• Українська
  • English
8 тривожних фактів про цукор
8 тривожних фактів про цукор

8 тривожних фактів про цукор

Прихильникам здорового способу життя, ймовірно відомий той факт, що цукор, а саме його надлишок, дуже шкідливий. У всьому світі людина отримує близько 500 додаткових калорій щодня від споживання цукру. У разі недостатнього швидкого обміну речовин і малорухливого способу життя, це може стати реальною загрозою не тільки для фігури, але і для здоров’я.

 

1. Цукор – ворог номер один для фігури

Сьогодні в світі дуже багато людей страждають від ожиріння. Багато в чому це пов’язано зі споживанням шкідливих продуктів і, зокрема, цукру. Прикладом цього є діти з надмірною вагою, які споживають солодощі у великих кількостях.

2. Цукор – “тихий вбивця”

Кілька десятиліть тому цей термін привласнювали тільки солі, але сьогодні ми знаємо, що цукор також є “тихим вбивцею”. Надлишок цукру впливає на рівень лептину, гормону який контролює апетит. Це веде до переїдання і збільшення ваги, а звідти – виникнення проблем зі здоров’ям.

3. Цукор може викликати звикання

Факти говорять самі за себе – можливо, ви самі не в змозі протистояти спокусі з’їсти шматочок торта, але ви знаєте, принаймні, кількох людей, які не можуть відмовитися від солодощів по тій простій причині, тому що вони викликають звикання.

У вас залежність від цукру якщо:

Кожен день ви перекушуєте чим-небудь солодким, навіть якщо ви не відчуваєте себе голодним.

Вас лякають думки від того, що необхідно виключити цукор з меню харчування.

Ви їсте солодощі, щоб усунути негативні емоції.

4. Цукор може зашкодити вашій печінці

Ми всі знаємо, що часте споживання алкоголю може призвести до пошкодження печінки, і до серйозних проблем зі здоров’ям. Але, можливо, мало кому відомий той факт, що цукор має аналогічний токсичний вплив на цей життєво важливий орган. Згідно з деякими дослідженнями, надмірне споживання цукру має такий же негативний вплив на печінку, який і алкоголь.

5. Цукор погано впливає на роботу мозку

Проведені дослідження встановили зв’язок між надмірним споживанням цукру і когнітивними розладами. Солодкі продукти можуть погано відбитися на вашій пам’яті, вашій здатності правильно мислити.

6. Цукор винуватець акне

Всі мріють про красиву шкіру, але мало хто з нас замислюється, що виникнення акне може бути зумовлене зловживанням солодощами.

7. Цукор шкодить системі кровообігу

Дослідження показують, що кожні зайві 150 калорій підвищують ризик розвитку діабету на 1,1%. Діабет, в першу чергу типу 2, є ще одним захворюванням, яке виникає, через зловживання солодощами – солодкі булочки, шоколад, цукерки. Відомо, що діабет і хвороби серця тісно пов’язані між собою. Серцеві розлади є провідною причиною смерті людей, які страждають на діабет типу 2, на частку якого припадає 65% смертей.

8. Цукор підвищує холестерин

За даними досліджень, люди з надмірною вагою і діабетом в результаті надмірного споживання солодощів, мають підвищений рівень холестерину.

Одна чайна ложка цукру містить 20 калорій, 100 гр. – 400 калорій. Не рекомендується перевищувати добову дозу цукру: для жінок до 20 г, для чоловіків до 35 г, для дітей до 14 г.

Люди з контрольованим діабетом і нормальною масою тіла, після попередньої консультації з лікарем, можуть дозволити собі від двох до чотирьох плоских чайних ложок цукру в день.

Матеріал підготував доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Маслянко В.А.

Корисно знати