• Українська
  • English
В БДМУ відзначили Всеукраїнський тиждень права
В БДМУ відзначили Всеукраїнський тиждень права

В БДМУ відзначили Всеукраїнський тиждень права

В БДМУ з нагоди Всеукраїнського тижня права, який відзначають впродовж 4-8 грудня, проведено низку тематичних заходів.

 

10 грудня на кафедрі судової медицини та медичного правознавства асистентом Святославою Юрнюк було проведено семінар зі студентами 4 курсу, 28 групи медичного факультету № 2 «Основні права громадян у сфері охорони здоров’я» у межах Всеукраїнського тижня прав людини у сфері охорони здоров’я.

На даний захід були запрошені адвокат Наталія Кутровська, завідувач інформаційно-бібліографічним відділом Аліна Ширєнкова та провідний бібліотекар інформаційно-бібліографічного відділу Софія Задерей.

Ширєнкова А. та Задерей С. поінформували присутніх про історію відзначення Тижня права. Співробітники Бібліотеки, під час своє доповіді, розповіли, що вперше цей день став відзначатися в 1950 році після того, як Генеральна Асамблея прийняла резолюцію 423 (V), що закликає всі держави і зацікавлені організації встановити 10 грудня кожного року як День прав людини. Метою проголошення цього дня є привернення уваги людей у всьому світі до Загальної декларації прав людини як до ідеалу для всіх людей і народів.

Адвокат Кутровська Н. ознайомила студентів з державним механізмом реалізації та захисту прав людини, а саме, які суб’єкти надають безоплатну правову допомогу тощо.

Асистент кафедри Юрнюк С. відзначила, що права громадян є основоположними цінностями демократичного суспільства, а права людини у сфері охорони здоров’я належать до тих напрямів медичної діяльності, які найбільш актуальні з позицій правового регулювання.

З-поміж міжнародно-правових ділових паперів, у яких зафіксовано положення щодо прав громадян у медичній галузі, виокремлено Загальну декларацію прав людини (ухвалено на ІІІ-ій сесії Генеральної Асамблеї ООН резолюцією 217 А (III) 10 грудня 1948 p).

Зокрема, ст. 25 нагадує, що кожна людина має право на такий життєвий рівень, який включає харчування, одяг, житло, медичне обслуговування та відповідне соціальне обслуговування – складники, необхідні для здоров’я і добробуту громадянина. Йдеться також про забезпечення людини у разі безробіття, хвороби, інвалідності, вдівства, старості тощо. Материнство і дитинство надають право на особливе піклування і допомогу. Діти, які народилися у шлюбі або поза шлюбом, повинні користуватися однаковим соціальним захистом.

В Бібліотеці проведено семінар «Інтелектуальна власність і авторське право на наукове дослідження та його результати».

У студентському читальному залі № 1 Бібліотеки БДМУ проведено семінар «Інтелектуальна власність і авторське право на наукове дослідження та його результати».

Роботу семінару розпочав професор Сидорчук Руслан зі вступним словом щодо наукового дослідження та його результатів. Під час засідання з доповідями виступили професор Роман Булик та професор Віктор Кривецький «Запобігання та виявлення академічного плагіату», завідувач інформаційно-бібліографічним відділом Аліна Ширєнкова «Плагіат – один із видів порушення права», провідний бібліотекар інформаційно-бібліографічного відділу Софія Задерей «Захист авторського права на частину твору», заступник начальника навчального відділу Святослава Юрнюк «Механізми захисту та охорони права інтелектуальної власності» та провідний фахівець інноваційного розвитку доцент Євгенія Махрова та фахівець з інтелектуальної власності Валентина Вовк «Досвід та результати роботи БДМУ в сфері інтелектуальної власності».

Матеріал підготувала: асистент кафедри судової медицини та медичного правознавства Святослава Юрнюк

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати