• Українська
  • English
Волонтерська діяльність студентів-медиків БДМУ
Волонтерська діяльність студентів-медиків БДМУ

Волонтерська діяльність студентів-медиків БДМУ

В Україні існує давня традиція суспільної праці, взаємодопомоги, піклування про ближнього. Осіб, які працювали у цій сфері, називали громадськими діячами, альтруїстами, доброчинцями, добровольцями тощо. Настали нові часи і по-іншому стали називати таких людей – волонтери.

 

Закон України «Про волонтерську діяльність» визначає її як добровільну неприбуткову соціально спрямовану діяльність, що здійснюється волонтерами шляхом надання волонтерської допомоги (безоплатних робіт та послуг). Згідно з цим законом, волонтерська діяльність є формою благодійної діяльності і ґрунтується на принципах законності, гуманності, рівності, добровільності, безоплатності та неприбутковості. Вона не включає діяльність, що здійснюється на основі сімейних, дружніх чи сусідських відносин.

Цікаво, що понад 100 мільйонів людей у Європі є волонтерами, 3 з кожних 10 європейців стверджують, що беруть участь у роботі на добровільних засадах, і майже 80% європейських громадян вважають, що волонтерська діяльність є важливою частиною демократичного життя в Європі. Тому інвестиції у волонтерську діяльність є інвестиціями у соціальну згуртованість суспільства.

Студенти та викладачі Буковинського державного медичного університету теж інвестують в добру справу та організовують, беруть участь у великій кількості благодійних акцій, приурочених до вшанування пам’ятних дат, святкування державних та релігійних свят.

Від початку року студентами-волонтерами Буковинського державного медичного університету було зорганізовано більше 70 благодійних акцій. Ось найвагоміші з них:

студенти привітали з Різдвом пацієнтів Чернівецького обласного центру медико-соціальної реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи.

15 січня – у супроводі волонтерів БДМУ колективи-учасники фестивалю Маланок 2016 розважали чернівчан.

15-17 січня – студенти провели вихідні разом з дітьми воїнів АТО

25 січня та 4 лютого студенти медичного факультету № 4 БДМУ за підтримки кафедри інфекційних хвороб та епідеміології кафедри педіатрії та медичної генетики в ТРК «Depot» провели просвітницьку акцію «Як вберегтись від грипу».

14 лютого студенти коледжу БДМУ у День Міжнародного дарування книг дарували книги маленьким та дорослим читачам.

17 лютого у День спонтанного прояву доброти студенти медичного факультету І дарували маленьким жителям міста в обмін на посмішку яскраві кульки, для заклопотаних справами водіїв студенти підготували кольорові плакати з побажаннями «Гарного дня» та «Доброго здоров’я».

29 лютого відбулася акція з нагоди Всесвітнього Дня імунітету, яка включала проведення бесід та роздачу пам’яток для маленьких пацієнтів міської дитячої клінічної лікарні на тему: «Імунітет, правила здорового харчування».

1 березня студенти медичного факультету 2 розповіли школярам Чернівецької ЗОШ № 1 про імунітет.

1 березня студенти медичного факультету 1 провели акцію “Імунітет на сторожі здоров’я» у дошкільному навчальному закладі №38.

21 березня напередодні Всесвітнього дня людини із синдромом Дауна куратори академічних груп спеціальністей «Педіатрія» та «Лікувальна справа», відвідали Спеціалізовану дитячу установу №31 по вул. Руданського і зробили для дітей з особливими потребами свято.

20 березня співробітники БДМУ разом зі студентами стоматологічного факультету провели просвітницьку акцію «Збережемо Землю!» для учнів молодших класів Чернівецької спеціалізованої школи І ступеня № 9.

20 березня студенти медичного факультету № 2 провели «День щастя» для вихованців Сторожинецької школи-інтернату I–III ступенів розважальною програмою та солодкими подарунками.

22 березня з нагоди Міжнародного Дня людини із синдромом Дауна співробітники університету та студенти відвідали дошкільний навчальний заклад №31 та організували свято для дітей із різними вадами психо-моторного розвитку.

24 березня студенти фармацевтичного факультету провели просвітницьку акцію «Посміхнись». Протягом дня студенти з приємними побажаннями дарували перехожим власноруч зібрану лікарську рослинну сировину – плоди шипшини.

