• Українська
  • English
«Об‘єднаємося у боротьбі з цукровим діабетом»
«Об‘єднаємося у боротьбі з цукровим діабетом»

«Об‘єднаємося у боротьбі з цукровим діабетом»

14 листопада відзначається Всесвітній день діабету, започаткований у 1991 році Міжнародною діабетичною федерацією та проходить під егідою ООН. 

Останнім часом цукровий діабет набув ознак «неінфекційної епідемії», яка охопила понад третину мільярда жителів нашої планети. За даними експертів ВООЗ, до 2030 року очікується збільшення кількості хворих у 1,5 раза. В Україні за останні 15 років захворюваність на цю ендокринно-обмінну патологію підвищилася вдвічі. В Чернівецькій області на обліку перебуває більше 30 тис. хворих на цукровий діабет.

«Гостроту проблеми визначає не тільки значне поширення захворювання, але і швидкий розвиток ускладнень, що призводять до інвалідності й смерті пацієнтів. Так, хворі на цукровий діабет у різних країнах на 60-85% формують товариства сліпих. Близько 50% осіб із цукровим діабетом типу 1 помирає від хронічної ниркової недостатності. Частота інфаркту міокарда за наявності діабету зростає у 2-5 разів, інсульту – у 4-6 разів, а 50-70% усіх ампутацій нижніх кінцівок, не пов’язаних із травматизмом, припадає на пацієнтів з цим захворюванням», – розповідає професор Наталія Пашковська, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ.

Активну лікувально-профілактичну роботу щодо боротьби із цукровим діабетом разом із представниками практичної охорони здоров?я проводять співробітники та студенти Буковинського державного медичного університету. Зокрема, акція «Об‘єднаємося у боротьбі з цукровим діабетом» відбулася 14 листопада у приміщенні поліклінічного відділення Чернівецького обласного ендокринологічного центру за ініціативи співробітників БДМУ та Чернівецького обласного ендокринологічного центру. Всім бажаючим було проведене безкоштовне визначення глюкози в крові із подальшою консультацією ендокринологів – співробітників кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології. Учасники акції також мали можливість отримати консультацію інших кваліфікованих фахівців – імунолога-алерголога (доцент Каспрук Н.М.), нефролога (професор Зуб Л.О.), невролога, офтальмолога, ангіохірурга, гінеколога, медичного психолога – фахівців Чернівецького обласного ендокринологічного центру. В рамках акції для хворих на цукровий діабет проводилися майстер-класи з питань дієтотерапії та самоконтролю захворювання, поширювалася корисна інформаційна література.

Також упродовж листопада студенти-волонтери університету виступили з лекціями на тему «Обережно, діабет!» в середніх навчальних закладах міста та області, в яких свого часу навчалися, зокрема Чернівецькій ЗОШ №20, Чернівецькому ліцеї №3 медичного профілю, Брусницькій ЗНЗ І-ІІІ ст. ім.І.Миколайчука (Кіцманський р-н Чернівецької області) та ін. За словами молодих лекторів, подана в цікавій формі та почута з вуст майже однолітків інформація викликала чи не більшу довіру, ніж звичні настанови вчителів та батьків. Організатори акції сподіваються, що наші юні краяни не тільки будуть здійснювати заходи по попередженню цукрового діабету, а й понесуть отримані знання в свої родини.

Співробітниками кафедри в рамках акції були проведені інформаційні виступи в лікувально-профілактичних закладах міста та області з актуальних питань діабетології. На вулицях та площах нашого міста члени студентського наукового гуртка кафедри впродовж місяця поширювали та продовжують поширювати листівки з інформацією про це захворювання та проводять анкетування городян з метою встановлення ступеня ризику виникнення цукрового діабету.

Інформація, яка має бути озвучена і усвідомлена кожним, украй проста: діабет – нестримно зростаюча епідемія, але зміна способу життя може запобігти катастрофі.

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати