – ключовий на шляху до досягнення в Україні елімінації кору і краснухи до 2015 року і збереження статусу території, вільної від поліомієліту.

Лише завдяки проведенню масової імунізації населення проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи, епідемічного паротиту, епідемічна ситуація в цілому в Україні, покращилася і захворюваність на окремі інфекції знизилася до поодиноких випадків (дифтерія, правець, кір, краснуха) або зовсім не реєструється (поліомієліт).

Загальнодержавна програма з імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб

Для успішної боротьби із інфекційними недугами в Україні запроваджена та діє Загальнодержавна програма з імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2007-2015 роки.

Відповідно до статті 12 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” – профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов’язковими і включаються до календаря щеплень. Всі щеплення в Україні проводяться згідно схем Національного календаря щеплень (основний контингент підлеглих щепленням – діти). ВООЗ рекомендує здійснювати щеплення не менше, ніж 95% дітей. Якщо 90-95% людей мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не поширюється серед населення, адже створюється колективний імунітет.

Відмова від щеплення: чим загрожує?

Всі вакцини, які закуповує МОЗ України та які використовуються для вакцинації, зареєстровані в Україні, перед централізованим постачанням до регіонів проходять лабораторний контроль якості.

До 1,5 років дитина отримує всі необхідні щеплення, що дозволяє їй активно контактувати з іншими дітьми без ризику заразитись і захворіти. Всі щеплення, згідно з календарем щеплень, проводяться в поліклініках безкоштовно. У разі відмови від профілактичних щеплень батьки повинні усвідомлювати, що вся відповідальність за здоров’я та життя своєї дитини лягає на них.

В умовах активних міграційних процесів зростає ризик зараження в першу чергу нещеплених дітей і дорослих. Відмови від щеплень підвищують не лише ризик зараження інфекцією, але і ризик її важкого перебігу, розвитку ускладнень і навіть смерті. Крім того, відмови від вакцинації призводять до зменшення захищених осіб в колективі і роблять можливими спалахи тих захворювань, які людство залишило в минулому.

На сьогодні в Україні контроль якості медичних імунобіологічних препаратів здійснюється сертифікованою ВООЗ лабораторією ДП “Державний експертний центр МОЗ України”, яка має усі необхідні дозвільні документи. При цьому переважна більшість вакцин, які закуповує МОЗ, використовуються не тільки в Україні, а й у багатьох провідних країнах світу.

Крім того, завдяки новим і комбінованим вакцинам, в даний час можна захистити підлітків і дорослих людей від таких хвороб, що представляють загрозу для життя, як грип, менінгіт та рак (рак шийки матки і печінки). Щеплені проти грипу хворіють у 10 разів рідше, ніж не вакциновані. Щорічні випадки смерті від грипу зареєстровані у нещеплених осіб.

У 2014 році ЄРБ ВООЗ пропонує зосередити увагу на боротьбі з безпечністю і самозаспокоєнням серед батьків (й інших опікунів), працівників охорони здоров’я, привертаючи увагу до ризиків і наслідків, пов’язаних з вакцинокерованими інфекціями та до переваги повного курсу імунізації.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати