• Українська
  • English
Особливий період у житті жінки
Особливий період у житті жінки

Особливий період у житті жінки

Одяг для вагітних. Вагітність – це особливий період у житті жінки, тому однією з важливих проблем для майбутньої мами є підбір вдалого гардеробу. Адже вагітній пані хочеться не тільки прикрити животик, який невпинно повнішає, але й виглядати жіночно, почувати себе зручно і невимушено.

 

Головними вимогами до одягу майбутньої мами є правильний покрій, використання натуральних гігроскопічних тканин, приємні неагресивні кольори. Одяг ні в якому випадку не повинен перетискати грудну клітину та живіт вагітної, містити мінімум гумок та зав’язок, синтетичних вставок тощо.

Нижня білизна вагітної – це окрема тема.

В ідеалі трусики для вагітних жінок повинні бути спеціального покрою, які б не скочувались з живота, не зміщувались при ходінні, були еластичними. Проте який би фасон ви не вибрали, пам’ятайте: вони повинні бути з натуральних тканин, ніякої синтетики. Бюстгальтери для вагітних бувають різні, але зупиніть свій вибір натуральному, якісному предметі гардеробу з застібкою спереду та широкими бретельками. Він повинен бути досить глибокий, щоб не сплющувати груди і не стискати їх посередині.

На яку б пору року не припало Ваше цікаве становище пам’ятайте – взуття повинно бути шкіряним, на низьких підборах з нековзкою підошвою. Зручне та легке взуття є запорукою уникнення болю в попереку, болю та судом у ногах, та й, просто, втоми.

Харчування вагітних. Правильне харчування під час вагітності разом із дотриманням режиму праці та відпочинку, дозованим фізичним навантаженням є запорукою збереження здоров’я жінки і нормального розвитку плода. Існує помилкова думка, що вагітна жінка повинна значно змінити свій звичайний раціон, включивши в нього особливі, найчастіше дорогі продукти. Проте, повсякденна їжа може бути здоровою і корисною при умові її збалансованості.

Перший триместр вагітності (до 12 тижнів) – дуже відповідальний період, оскільки саме в цей час починається формування всіх органів дитини, формується плацента, від функції якої багато в чому залежить подальший перебіг вагітності та здоров’я малюка. Дієтологи єдині в думці про недоцільність різкої зміни моделі харчування в ранні терміни вагітності, особливо при відсутності супутньої соматичної патології. Згідно рекомендацій провідних фахівців дієтології, у першому триместрі необхідно щодня вживати 80-90 гбілка, 70-80 гжирів і 350-500 гвуглеводів. Енергетична цінність їжі повинна складати близько 2500 ккал на добу. Проте при надмірній масі тіла має сенс відмовитися від калорійних тістечок і жирних молочних продуктів.

Рекомендується чотириразовий прийом їжі на день, перший сніданок повинен складати 30% від загальної калорійності денного раціону, другий – 15%, обід – 35%, вечеря – 20%. Білкову їжу краще вживати в першій половині дня, а молочну та рослинну – увечері.

В другому триместрі вагітності плацента, яка є посередником між матір’ю та дитиною, вже майже сформована. Тепер малюк буде інтенсивно рости, у зв’язку з цим апетит у мами також зростає. Харчуватися слід у 5-6 прийомів. Зі всієї денної “дози” білків 50-60% повинні бути тваринними (25-30% – це м’ясо, птиця, риба; 20-25% – молочні продукти і 5% – яйця). З раціону слід виключити тугоплавкі тваринні жири – баранячий жир, яловиче сало, маргарини. За нормами, 30-40% жирів повинні бути рослинними маслами (оливковим, соняшниковим, кукурудзяним). Потребу у вуглеводах краще задовольняти за рахунок багатих рослинними волокнами продуктів: хліб грубого помелу, неочищених круп (гречки, неочищеного рису, пшона), фруктів, овочів, ягід. Якщо жінка не страждає ендокринними порушеннями (зокрема, цукровим діабетом і ожирінням), вона повинна з’їдати не більше 10 чайних ложок цукру на день (тобто50 г), за вказаних захворювань ця норма істотно зменшується. З сіллю теж краще не перестаратися: у другій половині вагітності не варто вживати її більше 8г в день (а при підвищеному артеріальному тиску – не більше5 г). Майбутній мамі потрібно пити в день 1,5 літра рідини (вода, чай, соки, супи). З урахуванням тієї “води”, яка міститься в овочах, фруктах і ягодах, денний об’єм рідини досягає 2-2,5 літрівв добу. На ніч корисно випивати стакан кефіру, а останнє “перекушування” повинно бути за 2-3 години до сну.

