• Українська
  • English
БДМУ підтримує військових та їхні родини
БДМУ підтримує військових та їхні родини

БДМУ підтримує військових та їхні родини

У зв’язку з буремними подіями на Сході нашої держави,

за час проведення антитерористичної операції, студенти-медики проявили себе активними волонтерами, допомагаючи військовим, які захищають територіальну цілісність нашої держави. Незважаючи на перемир’я, в Україні продовжують гинути і отримувати поранення військові та мирні жителі. До цього приєдналися респіраторні та простудні захворювання. Тому на передовій нашим солдатам завжди потрібна допомога, зокрема медичні препарати і засоби. Співробітники та студенти Буковинського державного медичного університету проводять благодійні акції зі збору коштів, медикаментів і речей першої необхідності.

За період з квітня по жовтень 2014 року професорсько-викладацький склад і Студентська Рада БДМУ провели три хвилі збору допомоги. Під час І хвилі зібрано понад 92 тис. грн., які були перераховані на рахунок Міністерства оборони України. Під час ІІ хвилі (зібрано 20,5 тис. грн.) придбано медичні засоби для передових підрозділів армії та Національної Гвардії. З ініціативи доцента кафедри травматології та ортопедії Петра Ковальчука розроблені індивідуальні аптечки першої допомоги для солдат, які містять найнеобхідніші препарати і речі медичного призначення. Під час ІІІ хвилі було зібрано 26 345 грн., які передані для придбання санітарного автомобіля.

Завдяки випускникам БДМУ 2015 року було придбано бронежилет класу 4+ та кевларову каску, тактичне спорядження для співробітників університету, які знаходяться в зоні АТО. У червні 2015 року передано медикаменти і засоби гігієни для медичної роти однієї з танкових бригад, де проходить службу співробітник БДМУ.

Окрім того, студенти і викладачі регулярно передають учасникам АТО теплі речі та ліки. Зокрема, було передано через ГО «Буковина українському війську» близько 100 теплих курток, 150 пар штанів, 200 теплих байок, светрів, а також спідню білизну і одяг для дітей-жителів Сходу. Для військових госпіталів активісти БДМУ передали близько 2000 шприців різної ємкості, спиртові серветки та ін.

З ініціативи студентів відбулася акція по збору макулатури з метою закупівлі, на виручені кошти, оснащення для плетіння маскувальних сіток нашим воїнам у зону АТО. Спільними зусиллями було зібрано макулатури майже на 3 тис. грн. На ці кошти закуплено необхідне оснащення для волонтерської організації «Маскувальна сітка – Чернівці», яка займається виготовленням таких потрібних засобів маскування для наших бійців.

Викладачі університету постійно надають посильну допомогу військовим та їхнім родинам. Так, упродовж 2 років співробітники кафедри терапевтичної стоматології на базі Навчально-лікувального центру «Університетська клініка» проводять безкоштовне лікування і консультації учасників АТО та їхніх сімей. А викладачі кафедри психології та соціології, психологи-консультанти Медико-психологічного центру БДМУ проводять тренінги і семінари з надання психологічної допомоги для воїнів АТО та їхніх родин у рамках програми психологічної реабілітації. Нещодавно асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб у якості лікаря групи супроводжувала діток, батьки яких були і є на передовій. Близько 40 дітей Чернівецької області за рахунок консульства Хорватії в Україні поїхали на відпочинок до Хорватії.

Співробітники та студенти медичного університету Буковини провели серію навчань з надання першої долікарської допомоги в умовах бойових дій для військових прикордонників на базі прикордонної комендатури «Садгора». Під час тренінгів працівники БДМУ ознайомили військових з табельним оснащенням для медичної допомоги на полі бою, основними клінічними проявами закритих, відкритих та вогнепальних поранень, алгоритмом і принципами надання першої медичної допомоги при даних травмах. Також було проведено практичні заняття з десмургії, транспортної іммобілізації, зупинки кровотеч і правил накладання джгута, освоєно навички серцево-легеневої реанімації.

Медичний університет пам’ятає своїх героїв. У Історико-медичному музеї відкрито куток пам’яті випускника БДМУ Владислава Трепка, який загинув під Дебальцевим під час обстрілу, рятуючи пораненого солдата.

Шануючи пам’ять загиблих, колектив університету всіляко підтримує своїх співробітників, які нині перебували і перебувають на Сході – Кулачека Ярослава, Кнута Руслана та Малишевського Ігоря.

БДМУ славиться своїми самобутніми, мистецькими талантами. Тому студенти-гуртківці Палацу «Академічний» неодноразово проводили благодійні концерти для військових, що повернулись на ротацію.

Підводячи підсумок, співробітниками та студентами БДМУ за період бойових дій, було зібрано та передано військовим допомоги на суму понад 200 тис. грн.

Дякуємо всім співробітникам і студентам університету за посильну допомогу військовим!

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати