• Українська
  • English
28 квітня – Всесвітній день охорони праці

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Стан охорони праці, рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності працівників системи охорони здоров’я є серйозною соціально-економічною проблемою галузі, яка безпосередньо впливає на надання медичної допомоги.

Охорона праці є невід’ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства. Саме тому важливо пам’ятати, що розвиток культури охорони праці у суспільстві – запорука збереження здоров’я працівників.

Медичні працівники мають надзвичайно розумове, психоемоційне навантаження, адже несуть відповідальність за життя і здоров’я своїх пацієнтів, ця професія вимагає швидкого прийняття рішень, самодисципліни, уміння зберігати високу працездатність в екстремальних умовах. Часто лікувально-діагностичні, реанімаційні заходи, оперативні втручання проводяться в нічний час.

Науково-технічний прогрес призвів до поліпшення технічної оснащеності лікувальних установ, впровадження більш досконалого обладнання, інструментарію, застосування нових лікарських препаратів і освоєння нових методів діагностики та лікування, а це ставить перед медициною нові проблеми, які потребують якнайшвидшого вирішення.

Щоб запобігти негативного впливу шкідливих виробничих чинників на організм медичного персоналу існує перевірена та відпрацьована часом практика вжиття заходів та використання засобів захисту працівниками, а саме: заміна у технологічних процесах шкідливих речовин на менш шкідливі; удосконалення технологічних процесів та устаткування, використання засобів індивідуального та колективного захисту; контроль за вмістом шкідливих речовин у повітрі робочої зони; автоматизація виробництва, своєчасне проведення технічного діагностування обладнання, механізмів, устаткування тощо.

Матеріал підготувала: Ірина Візнюк, асистент кафедри гігієни та екології

Корисно знати