• Українська
  • English
Студенти БДМУ стажуються в кращих клініках Європи
Студенти БДМУ стажуються в кращих клініках Європи

Студенти БДМУ стажуються в кращих клініках Європи

Одним із важливих чинників розвитку освіти та науки на сьогоднішній день є академічна мобільність.

 

Студенти Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет» мають чудову можливість пройти стажування та літню практику за кордоном відповідно до своєї спеціальності та покращити знання іноземної мови. Під час стажування студенти не тільки удосконалюють набуті знання та практичні навички, але й знайомляться з культурою іншої країни, методами ведення пацієнтів у клініках і зав’язують знайомства зі своїми колегами з різних куточків світу.

На сьогоднішній день в БДМУ діють 6 програм стажувань, підписано договори про співпрацю з 45 навчальними закладами світу. Вже 10 років БДМУ бере участь у програмі «Студенти-медики без кордонів» за підтримки Ліонського Клубу, (Відень) та у білатеральному обміні з Клінікою Університету м. Любек, (Німеччина) відповідно до підписаної міжуніверситетської угоди. Студенти БДМУ мають можливість пройти стажування в університетському госпітальному центрі м. Монпельє, Франція та у Психіатричній клініці м. Мюнстерлінген, Швейцаріська Кофедерація. На даний час університет бере участь у 2 двох грантових проектах Erasmus+ KA1 напрям 07 «Мобільність у системі вищої освіти», які передбачають академічну мобільність студентів та викладачів з партнерськими навчальними закладами: Університетом м. Фоджа (Італія) та Університетом Аристотеля в Салоніках (Греція). Окрім довготривалих грантових програм обміну, в університеті діє програма тижневих навчальних обмінів з Державним університетом медицини і фармації ім. Н. Тестеміцану.

Лише цьогоріч упродовж літніх канікул 37 студентів БДМУ пройшли стажування в кращих клініках Німеччини, Австрії та Молдови. 3 студентів БДМУ навчаються за грантовою програмою Erasmus+ в Університеті м.Фоджа, Італія.

Всі програми стажування розраховані на те, щоб майбутні фахівці отримали необхідні знання і досвід для його подальшого впровадження у своїй професійній діяльності на батьківщині.

Пропонуємо вам відгуки студентів-медиків, котрі мали можливість перейняти досвід колег за кордоном.

Шкрібляк Уляна, медичний факультет №2

Цього літа мені випала чудова нагода удосконалити свої медичні знання та навички роботи за кордоном. Я проходила чотирьохтижневе стажування в одній із провідних університетських клінік Відня ? Krankenhaus Hietzing за програмою міжнародного стажування Ліонського клубу «Студенти-медики без кордонів» ( “Medizinstudenten ohne Grenzen 2016”).

Одразу зазначу, що в Австрії, як і у більшості країн Європейського союзу, діє страхова медицина, що значно спрощує процедуру діагностики та лікування пацієнта, робить медичне обслуговування доступним та ефективним для кожного. Для лікарів також створено комфортні умови праці та безпеки при роботі з пацієнтами.

Лікарня, у якій я проходила стажування, оснащена сучасним діагностичним та лікувальним обладнанням, створені умови для найкомфортнішого перебування пацієнта, починаючи від наявності всіх необхідних ліків, хорошого харчування і закінчуючи профілактичною роботою та власним невеличким холодильником у палаті.

Хотілося б особливо відзначити персонал відділення гастроентерології та ендоскопії (Medizinische Abt. mit Gastroenterologie, Vorstand: Univ. Prof. Dr. L.Kramer), в якому я працювала впродовж місяця. Це висококваліфіковані за своєю професією та чуйні, доброзичливі за покликанням лікарі, медичні працівники, які завжди допомагали мені порадами і власним прикладом. Завдяки їм відчула себе не просто стажером, а частиною команди.

За час стажування я мала можливість асистувати під час виконання ендоскопічних процедур (езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія) та інвазивних методик (пункційна біопсія печінки, ретроградна холангіопанкреатографія з пластикою дуоденального сосочка, видалення поліпів, пухлин шлунка та кишечника, ангіографія судин печінки тощо). Також велику увагу в клініці приділяли диференційній діагностиці та лікуванню пацієнтів, було багато цікавих клінічних випадків, де особливий акцент робився на ефективності препаратів, їх властивостях, а також побічних ефектах.

Але моє стажування не обмежувалося лише робочими буднями у лікарні. Організатори також добре подбали про наше дозвілля. Ми мали можливість відвідати багато архітектурних пам’яток Відня, цікаві музеї, анатомічний театр та прогулянку на теплоході. Між учасниками обміну панувала невимушена та доброзичлива атмосфера, я знайшла багато нових друзів та знайомих з різних країн. Неможливо передати словами той неоціненний досвід та враження, що я отримала, зважаючи на відносно короткий час перебування в Австрії. Стажування дало мені неоціненний досвід, можливість вести хворих з різноманітною патологією шлунково-кишкового тракту за європейськими стандартами, реалізувати отримані під час теоретичного навчання знання на практиці, удосконалити свої навички та вміння, відкрити для себе сучасну медицину та розширити власний світогляд. Вважаю, що такі обміни є необхідними для кожного студента, оскільки ти не тільки вдосконалюєш себе у професійній сфері, але й цікаво, активно та з користю проводиш час, пізнаєш багато нового і починаєш дивитися на світ трішки інакше.

