• Українська
  • English
Тонізуючі, шипучі та енергетичні напої: за і проти
шипучі та енергетичні напої: за і проти

Тонізуючі, шипучі та енергетичні напої: за і проти

ФАХІВЕЦЬ БДМУ ПОВІДОМЛЯЄ. Сучасна людина є споживачем комерційних продуктів харчування і напоїв, вибір яких є складним і водночас відповідальним, враховуючи найважливіше значення якості того, що ми п’ємо для нашого здоров’я.

Кожна людина мріє, що б її організм був, як вічний двигун. Але, якщо колись людину будила гучна музика вранці чи яскраві промінчики сонця, то сьогодні ми все частіше йдемо на кухню для того, що б випити підбадьорливий напій – чи то каву, чи міцний чай.

Трохи історії

Чай, згідно легенди, з’явився завдяки Будді, який сильно хотів спати під час своїх медитацій і посадив у землю свої вії, які перетворилася на кущі із зеленими листками. Чай має оберігаючий ефект від гарячої дії сонця, стресів, знижує рівень захворювання на рак та серцево-судинної системи. Багатьох дивує те, що зелений і чорний чай збирається з однієї і тієї ж рослини, але відрізняється способом обробки і по-різному впливає на організм. Так, чорний чай краще вгамовує спрагу, зменшує неприємний запах з рота, а зелений чай знижує ризик захворювання на рак, є протидією променевої хвороби, тому рекомендується любителям комп’ютерів і телевізорів. Саме зелений чай містить більше мінеральних компонентів, допомагає при похміллі, містить вдвічі менше кофеїну, ніж кава.

А такому чарівному напою як кава найвідоміший композитор Бах присвятив цілу кантату. Нині кава настільки швидко розпродається, що є другим продуктом міжнародної торгівлі, поступається лише нафті. Кава в розумних дозах не тільки активізує та бадьорить, але й знижує ризик розвитку склерозу, цирозу печінки, цукрового діабету, раку кишечника, депресії, нервових розладів. Не рекомендують вживати каву людям, які страждають на гіпертонічну хворобу, безсоння, глаукому, захворювання шлунково-кишкового тракту, невротичні стани.

Енергетичні напої, що нині продають скрізь, користуються великою популярністю у підлітків та молоді, бо є недорогими та доступними навіть дітям, приваблюючи барвистими алюмінієвими баночками та нав’язливою рекламою, обіцяючи задоволення, силу та підвищення працездатності.

Необізнана молодь вважає споживання енергетиків модним та крутим, демонструючи систематичне їх вживання і тим самим несвідомо виснажує фізіологічні резерви свого організму.

Проте варто роз’яснювати, що енергетичні напої чи енерготоніки – це є газовані або слабогазовані напої, які тонізують та стимулюють нервову систему, легко засвоюються організмом, створюють бадьорість, підвищують настрій, розумову та фізичну активність, борються з втомою та сонливістю впродовж лише 3-4 годин. Такий вид енергетиків дає нам тонус за рахунок нашої ж власної енергії, а точніше залишків нашої енергії, виснажують енергетичні, метаболічні резерви, регуляторні системи, сприяють виникненню ще більшої втоми, депресії, нервових розладів.

Склад енергетичних напоїв

Виникає питання: які компоненти таких напоїв спричиняють вказані ефекти і які наслідки тривалої їх дії? Основним компонентом енергетичних напоїв є кофеїн – стимулятор, який збуджує нервову систему, тонізує м’язи, підвищує витривалість організму, бадьорість. Добре, якщо походження використаного кофеїну буде рослинним: з женьшеню, гуарани, ефедри, лимонника китайського, левзеї сафлоровидної, какао.

Але мало хто знає, що для смаку додають глюкозу та сахарозу, різні хімічні добавки: ароматизатори, консерванти, підсилювачі смаку, кислотності, барвники, харчові добавки, вуглекислий газ, алкоголь та інші, що мають зовсім некорисний вплив на здоров’я людини. Адже енергетики підвищують кислотність шлунка і сприяють виникненню або загостренню гастритів чи виразки шлунка, а глюкоза та сахароза при систематичному поступленні в організм підвищує масу тіла та рівень глюкози крові, що небезпечно для людей схильних до діабету чи страждаючих на цукровий діабет. Є дані літератури про розвиток цирозу печінки та пухлин головного мозку при тривалому вживанні тонізуючих напоїв.