24 березня напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом студенти медичного факультету №2 разом із працівниками Чернівецької міської організації Товариства Червоного Хреста України завітали до Обласного дитячого протитуберкульозного санаторію «Садгора» зі святковою програмою «Подаруй дитині радість».

26? березня з нагоди Всесвітнього дня боротьби з епілепсією студенти медичного факультету №2 провели просвітницьку акцію «Фіолетовий день» розповівши чернівчанам про епілепсію та що потрібно робити, якщо стали свідком епілептичного нападу.

29 березня з метою привернення уваги школярів до проблем антропогенної денатурації довкілля викладачами студентами медичного факультету №2 була проведена акція «Прокинувся – прибери свою планету» для учнів Чернівецької ЗОШ №3.

31 березня студенти медичного факультету №1 передали пластикові кришечки, які були попередньо зібрані в гуртожитку №2 та №3 і на кафедрі біоорганічної і біологічної хімії та клінічної біохімії, до “Медичного координаційного центру допомоги військовим”.

5 квітня студенти БДМУ провели ранкову зарядку для чернівчан, приурочену Всесвітньому дню здоров’я, на площі Філармонії.

14 квітня студенти фармацевтичного факультету разом з кураторами провели акцію «Чорнобривці» з нагоди Дня навколишнього середовища висадити чорнобривці біля теоретичного корпусу по вулиці Поповича.

7 квітня з нагоди Всесвітнього Дня здоров’я студенти медичного факультету №1 розповіли про шкідливість харчових добавок учням Чернівецької гімназії №5.

11 квітня студенти медичного факультету №2 провели просвітницьку акцію до Всесвітнього Дня боротьби з хворобою Паркінсона для чернівчан.

Протягом 11-15 квітня студенти фармацевтичного факультету провели акцію з нагоди Дня Довкілля. Було наведено лад на ділянці лікарських рослин, розміщено таблички з написами видів рослин, побілені стовбури дерев по вул. Ю. Федьковича, 15.

22 квітня студенти курсів медичного факультету № 1 та № 3 напередодні Великодніх свят відвідали дитячий садок № 17 «Паросток» для дітей з вадами зору. Студенти принесли діткам розмальовки, олівці та набори для гри в пісочниці.

22 квітня студенти медичного факультету № 1 провели просвітницьку акцію «Збережемо довкілля! Збережемо природу! Збережемо своє життя!», присвячену 30-й річниці Чорнобильської катастрофи.

23 квітня – студенти всіх факультетів БДМУ прибирали берега р. Прут в рамках акції «БДМУ за чисте довкілля”.

23 квітня – студенти медичних факультетів №1 та №2 долучилися до Всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою разом».

26 квітня студенти медичного факультету №2 прочитали лекцію для учнів  Чернівецького ліцею №3 на тему «Зона ЧАЕС».

27 квітня у рамках проведення акції “Врятуй життя дитини” медичного факультету №1 відвідали онкогематологічне відділення Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні, зустрілися з маленькими буковинцями, вручили їм подарунки, іграшки та кошти на придбання ліків.

Студенти медичного коледжу БДМУ організували адресну допомогу бійцям 80 бригади.

Напередодні Великодня студенти медичного факультету № 2 завітали у дошкільний навчальний заклад №7 та разом із вихованцями розмальовували гіпсові писанки-обереги для воїнів АТО.

28 квітня напередодні  Великодніх свят студенти медичного факультету №1 провели акцію: “Як правильно вийти з посту”.

Студенти фармацевтичного факультету БДМУ разом з кураторами напередодні свята Великодня, відвідали вихованців Чернівецького обласного навчально-реабілітаційного центру №1.

Студенти стоматологічного факультету провели благодійну акцію для вихованців Cпеціалізованого дошкільного навчального закладу № 37 для дітей з вадами мови.

28 квітня студенти медичного факультету №4 з нагоди щорічного християнського свята Великодня, провели благодійну акцію в Обласному центрі медико-соціальної реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи.

3 травня студенти разом із викладачами провели просвітницьку акцію у рамках Всесвітнього дня боротьби з трансмісивними інфекціями.

5 травня студенти-медики, учасники мистецьких студій Палацу «Академічний» дали концерт для Ветеранів Великої Вітчизняної війни Шевченківського району міста Чернівці.

