• Українська
  • English
Вплив тютюнопаління на шкіру
Вплив тютюнопаління на шкіру

Вплив тютюнопаління на шкіру

Тютюнопалiння (або куріння) — набута шкідлива звичка вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну.

Найважливішим компонентом тютюнового диму є нікотин. Регулярне вживання нікотину викликає тютюнову залежність. Тривале і часте паління тютюну завдає значної шкоди здоров’ю курців, та оточуючих їх людей, що не палять i тварин.

Від хвороб, розвиток яких є наслідком тютюнопаління, щорічно помирає 5,4 млн осіб. Тобто 1 з 10 смертей у світі спричинена саме вживанням тютюнових виробів.

Відомо, що тривале паління може самим руйнівним чином впливати на шкіру обличчя. Хоча від передчасних зморшок і сіруватого кольору шкіри ще ніхто не вмирав, все ж ці неприємні зміни можуть стати для жінок вирішальним аргументом на користь відмови від паління. Особливо сильним такий аргумент стане для тих, хто почав палити, тому що вважав це ознакою гламуру.

Так, зморшки – це невід’ємна ознака старіння, однак паління настільки прискорює цей процес, що куряща жінка виглядає набагато старше свого істинного віку. А адже для любительок нікотину бувають і більш серйозні наслідки, включаючи збільшення ризику виникнення раку шкіри.

«Обличчя курця»

Термін «обличчя курця» ввів в обіг доктор Дуглас Модел в своїй статті, опублікованій в науковому журналі British Medical Journal у 1985 р. Він назвав такі типові симптоми: 

• глибокі носогубні складки,

 • сітка зморшок навколо очей (так звані «гусячі лапки»),

• запалі щоки (на них утворюються зморшки, перпендикулярні лінії губ),

• різко окреслені вилиці,

• обвисла, втративша еластичність шкіра.

Через порушення нормального постачання шкіри киснем, колір шкіри навколо очей часто міняється на червонуватий, лілуватий, помаранчевий і коричневий відтінки.

Нікотин небезпечний вже тим, що зменшує кількість вітаміну А в організмі. А адже саме цей «вітамін краси» бере участь у процесі відновлення і оновлення всіх клітин організму. Таким чином, нікотин безпосередньо впливає на здатність шкіри особи до регенерації, руйнує колаген і еластичний шар шкіри, викликає появу передчасних зморшок, гірше гояться ранки і шрами на шкірі. Отруйний тютюновий дим не тільки отруює організм зсередини – кіптява, смоли, фарбувальні речовини осідають на поверхні шкіри.

Дія токсичних речовин сигарет

Токсичні речовини, що містяться в сигаретах, викликають на шкірі обличчя цілий ряд змін, видимих навіть неозброєним оком, змінюється структура і колір шкіри. Під дією токсинів звужуються кровоносні судини, особливо страждають капіляри, розташовані у верхніх шарах шкіри. У крові збільшується кількість окису вуглецю і зменшується вміст кисню.

Сумні наслідки

Неприємна звістка для жінок – нікотин впливає на процес утворення колагену, який відновлює шкірний покрив, створюючи нові клітини. Паління зменшує кількість колагену, руйнуючи, таким чином, процес відновлення шкіри. Без достатньої кількості колагену шкіра втрачає еластичність, стає сухою, тьмяною і зморшкуватою.

Жінки-курці, які розраховують виправити недоліки зовнішності за допомогою пластичної хірургії, можуть так і не опинитися на операційному столі. Справа в тому, що багато косметичних хірургів вимірюють рівень нікотину в крові своїх пацієнток і відмовляються проводити операції, якщо показники перевищують певне значення по причині того, що післяопераційні шрами від підтяжок можуть так і не затягнутися через погане кровопостачання і низьку регенеративну здатності такої шкіри.

Сумний підсумок – передчасні зморшки, суха шкіра, жовтуватий відтінок білків очей. 

Як бачите, причин кинути палити цілком достатньо – очевидно, що ніякої користі для шкіри паління не приносить. Кращий спосіб не побачити в дзеркалі «обличчя курця» – викинути цигарки якнайшвидше.

Матеріал підготували:Гаєвська М.Ю доцент кафедри дерматовенерології, Омелюх О.С. студент 5 групи

 

Корисно знати