• Українська
  • English
В БДМУ відбувся “круглий стіл” Клінічна фармація: реалії сьогодення”
В БДМУ відбувся “круглий стіл” Клінічна фармація: реалії сьогодення”

В БДМУ відбувся “круглий стіл” Клінічна фармація: реалії сьогодення”

ДО 70-РІЧЧЯ БДМУ. 17 квітня відбувся круглий стіл для випускників спеціальності “Клінічна фармація” із практичними провізорами клінічними “Клінічна фармація: реалії сьогодення”, організований куратором 1 групи 5 курсу провізорів клінічних доцентом кафедри фармакології Інною Кишкан.

На зустріч зі студентами були запрошені випускники БДМУ за спеціальністю “Клінічна фармація”: к. фарм. н. Оксана Шлюсар (випускниця 2006 р.), Світлана Жарко (випускниця 2008 р.), Віктор Яремко (випускник 2009 р.) та Ірина Божичко (випускниця 2010 р.), які розповіли про свій професійний шлях у лікувально-профілактичних закладах, в аптечній мережі, на фармацевтичній фірмі та науково-педагогічній роботі.

Почесними гостями круглого столу були професор кафедри фармакології Раїса Косуба, яка ознайомила присутніх з історією становлення клінічної фармації на Буковині та начальник відділу фармацевтичного супроводу ОКУ “Центр” Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення ОДА в Чернівецькій області Гельфан Акжигітов, який надав інформацію про можливості працевлаштування випускників даної спеціальності.

Кураторську годину, присвячену 70-річчю Буковинського державного медичного університету та 10-річчю фармацевтичного факультету відвідала відповідальний куратор фармацевтичного факультету доцент Людмила Філіпова.

На початку круглого столу куратор, доцент Інна Кишкан звернула увагу присутніх на те, що “Клінічна фармація” – універсальна спеціальність, яка майбутньому провізору клінічному дає ґрунтовні хіміко-фармацевтичні, фармакоекономічні та медико-біологічні і, особливо, клінічні знання при вивченні основ клінічної медицини, фармакотерапії, клінічної фармакології та інших. Провізор клінічний більше, ніж лікар вивчає клінічну фармакологію, а також клінічні дисципліни, яких немає у планах підготовки лікаря: клінічне дослідження лікарських засобів, загальна фармакокінетика та фармацевтична опіка. Тому провізор клінічний, який добре обізнаний із медициною та фармацією, є грамотним фахівцем у питаннях взаємодії ліків, розрахунку вартості лікування, генеричної чи фармакотерапевтичної заміни з урахуванням супутньої патології у хворого, моніторингу побічних реакцій при медичному застосуванні ліків та умов раціональної фармакотерапії.

Цього навчального року випускники спеціальності “Клінічна фармація” вперше складатимуть державний випускний іспит з організації та управління у фармації (замість фармакоекономіки), як у студентів спеціальності “Фармація” ОКР “Спеціаліст”, розповідає доцент Інна Кишкан, що, можливо, у подальшому дозволить провізорам клінічним проходити підвищення кваліфікації за спеціалізацією “провізор-організатор”, яка необхідна для завідувачів аптек.

У Буковинському державному медичному університеті підготовка провізорів клінічних здійснюється з 2001 року. За цей період відбулося 8 випусків фахівців за – диплом провізора клінічного отримали 402 випускника, після чого вони мають можливість навчатися в інтернатурі за спеціальністю на факультеті післядипломної освіти БДМУ.

Працевлаштування випускників

Практично усі випускники працюють за фахом. Кращі випускники залишилися на профільній кафедрі фармації БДМУ для науково-педагогічної роботи, 13 – працевлаштовані в закладах охорони здоров’я Чернівецької області, а саме, в обласній клінічній лікарні (2), обласній дитячій клінічній лікарні (2), лікарні швидкої медичної допомоги (3), обласній психіатричній лікарні (2), по 1 випускнику в обласному центрі екстренної медичної допомоги та медицини катастроф, обласному клінічному протитуберкульозному диспансері, Кіцманській та Сокирянській ЦРЛ. Значно привабливою для провізорів клінічних є сфера фармацевтичного бізнесу, де понад 25 випускників працюють маркетологами, медичними та фармацевтичними представниками фармацевтичних компаній. Більшість випускників спеціальності “Клінічна фармація” працевлаштовані в аптечних установах м. Чернівці та Чернівецької області, а також у сусідніх Хмельницькій, Івано-Франківській та інших областях на посаді провізора і лише декілька – на посаді провізора клінічного.