8 травня з нагоди Міжнародного Дня Червоного Хреста студенти медичного факультету №4 провели благодійну акцію в геріатричному відділенні Обласної Чернівецької психіатричної лікарні.

12 травня з нагоди Всеукраїнського тижня планування сім’ї студенти медичного факультету №2 з куратором провели інформаційно-просвітницьку акція «Майбутнє варто планувати».

13 травня студенти медичного факультету № 4 БДМУ провели просвітницьку акцію під назвою «Обережно кліщі!».

18 травня студенти коледжу БДМУ разом із організували благодійну акцію у КМУ «Обласний спеціалізований будинок дитини» м. Чернівці.

29 травня волонтери Буковинського державного медичного університету (студенти медичного факультету №2) спільно з Чернівецькою міською та обласною організацією Товариства Червоного Хреста України провели майстер-клас з надання першої допомоги.

31 травня з нагоди Всесвітнього дня без тютюну студенти та викладачі БДМУ провели просвітницьку акцію “Поміняй цигарку на вітамін С. БДМУ проти куріння”.

1 червня до Дня захисту дітей студенти медичного факультету №1 провели акцію, перетворивши занедбаний дитячий майданчик на яскравий патріотичний куточок для дитячих розваг.

1 червня, у День захисту дітей студенти медичних факультетів № 1 та № 3 зі своїми кураторами відвідали дитячу дошкільну установу № 17 «Паросток» для дітей з вадами зору.

1 червня студенти медичного факультету №4 провели благодійну акцію в Обласному центрі медико-соціальної реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи.

Долучитись до Міжнародного дня захисту дітей вирішили і студенти спеціальності «Фармація» коледжу, завітавши до дітей в КМУ «Обласний спеціалізований будинок дитини» (м. Чернівці). Дівчата провели конкурси з подарунками, пригощали дітей солодощами, вислуховували і ділилися враженнями, мріями.

3 червня студенти БДМУ взяли активну участь у громадському проекті “Буковинські мрії”. студенти-волонтери Буковинського державного медичного університету разом із членом координаційної ради Рибарчук Анною, обрали близько 30 листів, втілили дитячі бажання у життя і особисто передали ці подарунки діткам на їх святі.

9-10 червня студенти БДМУ провели День донора у Чернівецькому обласному центрі служби крові, що по вул. Українській, 36. Загальна кількість людей, які долучилась до кровоздачі близько 20 чоловік, а кількість крові – близько10 л.

26 червня студенти коледжу БДМУ провели акцію з нагоди Дня молоді під гаслом «Молодь – за здоровий спосіб життя».

4 липня студенти фармацевтичного факультету спеціальності «Фармація» коледжу БДМУ долучилися до благодійної акції та допомогли у прибиранні «Алеї пам’яті Загиблих Героїв АТО».

14 вересня до Дня контролю артеріального тиску студенти-іноземні громадяни БДМУ провели просвітницьку акцію з пацієнтами Чернівецького обласного госпіталю ветеранів війни.

У переддень відзначення Дня фармацевтичного працівника України викладачі та разом зі студентами 5 курсу фармацевтичного факультету БДМУ провели просвітницьку акцію «Відповідальне самолікування».

16 вересня студенти БДМУ відзначили День студентського спорту традиційним пробігом «За здоровий спосіб життя проти гіпертензії».

18 вересня студенти медичного факультету №2 Буковинського державного медичного університету відвідали Чернівецьку ЗОШ №1, закликавши молодь дивитися українське кіно.

28 вересня до Всесвітнього дня серця студенти медичного факультету №2 провели тематичну соціально-просвітницьку акцію під гаслом «Моє серце любить…»

29 вересня у Всесвітній день серця викладачі та студенти Буковинського державного медичного університету розпочали просвітницьку акцію, яка тривала місяць.

Студенти та викладачі БДМУ провели благодійну акцію зі здачі крові, приурочену Дню донора. Акція проходила під гаслом «Кожен донор крові – герой», яке акцентує увагу на тому, що кожен з нас може стати героєм, даючи кров для порятунку іншим людям.

28 вересня у рамках відзначення Міжнародного дня боротьби зі сказом проведено студентську просвітницьку акцію та Poster Session Competition «Simple Steps Save Lives» студентами медичного факультету №3.