На початку третього триместру потрібно слідувати тим же дієтичним рекомендаціям. Проте з моменту виходу в декретну відпустку (приблизно за 2 місяці до пологів) жінка починає харчуватися інакше. Можна сказати, що вона клює, як пташка: часто і помалу. Усе тому, що матка, що збільшилася, тисне через діафрагму на шлунок. Гормони роблять свою справу, розслаблюючи не тільки м’яз матки, але й інші кільцеві м’язи – зокрема, і ті, що знаходяться в стравоході, шлунку і кишках. Наслідком цього є печія і закрепи. Харчування маленькими порціями допомагає уникнути цих проблем. Пережовувати їжу потрібно ретельно, їсти − не поспішаючи, а після закінчення трапези не варто лягати або нахилятися.

Проблеми зі стільцем дозволять вирішити продукти, багаті на клітковину та пектин: хліб грубого помелу, сухофрукти, вівсяна каша, сирі овочі та фрукти. На ніч доцільно вживати кисломолочні продукти з біфідобактеріями, сприяючи нормалізації флори кишок і профілактиці дисбактеріозу. У останні місяці вагітності жінка рухається менше, а, значить, варто зменшити і добову калорійність раціону. Зменшення слід проводити не за рахунок білка (він якраз потрібний), а за рахунок вуглеводів, які легко засвоюються.

Насамкінець, хотілося б зауважити, що у кожної людини свій особистий обмін речовин з індивідуальною потребою в тих чи інших поживних речовинах. В найбільшій мірі це стосується раціонального харчування вагітної жінки, якій слід пам’ятати, що надійним порадником в цьому питанні є дільничий перинатолог.

Фізичні вправи для вагітних. В період вагітності жінки повинні займатися гімнастикою, за умов відсутності протипоказань (гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози тощо). Комплекс фізичних вправ передбачає зміцнення м’язів тулуба, особливо передньої черевної стінки і тазового дна. Відводячи кілька хвилин спеціальним фізичним вправам, Ви відчуєте їх позитивний вплив на психоемоційній сфері. Заняття повинні бути регулярними: щоденно по 15-20 хвилин, адже епізодичні заняття не дадуть бажаного результату.

Вправи підбирайте залежно від Вашої фізичної підготовки, навантаження підвищуйте поступово, дотримуючись обережності, і постійно прислухаючись до власних відчуттів: пульс не повинен перевищувати при фізичному навантаженні 120 ударів за хвилину.

Для вагітної жінки неприпустимі вправи, пов’язані зі стрибками і різкими рухами. Рекомендуються плавні рухи, розраховані на зміцнення дихальних м’язів, м’язів живота і промежини. Проте не тільки регулярність і тривалість тренувань є запорукою успіху, важливим є те, аби фізична підготовка була комплексною.

Дихальні вправи сприяють формуванню звички правильного дихання, забезпечують повноцінне насичення крові вагітної киснем, дарують енергію, знімають стрес, балансують емоційний стан. Спеціальна гімнастика (йога, фітнес, пілатес) для вагітних має на меті декілька цілей: зміцнення м’язів живота, повноцінне функціонування м’язів черевного пресу та м’язів тазового дна. Плавання – ідеальний вид спорту для вагітних жінок. Рухи у воді усувають судоми, покращують кровообіг, нормалізують артеріальний тиск. Після занять у воді зменшуються набряки рук і ніг, активізується дренаж лімфи. Крім того, гімнастика у воді й плавання загартовують. Підвищується імунітет й опірність організму до простудних захворювань, а позитивні емоції сприяють зменшенню нервового навантаження й розслабленню.

Матеріал підготувала: Інна Бирчак, доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології

Корисно знати