• Українська
  • English
Контрацепція жінок в пременопаузальному періоді
Контрацепція жінок в пременопаузальному періоді

Контрацепція жінок в пременопаузальному періоді

Вибір методу контрацепції у жінок у віці після 40 років, тобто у так званому «перехідному» періоді, нерідко представляє досить складне завдання у зв’язку з особливостями цього вікового періоду.

 

Перименопауза – це період часу, коли оваріальна функція знизилася, але остаточно не припинилася. Тривалість перименопаузи варіює, але зазвичай складає 4-6 років. Основна особливість перименопаузи – «гормональний хаос».

В даний період відбуваються непередбачувані зміни менструального циклу: у частини жінок зберігається регулярний овуляторний цикл і, відповідно, фертильність. Може також зустрічатися ановуляторний цикл, неповноцінна лютеїнова фаза циклу, мено-і метроррагії, олігоменорея.

За статистичними даними країн Західної Європи, 50% жінок у віці 44 років і 30% 45-50-річних сексуально активні, мають збережений менструальний цикл, здатні до зачаття і потребують контрацепції (ВООЗ, 2000 р.).

Аборти у жінок у перименопаузі характеризуються підвищенням частоти ускладнень в 3 рази у порівнянні з жінками репродуктивного віку.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ для жінок у перименопаузі слід рекомендувати комбіновані мікро- і низькодозовані КОК останнього покоління.

Абсолютні протипоказання для застосування КОК у перименопаузі є:

тромбофлебіт, тромбоемболічні порушення, цереброваскулярні інсульти, інфаркт міокарда (в тому числі в анамнезі);

гостре захворювання печінки (гепатит);

маткові кровотечі неясної етіології;

вроджена гіперліпідемія;

вагітність.

У перименопаузі, на відміну від репродуктивного віку, куріння є абсолютним протипоказанням для використання КОК.

Використання КОК, комбінованих ін’єкційних контрацептивів, комбінованих пластирів і вагінальних кілець протипоказане жінкам старше 35 років з мігренозними болями (незалежно від того, чи супроводжуються такі болі мігренозною аурою).

У процесі застосування КОК у перименопаузі повинно проводитися спостереження за пацієнткою, що включає: контроль артеріального тиску, маси тіла, аналіз побічних реакцій.

Контрацептиви прогестагенового ряду рекомендуються жінкам, яким протипоказане використання методів контрацепції, що містять естроген.

Тривале використання ДМПА (депо-медроксипрогестерону ацетат) приводить до зниження щільності кісткової тканини.

Добровільна хірургічна стерилізація може рекомендуватись жінкам і їх партнерам за умови абсолютної впевненості, що вони більше не хочуть мати дітей.

Бар’єрні методи і сперміциди – ефективні методи контрацепції для жінок старшого віку, враховуючи фактор зниження фертильності по мірі наближення до менопаузи.

Доступні і зручні методи контрацепції для жінок, які не живуть регулярним статевим життям.

Введення ВМК може бути утрудненим через вікове звуження цервікального каналу.

Серед методів внутрішньоматкової контрацепції у перименопаузі перевага надається гормональній ВМС (Мірена), так як, на відміну від ВМК, що містять мідь вона має протективний і лікувальний ефект.

Нерегулярний характер менструальних циклів у жінок, які наближаються до менопаузи, знижує надійність методів розпізнавання фертильності і робить їх неприйнятними.

Жінкам, які наближаються до менопаузи рекомендується використовувати той чи інший метод контрацепції протягом 12 місяців після останньої менструальної кровотечі.

Матеріал підготувала: професор Олена Кравченко, завідувач кафедри акушерства, гінекології та перинатології

Корисно знати