• Українська
  • English
Чим небезпечний кір
Чим небезпечний кір

Чим небезпечний кір

Кір – це висококонтагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне захворювання.

 

Переважно на кір хворіють не щеплені діти, що відвідують дитячі заклади. Підлітки й дорослі, що раніше не хворіли на кір, та не отримали вакцину проти нього, також залишаються надзвичайно сприйнятливими до цієї інфекції (при чому в них захворювання перебігає тяжче).

Як відбувається зараження кором?

Джерелом інфекції є хвора на  кір людина з моменту появи перших ознак хвороби до п’ятого дня від початку висипань. У випадку зараження, після контакту із хворим проходить від 9 до 17 днів, перш ніж хвороба проявиться (інкубаційний період).

Кір – це повітряно-краплинна інфекція. Вірус попадає в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і око від хворої на кір людини, яка поширює його при диханні, розмові, чханні і кашлі.

Вірус кору дуже летючий – з потоком повітря він може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, – тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим.

При цьому вірус швидко гине в зовнішньому середовищі, тому поширення інфекції через предмети (постільну білизну, одяг, іграшки), а також через третіх осіб, що контактували із хворим, практично неможливо. Приміщення, де перебував хворий кором, досить провітрити, щоб у ньому можна було перебувати без ризику заразитися, Дезінфекція не потрібна.

Сприйнятливість людини до кору дуже висока.

Індекс контагіозності становить 0,96-0,98, тобто практично всі діти і дорослі, які не хворіли на кір і не щеплені, але були в контакті з хворим, захворюють.

Перші симптоми кору нагадують серйозну простуду – висока температура, нежить, чхання, запалене горло, настирливий сухий кашель, можуть збільшуватись шийні лімфовузли. Хворий може відчувати сильну втому, слабкість очі червоні, повіки набряклі, сльозотеча («заплаканий вигляд»), може бути діарея ( в цей період хворий найбільш заразний).

У міру того, як симптоми будуть слабшати, в роті почнуть з’являтися червоні плями, а тіло покриється висипом (зазвичай висип з’являється на 3-5 добу від початку захворювання). З появою висипу знову підвищується температура до 38-39 градусів, посилюються симптоми інтоксикації та катаральні явища з боку дихальних шляхів та очей.

Перші елементи висипу з’являються за вухами, на переніссі, на обличчі. Характерною є етапність появи висипу, спочатку на обличчі та шиї, потім на тулубі і, нарешті, на кінцівках. Висипний період триває 3-4 дні, поступово висип починає згасати в тому ж порядку, що і з’являвся. На місці висипу залишається пігментація, згодом починається дрібне висівкоподібне лущення. Разом із згасанням висипу нормалізується температура тіла, стан хворих швидко покращується.

У період реконвалесценції (одужання) на фоні вже нормальної температури тіла зберігається астенізація (в’ялість, швидка втомлюваність тощо), опірність організму знижується. У цей період часто виникають ускладнення. Найбільш небезпечні і поширені ускладнення, до яких може призвести кір: пневмонія, порушення зору, іноді повна сліпота, отит, ларингіт, енцефаліт (запалення головного мозку), стоматит, поліневрит (множинне ураження нервових волокон).

Неускладнений кір лікують в домашніх умовах, обов’язково під спостереженням лікаря. При важкому перебігу хвороби, розвитку ускладнень, можлива госпіталізація. У кімнаті, де перебуває хвора дитина, необхідно щодня робити вологе прибирання. Провітрювання повинні бути якнайчастіше. Рекомендується рясне пиття. Їжа повинна бути щадна та легко засвоюватись: кисломолочні продукти (кефір, йогурт); овочеві супи; овочеві й фруктові пюре; відварене протерте м’ясо (нежирна телятина, курка, індичка).

Після перенесеного кору дитина дуже ослаблена: якийсь час вона може почувати себе не дуже добре, погано їсти, вередувати, швидко стомлюватися. Її імунна система ще мінімум два місяці залишається надзвичайно сприйнятливої до будь-якої інфекції (вірус кору пригнічує імунну систему). Треба намагатися оберігати її від зайвих контактів, навантажень, стресів, переохолодження і т.д. Велику увагу варто приділити харчуванню, порадитися з лікарем із приводу прийому вітамінів.

Єдиний спосіб запобігти захворюванню на кір, а також попередити розвиток тяжких ускладнень – активна імунізація.

Вакцинація проти кору проводиться дітям у віці 12 місяців, ревакцинація – у шість років. За епідемічними показами (після контакту з хворим) може бути проведена екстрена вакцинація  дітям та дорослим віком до 30 років, що не хворіли і не були щеплені проти кору.

Бувають ситуації, коли до дитини, хворої на кір необхідно негайно викликати лікаря: малюк дуже млявий і його досить важко розбудити, висока температура тримається більше тижня, діарея більше двох тижнів або наявність ознак зневоднення організму, сильний головний біль або ж спостерігається виражене погіршення стану малюка.

Матеріал підготували: Колоскова О.К., Іванова Л.А., кафедра педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Корисно знати