Історичне становлення спеціальності в університеті

Професор Раїса Косуба цікаво розповіла присутнім історичні етапи становлення спеціальності “Клінічна фармація” на Буковині, звернула увагу на важливість участі провізорів клінічних у створенні локальних формулярів лікарських засобів, роботу в складі фармакотерапевтичних комісій, проведення моніторингу побічної дії ліків та місце провізорів клінічних у раціональній фармакотерапії.

Робота в аптечних закладах

Гельфан Акжигітов звернув увагу присутніх, що у Чернівецькій області тільки 10 аптек отримали ліцензії на виготовлення лікарських препаратів, із яких працюють лише 5. Втрачається виробнича функція аптечних закладів, які займаються переважно реалізацією готових лікарських засобів. Тому основне завдання аптеки – проведення консультативно-інформаційної роботи щодо умов раціонального, безпечного й економічно доступного застосування ліків. І саме провізор клінічний, маючи хороші клінічні знання, в сучасних умовах стає незамінним для роботи в аптечних закладах. Керівники аптечних закладів та лікувальних установ Буковини відмічають досить хорошу підготовку провізорів клінічних, особливо, при проведенні фармацевтичної опіки пацієнтів і лікарів при відпуску рецептурних та безрецептурних ліків, генеричної заміни з урахуванням матеріальних можливостей хворих та при підготовці локальних формулярів у лікувально-профілактичних закладах.

Практична значимість отриманих в університеті знань

Оксана Шлюсар – асистент кафедри фармації БДМУ зазначила, що свою професійну діяльність розпочинала в аптеці від посади фармацевта до завідуючої аптечним закладом. І саме досвід роботи в аптеці неабияк знадобився для подальшої педагогічної діяльності на кафедрі, оскільки для студента важливо пояснити практичну значимість отриманих знань, що важко зробити за допомогою лише теорії та книг. Також відмітила високу значимість роботи в аптеці саме провізора клінічного, оскільки більш глибокі знання клінічних дисциплін дозволяють сьогодні раціонально, економічно вигідно та більш безпечно для здоров’я відвідувачів відпускати лікарські засоби.

Світлана Жарко – провізор ТОВ “ФФ Центр-Буковина” звернула увагу присутніх, що на фармацевтичному ринку постійно з’являються нові вітчизняні та імпортні лікарські препарати, тому необхідно завжди бути “на висоті”, добре орієнтуватися у величезному потоці фармацевтичної інформації, удосконалювати свої знання. Оскільки саме до провізора клінічного пацієнти звертаються як до консультанта за порадою. Не боятись використовувати довідникову літературу для уточнення дози чи часу прийому лікарського засобу, навпаки, пацієнти будуть вам за це вдячні. Приходячи в аптеку пацієнт у першу чергу, хоче поділитись наболілим, і деколи тепле слово, співчуття та підтримка змінить його сумні очі на вдячну посмішку. А це робить кожного із нас щасливим і повним сил до нових звершень.

Віктор Яремко – провізор клінічний обласної клінічної лікарні зауважив, що для України “клінічна фармація” порівняно нове. Проте провізори клінічні здатні внести у вітчизняну систему охорони здоров’я чималу кількість позитивних змін, зокрема, донесення та реалізація передових практик щодо лікування захворювань, попередження побічної дії ліків, що в свою чергу, призведе до зменшення необґрунтованих витрат як на процес лікування, так і на боротьбу з можливими ускладненнями фармакотерапії.

Ірина Божичко – маркетолог препаратів рецептурного відділу ПАТ “Фармак” розповіла, що робота дуже активна, цікава й різнобічна. Фахівець задоволена своєю професією і отримані під час навчання знання використовує на всіх етапах своєї професійної діяльності. Глибоко переконана, що провізор клінічний, який любить свою спеціальність, завжди знайде застосування своїм знанням.

Під час зустрічі студенти цікавилися, на що більше уваги звернути тим, хто планує працювати менеджером чи медичним представником фармацевтичної фірми, які питання при співбесіді задають провізору клінічному, що претендує на посаду маркетолога фармацевтичної компанії та іншими практичними порадами, які слід врахувати при виборі місця працевлаштування.

Випускник Роман Віннічук зазначив, що організована зустріч із старшими колегами допомогла оцінити досить широкий спектр можливих місць працевлаштування й почути враження про безпосередню роботу в аптеці, лікарні, фармацевтичній фірмі та отримати корисні практичні поради із “перших уст”.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати