• Українська
  • English
Історія лапароскопічної хірургії на Буковині
Історія лапароскопічної хірургії на Буковині

Історія лапароскопічної хірургії на Буковині

Буковина була однією з перших областей на Україні, де розпочались оперативні втручання лапароскопічними методами.

 Обласною адміністрацією було закуплено відповідне оснащення, співробітники кафедри та відділення пройшли відповідне навчання в Інституті клінічної та експериментальної хірургії (м.Київ) і 26 грудня 1996 р за участю київський консультантів розпочато виконання лапароскопічних операцій на Буковині. Першу лапароскопічну холецистектомію серед буковинських хірургів виконав професор Ігор Полянський.

За наступні 3 місяці було прооперовано 16 хворих-відбір пацієнтів на операцію був ретельний, що знижувало ризик конверсій (переходу на лапаротомію). У подальшому, по мірі вдосконалення техніки, діапазон оперативних втручань розширювався.

Центр малоінвазивної хірургії та гінекології

Функціонування Центру розпочалося в червні 2011 р в межах існуючого штатного розпису відділень, включених у структуру Центру.

Створення Центру сприяло розширенню об’єму лапароскопічних оперативних втручань – на даний час впроваджено лапароскопічні операції при пахових та стегнових грижах, грижах стравохідного отвору діафрагми, на стравоході, при деяких ускладненнях виразкової хвороби, злуковій хворобі. Більш широко виконуються операції при торакальній патології – спонтанному пневмотораксі, гемотораксі, плевритах, вперше розроблена та виконана трансторакальна нейрофренікотомія.

Із залученням гінекологів виконуються оперативні втручання при неплідності, кістах яєчників, сальпінгітах, позаматковій вагітності, фіброміомах матки.

Активно впроваджуються лапароскопічні технології в ургентній хірургії –  виконуються апендектомії, вісцероліз, вскриття та санація відмежованих гнійників очеревинної порожнини. Ці операції виконуються переважно співробітниками кафедри.

На базі Центру організовано проведення курсів тематичного удосконалення з малоінвазивної хірургії з видачею сертифікатів про можливість виконання лапароскопічних оперативних втручань. Надана консультативна допомога Заставнівській, Новоселицькій, Вижницькій, Хотинській ЦРЛ щодо комплектації лапароскопічного оснащення, його функціонування, виконані перші лапараскопічні операції у цих районах.

Налагоджена спільна робота з асоціацією ендоскопістів Чернівецької області щодо специфіки обстеження хворих, які направляються в Центр, та можливості ендоскопічних малоінвазивних втручань на органах травлення.

Проводяться майстер-класи з малоінвазивної хірургії у рамках Міжнародної студентської конференції з використанням створених спеціальних тренажерів для засвоєння практичних навичок з лапароскопічної хірургії, техніки зав’язування вузлів та маніпуляцій на органах.

Всі лікарі-інтерни залучені до виконання малоінвазивних оперативних втручань в якості асистентів, а клінічні ординатори самостійно виконують окремі етапи оперативного втручання.

Щорічно в Центрі виконується близко 800 малоінвазивних оперативних втручання.

Перспективи розвитку Центру – впровадження нових оперативних втручань у абдомінальній, торакальній хірургії та проктології., що дасть можливість підвищити якість лікування жителів Буковини.

Матеріал підготували: професор Ігор Полянський, доцент Володимир Андрієць, кафедра хірургії №1

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати