• Українська
  • English
Студенти-стоматологи БДМУ розповіли школярам про раціональне харчування
Студенти-стоматологи БДМУ розповіли школярам про раціональне харчування

Студенти-стоматологи БДМУ розповіли школярам про раціональне харчування

Найкраще досягнення вишу – його достойні студенти. Для викладачів та студентів Буковинського державного медичного університету стало доброю традицією проведення «Уроків здоров’я» для школярів.

Цього разу санітарно-просвітницькі акції для учнів 7-х класів ЗОШ №28 та гімназії №5 були присвячені ролі раціонального харчування у формуванні здорового способу життя.

Розпочавши проведення «Уроку здоров’я» доцент кафедри фармакології Ольга Кметь зазначила, що раціональне харчування є одним із провідних факторів фізичного розвитку дітей. Адже з формуванням неправильної харчової поведінки у дитячому віці пов’язують феномен «метаболічного програмування» – зростання ризику розвитку метаболічного синдрому, ожиріння, атеросклерозу, артеріальної гіпертензії, інсулінорезистентності та іншої аліментарно-зумовленої патології у підлітковому та дорослому віці.

Старший викладач кафедри гігієни та екології Оксана Кушнір провела з учнями так звану «Роботу над помилками», яких найчастіше припускаються у своєму харчуванні діти та дорослі (висока калорійність та незбалансованість харчового раціону на фоні гіподинамії, порушення режиму харчування та правил гігієни під час приготування та споживання їжі тощо), а також детально розповіла про можливі наслідки порушень принципів раціонального харчування.

Студенти ІІ курсу стоматологічного факультету підготували цікаві презентації.

Марко Левандовський та Лілія Боратинська розповіли про ризики для здоров’я, пов’язані з вмістом у їжі швидкого харчування харчових домішок, зокрема, глутамату натрію (Е621), нітриту натрію (E 250), тартразину (Е 102).

Ілона Євстафіїва висвітлила проблему таких незмінних складників фаст-фуду, як транс-ізомери жирних кислот, на совісті яких – провокування канцерогенезу, збільшення ризику ожиріння, діабету ІІ типу, серцево-судинної патології.

Петрук Павло та Вадим Трепко розповіли про причини розвитку карієсу та ризики надмірного споживання газованих солодких напоїв, пов’язані з вмістом цукрозамінників, штучних барвників, ароматизаторів та консервантів.

Ольга Свір нагадала школярам про основні правила гігієни ротової порожнини.

Христина Коцабюк розповіла про вимоги сучасної нутриціології до харчового раціону та альтернативи швидкому харчуванню.

Сергій Халус та Андрій Зазуляк запропонували учням розгадати кросворд та представили цікаву вікторину, яка допомогла учням перевірити свої знання щодо базових положень раціонального харчування та негативних наслідків споживання фаст-фуду.

Завдяки класним керівникам ЗОШ №28 – Бучовській Валентині Василівні, Трепко Ніні Миколаївні та гімназії №5 – Дроник Ярославі Мирославівні спілкування учнів та студентів відбулося у теплій товариській атмосфері.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати