• Українська
  • English
Вища освіта в медсестринстві: проблеми і перспективи
Вища освіта в медсестринстві: проблеми і перспективи

Вища освіта в медсестринстві: проблеми і перспективи

Впродовж 20-21 жовтня в м. Житомир на базі КВНЗ «Житомирський інститут медсестринства» відбулася VІІ науково-практична конференція з міжнародною участю «Вища освіта в медсестринстві: проблеми і перспективи».

 

В роботі конференції прийняли участь в. о. начальника Відділу освіти та науки МОЗ України, – Юрій П’ятницький, директор Департаменту вищої освіти МОН України – Олег Шаров, директор ДУ «Центральний методичний кабінет підготовки молодших спеціалістів» МОЗ України – Тетяна Чернишенко.

Учасниками науково-практичної конференції відмічено, що в медсестринстві відбуваються позитивні зрушення – впроваджуються нові стандарти ступеневої медсестринської освіти, які передбачають реалізацію інноваційної і кадрової політики в охороні здоров’я та медичній освіті, максимально наближені до стандартів Євросоюзу.

Учасники конференції стверджують, що необхідно завершити опрацювання і розвиток спеціальності «Медсестринство», як наукової галузі, запровадити аспірантуру й докторантуру з медсестринства та створити відповідні спеціалізовані вчені ради по захисту наукових ступенів медичними сестрами за науковою спеціальністю «Медсестринство».

З цією метою нам необхідно вивчати та узагальнювати міжнародний досвід щодо спеціалізації медичних сестер із вищою освітою – доктор філософії (PHD) для роботи у вишах ІІІ – ІV рівня акредиції викладачами клінічних дисциплін сестринського факультету; доктор філософії (DNP) для роботи у центрах ПМСД, госпітальних центрах, реабілітаційних центрах, хоспісах, інших спеціалізованих центрах, а також у різних громадських, державних та приватних організаціях, страхових компаніях, лікарняних касах та інших урядових, громадських і приватних проектах.

Широко використовувати спільні наукові дослідження та науко-практичні конференції з іноземними партнерами за світовими та європейськими грантами.

Сприяти співпраці з іноземними вищими навчальними закладами щодо реалізації міжнародних освітніх програм з метою отримання подвійних дипломів національного і міжнародного зразка.

Забезпечити створення обласних координаційних рад з безперервної післядипломної освіти медичних сестер за участю провідних фахівців вищих медичних навчальних закладів, Асоціації медсестер, керівників сестринських служб закладів охорони здоров’я.

Сприяти розвитку в регіонах хоспісів як клінічних баз вищих медичних навчальних закладів

З метою покращання доступу до освіти працюючим медичним сестрам продовжити удосконалення очно-заочної та дистанційної форм навчання для медсестер-бакалаврів і магістрів медсестринства

Запровадити цикли спеціалізації та удосконалення для заступників головних  лікарів  з медсестринства, головних медичних сестер та медичних сестер-координаторів на відділеннях післядипломної освіти при вишах ІV рівня акредитації.

Матеріал про конференцію підготували: В’ячеслав Гайдуков, доцент кафедри догляду за хворими та ВМО та Діана Григорець, викладач кафедри

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати