• Українська
  • English
Нітрати у питній воді – небезпека для дітей та дорослих
Нітрати у питній воді – небезпека для дітей та дорослих

Нітрати у питній воді – небезпека для дітей та дорослих

БЕРЕЖІТЬ ЗДОРОВ’Я. Вода не є необхідною для життя – вода і є життя, вважав французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері. І з цим важко не погодитись: щоденне вживання чистої питної води є необхідною передумовою здорового життя.

Про шкідливість нітратів, про те, що дуже часто причиною отруєння стають овочі і фрукти (особливо небезпечними є кавуни та дині), мабуть, чули всі. Але не менш небезпечною є питна вода, яка містить підвищений рівень нітратів, адже воду вживають кожного дня і всі, без винятку, люди.

Що ж таке нітрати і звідки вони беруться?

Нітрати – це солі азотної кислоти. Вони потрапляють у воду із побутовими та сільськогосподарськими стоками (з полів, які обробляються добривами, тваринницьких та птахоферм, вигрібних ям та дворових вбиралень тощо). Найбільша концентрація нітратів спостерігається у поверхневих джерелах, грунтових водах та дворових колодязях.

Чим же небезпечні нітрати?

Потрапляючи до організму ці сполуки перетворюють гемоглобін крові на метгемоглобін – сполуку, що не здатна переносити кисень, і спричиняють дефіцит кисню в клітинах (гіпоксію). Особливо небезпечним це є для дітей. Цьому сприяє цілий ряд факторів:

незрілість захисної системи організму (особливого ферменту – метгемоглобінредуктази, який відновлює гемоглобін)

 наявність особливого дитячого гемоглобіну, який значно легше перетворюється на метгемоглобін,

низька кислотність шлункового соку,

споживання більшої кількості рідини на кг маси тіла тощо.

Рівень метгемоглобіну вище 50 % може бути смертельним. У менших концентраціях це проявлятиметься млявістю, втомлюваністю, розвитком вегето-судинної дистонії, серцево-судинних порушень, зниженням працездатності і адаптаційних резервів організму, ціанозом, а у дітей, крім цього, порушенням фізичного розвитку, зниженням уваги та концентрації під час навчання. Нітрати здатні викликати хронічну інтоксикацію. Отримані незаперечні факти про імунодепресивну дію нітратів, яка проявляється значним зниженням стійкості організму до дії канцерогенних та мутагенних агентів. Дослідження, які проводились в Іспанії, Китаї та Тайвані свідчать про те, що тривале вживання питної води з підвищеним вмістом нітратів значно збільшує ризик розвитку раку шлунку, також доведена роль хронічної нітратної інтоксикації у формуванні виразки шлунка. Нітрати пригнічують функцію щитоподібної залози, що є особливо небезпечним у регіонах із йододефіцитом.

Крім того, нітратна інтоксикація у вагітних жінок може спричини викидні і мертвонародження, а у чоловіків негативно впливає на функцію сім’яників, тобто може бути однією з причин безпліддя.

Профілактика

Що ж ми можемо зробити, щоб захистити себе і своїх діточок?

Якщо Ви вживаєте воду з колодязя чи джерела – перевірте її на рівень нітратів. Це можна зробити в багатьох хімічних лабораторіях.

Допустима концентрація нітратів у питній воді складає 50 мг/л. Дуже важливим є розташування і обладнання джерела та/або колодязя (вище по рельєфу та на достатній відстані від джерел забруднення (вбиральні, хліву, сільськогосподарських угідь, на яких застосовуються органічні та азотні добрива), наявність герметичного відмощення, кришки, регулярність чистки тощо). Зазвичай, чим глибшим є рівень джерела води – тим вона чистіша.

Також, важливо знати, що нітрати – це термостійкі сполуки, тобто вони не знищуються при кип’ятінні. Крім того, концентрація нітратів у воді зростає з часом (за рахунок активності нітрифікуючих бактерій), тому вживайте питну воду свіжою, а відкриті пляшки зберігайте у холоді.

Особливою групою ризику є немовлята, які перебувають на штучному вигодовуванні. Тому варто ще раз нагадати мамам: грудне вигодовування – найкраще для Вашої дитини! Але якщо воно виявилось неможливим – ніколи не використовуйте для приготування суміші неперевірену колодязну воду!

Пийте чисту воду і будьте здорові!

Матеріал підготувала: Олена Коротун, асистент кафедри гігієни та екології БДМУ

Корисно знати