Вживати в обмеженої кількості енергонотіки можна лише в певні, нетривалі моменти (складання іспитів, тривале навантаження), ніколи не поєднуючи із продуктами, що містять кофеїн та алкоголь.

В Україні є затверджені Державні санітарні норми і правила для підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої (Наказ Міністерства охорони здоров’я № 223 від 19.04.2011) відповідно до статті 40 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, згідно якого обов’язковим є виконання нормативно-правового акту центрального органу виконавчої влади з питань охорони здоров’я, що встановлює санітарно-гігієнічні та санітарно-протиепідемічні вимоги до устаткування й утримання всіх діючих підприємств, які виробляють солод, пиво та безалкогольні напої.

Кому протипоказано вживати енергетичні напої

Зовсім не рекомендується пити енерготоніки людям із серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією, панкреатитом, глаукомою, хворобами шлунково-кишкового тракту, дітям, вагітним і годуючим жінкам, літнім людям, страждаючим безсонням, водіям транспортних засобів.

Запобіжні заходи щодо підтримання здоров’я населення, санітарно-просвітницького напрямку приймаються різними країнами. Так Франція, Норвегія, Данія, Австралія, Нова Зеландія заборонили продаж тонізуючих напоїв в магазинах, дозволивши їх продавати лише в аптеках за рекомендаціями лікарів. В США заборонені енергетики, до складу яких входять кофеїн та алкоголь. У деяких країнах тоніки заборонено продавати неповнолітнім.

Шкода енергетиків

Перенасичення будь-якими енергетиками виснажують запаси резервної енергії організму, призводить до виснаження нервових клітин, викликаючи безсоння, втому, дратівливість, депресію, підвищує артеріальний тиск та частоту пульсу, перевантажуючи серцево-судинну систему.

Потрібно пам’ятати, що такі напої викликають залежність, проявляючись загальною слабкістю, поганим настроєм, тремтінням рук, зниженням працездатності. Поєднання енерготоніків з алкоголем посилює не тільки інтоксикацію організму, але й провокуюче впливає на розвиток серцевого нападу, інсульту, крововиливів у внутрішні органи.

А ось що стосується солодкої газованої води: вона теж не приносить користі організму, оскільки містить масу хімічних харчових добавок, велику кількість цукру, сприяє ожирінню, збільшує ризик розвитку цукрового діабету і серцево-судинних захворювань, створює серйозні соціальні та психологічні проблеми.

Газована вода додає в наш раціон непотрібні, нехарчові калорії, знижує засвоєння кальцію, пришвидшує розвиток остеопорозу та сприяє переломам. Це особливо важливо для молоді, адже кісткова маса максимально “накопичується” до 18 років, коли споживання кальцію є надзвичайно важливим для “закладки” щільності кісткової тканини. Не потрібно забувати, що включення в склад продукції очищеного (рафінованого) цукру сприяє руйнуванню зубів, розвитку атеросклерозу, інсулінорезистентності. Але регулярне вживання газованих напоїв допомагає розвитку не тільки карієсу, парадонтозу. Підкислювач, що міститься в колах (фосфорна кислота), сприяє утворенню каменів у нирках. Деякі харчові добавки та барвники в газованій воді здатні викликати астму, алергічні реакції (в тому числі кропив’янку, алергічний риніт).

Присутність вуглекислого газу в складі безалкогольних газованих напоях може подразнювати шлунок, порушувати моторику шлунково-кишкового тракту, провокувати печію. Ще більш небезпечним є втрата стійкості газованих безалкогольних напоїв, яка проявляється втратою прозорості, кольору, смаку, аромату та фізико-хімічних показників, появою осаду і може свідчити про розвиток мікроорганізмів, хімічних реакцій, присутності чи утворенню нових речовин колоїдного характеру тощо.

Тож зважте: більше користі чи шкоди від таких сучасних продуктів отримує організм людини. Чи варто ризикувати своїм здоров’ям і життям заради підвищення настрою, працездатності та витривалості саме таким методом. Жодна людина не може обманути матір-Природу: щоб не винайшли науковці – природа завжди буде розумнішою. То чи варто виснажувати організм різними тонічними засобами, чи краще навчитися раціонально організовувати свою роботу та відпочинок? Немає невичерпних джерел у природі, але якщо бережливо ставитися до себе та оточення, то життя можна значно подовжити та покращити його якість. І однією з кращих альтернатив шипучим напоям є вживання фруктових чи фруктово-овочевих соків, краще свіжоприготовлених.

Матеріал підготувала: доцент кафедри внутрішньої медицини Лариса Волошина

Корисно знати