30 вересня студенти-іноземні громадяни Буковинського державного медичного університету провели благодійну акцію для мешканців Чернівецького геріатричного пансіонату.

4 жовтня студенти-стоматологи ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет» провели просвітницьку акцію з нагоди Всесвітнього дня посмішки, розповідали та роздавали пам’ятки про правила особистої гігієни ротової порожнини, адже ні для кого не секрет: «Здорові зуби – сяюча посмішка».

30 вересня студенти медичного факультету №4 Буковинського державного медичного університету провели благодійну акцію до Дня усиновлення в Україні у притулку для дітей, який знаходиться у м. Чернівці, по вул. Головній, 169.

2 жовтня студенти медичного факультету №2 стали волонтерами та співорганізаторами щорічного благодійного фестивалю «Одруження на Панській».

4 вересня студенти медичного факультету №1 БДМУ провели акцію до Всесвітнього дня тварин: “А Ви знали, що тварини лікують?”

7 жовтня студенти медичного факультету №1 БДМУ провели флеш-моб приурочений Міжнародному дню посмішки.

Студенти медичного факультету №2 ВДНЗ України “Буковинський державний медичний університет” провели просвітницько-благодійну акцію з нагоди Всесвітнього дня чистих рук у Чернівецькій гімназії №7.

Також з нагоди Дня чистих рук студенти медичного факультету №2 БДМУ відвідали “Спеціалізований обласний будинок дитини”, м. Чернівці, де розповідали дітям про основні правила та важливість миття рук.

13 жовтня представниці Студентської ради БДМУ вийшли на основні вулиці міста, щоб привітати всіх зустрічних чоловіків з наступаючим Днем Захисника Україні

19 жовтня студенти медичного факультету №1 БДМУ провели просвітницьку акцію до Всесвітнього дня профілактики остеопорозу.

17 жовтня студенти коледжу БДМУ (спеціальність «Фармація») разом з куратором провели просвітницьку акцію «Здорове харчування – крок до здорового життя».

22 жовтня студенти взяли участь у благодійному телемарафоні «Заради життя». У концерті презентували свою творчість заради благодійності студенти – учасники мистецьких студій палацу «Академічний».

19 жовтня студенти медичного факультету №2 ВДНЗ України “Буковинський державний медичний університет” провели просвітницьку акцію щодо здорового харчування для пацієнтів Міської клінічної лікарні №3.

20 жовтня студенти Буковинського державного медичного університету за підтримки UMSA провели акцію до Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози.

21 жовтня студенти медичного факультету №1 БДМУ провели просвітницьку акцію по наданню долікарської допомоги.

Студенти медичного факультету №2 БДМУ провели благодійну акцію з нагоди Всесвітнього дня людей із вадами мовлення та подарували вихованцям ДНЗ №37 балансир.

Розпочинаються новорічно-різдвяні свята – період найбільш активної волонтерської діяльності. Уже стало доброю традицією студентів-волонтерів БДМУ відвідувати із подарунками вихованців дитячих будинків, спеціалізованих установ не тільки Чернівців, але й області. Кожна кураторська група вносить свій вклад у доброчинність – студенти дарують діткам різноманітні подарунки і, безперечно, свою турботу, увагу та спілкування.

25 жовтня студенти медичного факультету №1 БДМУ провели просвітницьку акцію для чернівчан та гостей міста щодо профілактики грипу.

27 жовтня напередодні Всесвітнього дня боротьби з інсультом студенти медичного факультету №2 провели просвітницьку акцію для чернівчан.

28 жовтня студенти медичного факультету № 3 провели акцію до Міжнародного дня псоріазу.

Студенти медичного факультету №1 БДМУ розповіли чернівчанам про псоріаз.

27-28 жовтня студенти стоматологічного факультету БДМУ провели «Урок здоров’я» для учнів Чернівецької гімназії №4.

Студенти коледжу БДМУ провели благодійну акцію в підтримку бійців Збройних сил України.

31 жовтня студенти БДМУ вчили школярів Чернівецького багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей надавати першу долікарську допомогу.

6 листопада студенти-першокурсники медичного факультету №1 та стоматологічного факультету провели благодійну акцію в Чернівецькому будинку дитини.

Матеріал підготувала: Яна Телекі, доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати