• Українська
  • English
23 квітня – Всесвітній день книги й авторського права

23 квітня – Всесвітній день книги й авторського права

Всесвітній день книги та авторського права відзначається щорічно 23 квітня, за рішенням ЮНЕСКО від 15 листопада 1995 року. Рішення прийняте з метою просвіти, для подальшого розвитку усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найвагомішим засобом поширення знань та найнадійнішим способом їхнього збереження. В резолюції відзначається також доцільність проводити в цей день книжкові виставки та ярмарки.

«Хто полюбить книгу,той далеко піде у своєму розвитку» (Шевченко Т. Г.)

Дата 23 квітня є символічною для світової літератури. У цей день народилися відомі світові зірки художнього слова, новатори в літературі свого часу – Вільям Шекспір, Моріс Дрюон, Інка Гарсіласо де ла Вега, Мануель Мехіа Вальєхо, X. Лакснесс, Василь Земляк, Григір Тютюнник, Василь Кухта, Андрій Курков.
Традиція ж святкування Дня книги народилася у Каталонії, в першій половині XX століття. Ідея створення належить письменникові й редакторові з Валенсії Вісенту Клавелю Андресу. У 1926 р. іспанський король Альфонс XIII розглянув його пропозицію і підписав королівський указ, згідно з яким 7 жовтня (вважалося, що в цей день народився Сервантес) запроваджувався День іспанської книги. У 1930 р. День книги в Іспанії перенесли на 23 квітня, коли, ймовірно, помер письменник. Також, 23 квітня відзначають День Святого Георгія, заступника Каталонії, коли книготорговці влаштовують книжкові ярмарки.

Авторське право – це один із засобів охорони інтелектуальної власності людини, набір прав, наданих авторам оригінальних творів. Інтелектуальна власність охоплює всі творіння людського розуму – письмові, музичні, живописні, драматичні, хореографічні твори, фільми та мультимедійні продукти, комп’ютерні програми.

1 січня 2023 року набув чинності новий закон про авторське право та суміжні права. Він прийшов на зміну застарілому документу від 1993 року, який, наприклад, визначав, що комп’ютерні програми охороняються як літературні твори. https://dou.ua/lenta/articles/new-copyright-law/

Історія авторського права веде свій початок, як вважають науковці, з появи друкування, і перший відомий державний нормативний акт щодо охорони авторського права стосувався літературних творів, а перша міжнародна конвенція, яка стосувалася захисту авторських прав, прийнята в інтересах книговидавців. Першим нормативним актом авторського права, який закріпив низку прав авторів і розділив повноваження авторів та видавців, вважається прийнятий у 1709 році в Англії “Статут королеви Анни”.
Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги, та буде проводити заходи щодо популяризації літератури і читання. Ця традиція запроваджена 2001 року. Щороку ЮНЕСКО спільно з міжнародними організаціями, що представляють три напрями книжкової галузі, – Міжнародним союзом видавців, Міжнародною федерацією книготорговців і Міжнародною федерацією бібліотечних асоціацій – обирають Світову столицю книги. Зі свого боку міста зобов’язуються всіляко сприяти розвитку книговидання і промоції читання.
Цьогоріч світовою книжковою столицею оголошено Аккру (столицю Гани).
Своїм святом цей день вважають автори, видавці, вчителі, бібліотекарі та всі, хто причетний до книжкової справи.

Матеріал підготувала бібліотекар І кат. Світлана Тулевська

Корисно знати