• Українська
  • English
Як успішно підготуватися до сесії
Як успішно підготуватися до сесії

Як успішно підготуватися до сесії

ПОРАДИ СТУДЕНТУ. Період сесії характеризується підвищенням психічного напруження, що може супроводжуватись поганим самопочуттям, дратівливістю, підвищеним рівнем тривожності, зниженням/підвищенням апетиту тощо. Тому для успішного складання сесії варто правильно організувати свій час.

Підготуйте місце для занять. Зручно розташуйте необхідну літературу, приберіть зайві речі. Підвищенню інтелектуальної активності сприяють жовтий і фіолетовий кольори. Тож до інтер’єру можна додати кілька картинок відповідних тонів.

Визначте пріоритети, чітко сформулюйте мету. Вам доведеться докласти різних зусиль залежно від того, яку оцінку (або кількість балів відповідно до кредитно-модульної системи навчання) ви хочете отримати.

Складіть графік підготовки до кожного заліку, модульного контролю чи іспиту, враховуючи складність дисципліни для вас. Графік повинен включати розклад дня, в якому б години інтенсивної підготовки чергувалися з відпочинком.

Прислухайтеся до власних біоритмів. Залежно від того, “жайворонок” ви чи “сова”, в період активізації діяльності психічних процесів опановуйте новий матеріал, а в період спаду – повторюйте пройдене.

Обов’язково відпочивайте. Пам’ятайте, що після відпочинку працездатність підвищується. Чергуйте розумове навантаження з фізичним.

Використовуйте мнемотехніку (прийоми запам’ятовування). Механічне запам’ятовування забирає багато зусиль, а тривалість збереження інформації коротка. Застосовуючи смислове запам’ятовування, виділяйте головне у питанні та складайте план відповіді. Ефективному запам’ятовуванню і тривалому збереженню інформації сприяє складання схем, таблиць, рисунків.

Не намагайтеся вивчити увесь підручник. Концентруйте увагу на ключових поняттях.

Написання “шпаргалок” сприяє відбору, систематизації і, відповідно, кращому запам’ятовуванню і збереженню матеріалу. Та чи варто їх використовувати на модулі?

Відповіді на найбільш складні питання розповідайте собі перед дзеркалом, одногрупникам, родичам.

Якщо ж раптом вами оволоділа паніка, вам здається, що вивчити все неможливо і часу обмаль, то перейдіть до конкретизації: перерахуйте теми, що добре знаєте, ті, які варто ще раз повторити і ті, що залишилось освоїти, утворюючи своєрідні зв’язки між знаним і незнаним. Можливо, будете приємно здивовані тим, що добре засвоєних тем виявиться значно більше, ніж погано засвоєних. Паніка мине і ви зможете сконцентрувати увагу на найбільш складних питаннях.

Подбайте про збалансоване і повноцінне харчування. Відчуття голоду заважатиме ефективному засвоєнню матеріалу. Уникайте вживання енергетичних напоїв.

Незважаючи на те, що студентові зазвичай не вистачає однієї ночі, безпосередньо перед іспитом перевтомлюватись не варто. Здійсніть вечірню прогулянку, добре виспіться.

Пам’ятайте, що після сесії приходять довгоочікувані канікули! Складайте плани!

Матеріал підготувала: Алла Борисюк, професор кафедри психології та соціології

Корисно знати