Сергій Говорнян, медичний факультет №1

Цього року впродовж 11-17 квітня мав нагоду відвідати Університет медицини і фармації ім. Ніколає Тестеміцану (м. Кишинів, Республіка Молдова) у рамках програми академічних білатеральних обмінів між нашими навчальними закладами.

Відверто кажучи, це був той випадок, коли отримав більше, ніж очікував. Я уявляв собі звичайний тиждень, коли разом з іншими студентами відвідуватиму пари і практичні заняття, але – помилявся. Перше, що здивувало, так це індивідуальний графік заняття. Я сам зміг обрати свою спеціальність – хірургію, і отримав доступ до вільного переміщення по операційним. Мав змогу спостерігати за оперативними втручаннями і не тільки. Безцінним був практичний досвід асистування на трьох операціях: лапароскопічній холецистектомії, дренуванню панкреатичної залози в наслідок гострого панкреатиту та посттравматичній операції з причини спайки між товстою кишкою і перикардом. Доречним було б згадати, що лікарня в усьому відповідає новітнім правилам медицини. Особливо це стосується хірургічного відділення, його фільтраційних боксів, сучасного обладнання та підходів до лікування.

Окремо хочу виділити відвідування центру симуляції CUSIM. Це те, що вразило мене і те, що є доречним при кожному університеті. Адже, ніякі години теоретичного навчання, не замінять реально досвіду роботи. Наприклад, мені вдалось провести лапароскопічну холецистектомію в режимі 3D.

Я впевнений, що такі обміни є дуже цінними для студентів. Вони дають змогу обмінюватись досвідом з науковими колегами, приносити щось справді нове і достойне в українську медицину і, звісно ж, ще краще усвідомлювати, наскільки важливою справою ми займаємось.

Романчук Віктор, медичний факультет №1

Минулого року мав унікальну можливість пройти 2- х місячну практику в Університетській клініці м. Любек, Німеччина. По приїзді на залізничний вокзал Любека мене зустрів виконавчий директор анестезіологічного відділення медичної клініки UKSH – професор Карл Фрідріх Клотц.

Після першої зустрічі, святкової вечері та ознайомчої екскурсії по університету і клінічним базам, я приступив до виконання головного завдання – отримання необхідних навичок під пильним керівництвом професорсько-викладацького колективу клініки.

Практика складалася з лекційного тижня, під час якого мене навчили нових навичок та трьох двотижневих циклів (анестезіологія, хірургія, терапія). Мені надали можливість спостерігати за віртуозною роботою лікарів та брати участь у проведенні маніпуляцій, починаючи з первинного прийому пацієнтів, підготовкою до оперативних втручань (інтубацією, катетеризацією центральних артерій) і закінчуючи хірургічними втручаннями.

Викладачі також приділяли велике значення теоретичній частині, включаючи як анатомію людини, так і розгляд та аналіз фармакологічних властивостей призначуваних препаратів. Також впродовж даного часу я встиг побувати в Берліні, Гамбурзі, Шверіні, Бремені та Копенгагені. Проходження літньої практики в Університетській клініці м. Любек (Німеччина) подарувало незабутні враження, неоціненний досвід і нових друзів.

Галицька Валерія, медичний факультет №1

Навчаючись в БДМУ, завжди намагалась брати активну участь в соціальній та творчій його сфері, використовувати найменшу можливість проявити себе та зробити яскравішими свої студентські роки. І ось я стала однією із найщасливіших студенток, якій випала можливість пройти літню практику за кордоном, а саме в мальовничому австрійському місті Мельк, що належить до спадку ЮНЕСКО.

Мої враження насправді виявилися сильнішими, ніж я очікувала… Можу із впевненістю сказати, що це був найкращий місяць в моєму житті! Ця поїздка дала мені можливість порівняти організацію діагностичного та лікувального процесу в Україні та Австрії, починаючи від елементарного спілкування лікаря з пацієнтом , зрозуміти наскільки важливою є матеріально-технічне оснащення , яке покращує якість роботи лікаря та значно допомагає.

Безмежно вдячна медичній дирекції та колегам за їхню доброзичливість, терплячість, намагання чогось нового мене навчити, поділитись досвідом. Я старалась перейняти все-все найважливіше і звертати увагу навіть на дрібниці.

Так як я була направлена в терапевтичне відділення, то мала змогу максимум часу спілкуватися із пацієнтами, а тому і вдосконалювати свої знання з іноземної мови, допомагати лікарям та навіть самостійно проводити різноманітні маніпуляції, бути присутньою при проведенні додаткових методів дослідження. Dr. Libienger став моїм кумиром в професійній діяльності.

Дана практика показала мені, що я рухаюсь в правильному напрямку, обравши медицину, а також прив’язала любов до німецької мови та культури, бажання продовжувати її пізнавати. Щоразу як згадую про Австрію, на обличчі з’являється посмішка. Якщо б була нагода ще раз там побувати, я б із радістю погодилась.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати