• Українська
  • English
Викладачі Буковинського державного медичного університету навчали старшокласників і вчителів надавати першу медичну допомогу
Викладачі Буковинського державного медичного університету навчали старшокласників і вчителів надавати першу медичну допомогу

Викладачі Буковинського державного медичного університету навчали старшокласників і вчителів надавати першу медичну допомогу

Вже стало доброю традицією проводити виїзні акції з надання першої медичної допомоги (ПМД) викладачами Буковинського державного медичного університету. 11 вересня було організовано акцію «Перша долікарська допомога при кровотечах, переломах та серцево-легенева реанімація» для вчителів і старшокласників 9-11 класів ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Василя Орелецького смт. Лужани, Кіцманського району, що приурочена Всесвітньому дню надання ПМД.

Всесвітній день надання першої медичної допомоги відзначається щорічно з 2000 року в другу суботу вересня. Цього року Всесвітній день надання першої медичної допомоги припадає на 13 вересня.

Мета акції полягала в ознайомленні школярів та вчителів з основними правилами, принципами та методами надання першої долікарської допомоги.

Акцію розпочала помічник ректора з іміджевої політики, професор Алла Борисюк, яка розповіла про мету візиту, представила колег та подякувала адміністрації школи за запрошення.

Оксана Оліник – доцент кафедри внутрішньої медицини – розповіла про актуальність першої долікарської допомоги, про те, хто може надавати таку допомогу, які можуть трапитися ситуації та як потрібно надати ПДД для того, щоб врятувати людині життя. Після цього вона практично показала, як правильно проводити серцево-легеневу реанімацію; ще більше зацікавила учнів, коли запропонувала спробувати самостійно «покачати» фантом під музику Bee Gees «Stayin’ Alive», ритм якої підказує темп, у якому потрібно виконувати ці дії.

Було приємно спостерігати за старшокласниками, які спробували застосувати отримані знання на практиці. Спочатку вони невпевнено з острахом натискали на грудну клітку фантома, але під керівництвом Оксани Оліник їхні дії ставали все досконалішими. До практики також долучився педагогічний колектив школи.

Про першу долікарську допомогу при кровотечах та переломах  розповів доцент кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти Олег Хомко. Хірург ознайомив слухачів з видами кровотеч, з тим, як правильно накласти джгут, які підручні засоби можна використати для зупинки кровотеч, а також розповів про іммобілізаційні заходи.

Доцент кафедри внутрішньої медицини Яна Телекі провела профорієнтаційну роботу, ознайомила учнів за якими напрямками та спеціальностями Буковинський державний медичний університет проводить підготовку фахівців, як підготуватися абітурієнтам до ЗНО та вступу в університет.

«Я теж час від часу ходжу на уроки і розповідаю учням про новинки ПМД, про те, як потрібно діяти у різних ситуаціях. В усіх країнах світу люди незалежно від професій вміють надавати долікарську допомогу», – зазначила Марія Тухлинович, медична сестра Лужанського ЗНЗ.

Оксана Куриш – заступник директора з виховної роботи Лужанського ЗНЗ – наголосила на тому, що найцінніший скарб для людини – це життя. А інколи воно залежить від того, чи правильно і своєчасно надається допомога. Зауважила про важливість дотримання принципу «не нашкодь» при наданні медичної допомоги.

Сподіваємося, що здобуті знання стануть у нагоді всім, хто прослухав лекції.

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати