• Українська
  • English
8 листопада – Міжнародний день радіології та День рентгенівських променів

8 листопада – Міжнародний день радіології та День рентгенівських променів

У 2012 році за ініціативи Європейського товариства радіологів було вирішено святкувати день відкриття рентгенівських променів професором фізики Вільгельмом Рентгеном. 8 листопада 1895 року професор випадково відкрив промені невідомого походження, котрі почав називати Х-промінням.

Цікаво, що відкривачем Х-променів насправді був талановитий український вчений Іван Пулюй, який показав трубку, що випромінювала Х-промені ще у 1881 році на міжнародній електротехнічній виставці. Через те, що виставка мала технічний характер, вчені на той час не розібрались в медичній цінності Х-променів. Ширші можливості з фінансування та вищий рівень розвитку науки в Німеччині, звідки родом Рентген, посприяли тому, що ім’я Пулюя забулося, хоча його винахід з користю служив людям ще до офіційного відкриття рентгенівських променів.

Радіологія – наука про застосування випромінювання в медицині з діагностичною та лікувальною метою. Радіологія охоплює дві основні наукові дисципліни: променеву діагностику і променеву терапію.

В сучасній медичній практиці діагностика переважної більшості патологічних процесів базується на результатах променевого дослідження. До складу методів променевої діагностики входять Х-променевий, ультразвуковий, радіонуклідний, термографічний, методи комп’ютерної томографії та магнітно-резонансної томографії. Їх перевагами, у порівнянні з іншими методами клінічного дослідження, є об’єктивність та нетравматичність, що сприяє широкому впровадженню методів променевої діагностики у клінічну практику. Променеві методи дослідження дають змогу не тільки виявляти морфологічні порушення при різних захворюваннях, але й стежити за перебігом патологічного процесу під час лікування.

Променева діагностика є клінічною медичною дисципліною, тому висновок за її результатами може даватися тільки на основі даних комплексного клініко-лабора­торного та інструментального досліджень, врахування скарг хворого та анамнезу захворювання. Значення променевої діагностики у підготовці лікаря і в практичній медицині весь час збільшується. Це обумовлено тим, що сьогодні без використання променевих методів не може обійтись будь-яка галузь медицини.

Інша складова частина медичної радіології – променева терапія – вивчає теоретичні питання і практичне застосування випромінювання різної фізичної природи з лікувальною метою. Променева терапія займає одне з провідних місць у лікуванні онкологічних захворювань. Розвиток променевої терапії базується на інтеграції наукових досягнень в галузі ядерної фізики, біохімії, біофізики, математики та техніки, що сприяє подальшому розвитку та удосконаленню використання іонізуючої радіації з метою лікування.

Вивчення обох ланок даної науки у студентів медичних закладів вищої освіти відбувається на третьому курсі. Протягом навчального року студенти мають змогу як ознайомитись з фізичними особливостями роботи променевих методів дослідження, так і вивчити променеву семіотику різних захворювань, навчаючись цьому, працюючи з рентгенограмами, знімками комп’ютерної томографії та магнітно-резонансні томографії.

Даний напрямок медицини є доволі перспективним в наш час, через те, що жодна галузь медицини не може обійтись без використання променевих методів дослідження. Тому, великого попиту набувають підготовка фахівців в інтернатурі з радіології та спеціалізація з ультразвукової діагностики, що запроваджені на активно проводяться на базі кафедри онкології та радіології.

 

Корисно знати