• Українська
  • English
Поезія Шевченка із грецьким звучанням
Поезія Шевченка із грецьким звучанням

Поезія Шевченка із грецьким звучанням

Вірші Великого Кобзаря не мають кордонів. Це підтвердила єдина в Буковинському медуніверситеті студентка із Греції, яка читала поезію видатного поета майже на рівні з українськими студентами.

Марія Мітцані – майбутній лікар, була єдиною іноземкою, яка взяла участь у фінальному турі ювілейного, 20-го, конкурсу на краще читання української поезії, присвяченому 198-й річниці від дня народження Т. Г. Шевченка.  Днями цей захід відбувся на філологічному факультеті ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Студенти чернівецьких вузів змагалися за право називатися найкращим читцем Шевченкових віршів. І хоча студентка з Греції перемоги не здобула, однак професійне журі оцінило її наполегливість та старанність, і нагородило Марію дипломом, “Кобзарем” Тараса Шевченка та пам’ятним виданням про Резиденцію митрополитів Далмації та Буковини.

Сьогодні Марія Мітцані – студентка першого курсу медичного факультету №3 БДМУ. Вона приїхала в Україну рік тому, і за цей час вже встигла вивчити українську мову. Правда, ще не зовсім досконало, однак поезія Тараса Шевченка теж допомагає їй засвоювати і розуміти нашу мову.

До конкурсу дівчина готувалася під керівництвом викладача кафедри суспільних наук та українознавства БДМУ Лілії Роман. За словами педагога, серед студентів-іноземців всього медичного університету Марія – чи не найкращий читець віршів Кобзаря. Лілія Анатоліївна зауважує, що конкуренцію їй міг би скласти хіба що студент із Сомалі, який кілька років тому навчався у БДМУ і прекрасно декламував уривок із Шевченкової “Наймички”.

Для конкурсу ми з викладачем вибрали два вірші Шевченка – “Сонце заходить, гори чорніють” та “Серце моє трудне, що в тебе болить” – розповідає Марія Мітцані, яка приїхала до Чернівців із Греції, із містечка неподалік Афін. – Звичайно, я не сподівалася на перемогу, адже ще не володію досконало українською мовою. Та намагаюся її добре вивчити. І для цього тривалий час читала вірші Шевченка, намагалася зрозуміти їхній зміст. Це було для мене також хорошим уроком, адже українську мову я засвоюю не лише на уроках української мови в медуніверситеті, а й коли спілкуюся зі своїми однокурсниками, коли щось читаю і слухаю українські пісні.

На фото: Л.А. Роман, викладач кафедри суспільних наук та українознавства(праворуч) та М.Мітцані, студентка І курсу медичного факультету №3 БДМУ(ліворуч).

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати