• Українська
  • English
Здоров’я жінки: рак шийки матки можна попередити
Здоров’я жінки: рак шийки матки можна попередити

Здоров’я жінки: рак шийки матки можна попередити

Вчені ще в XIX столітті намагалися визначити причини розвитку раку шийки матки.

 

Отримані дані свідчили про взаємозв’язок між активним статевим життям і частотою випадків раку. В наш час ця теорія була підтверджена багатьма науковими дослідженнями. При цьому вдалося виявити вірус папіломи людини (ВПЛ, HPV), що передається при незахищеному статевому контакті та викликає рак шийки матки.

Рак шийки матки є одним з найбільш поширених онкологічних захворювань і займає четверте місце в структурі смертності серед онкологічних хворих після раку шлунку, раку органів дихання та раку шкіри.

Щороку у світі це злоякісне захворювання виявляють більше ніж у 600 тисяч жінок. В Україні щорічно виявляють у 7500 жінок, з яких 2500 помирають (серед них 500 працездатного віку).

Найбільше хвороба поширена на Ямайці – 58,9 % на 100 тис., у Німеччині – 43,1-45,2 %, а найнижча – в Ізраїлі (6,4%). Смертність від раку шийки матки: Німеччина – 10,6%, Данія – 10,5%, Польща – 9,3%, Іспанія – 8,0%, Японія – 2,4%, Італія – 1,5%, Ізраїль – 0,8%.

Основні причини занедбаності: пізнє звернення за медичною допомогою, прихований перебіг захворювання, помилки в діагнозах, відсутність професійних оглядів впродовж 2-х та більше років, тривале обстеження.

При прогресуванні захворювання у жінки можуть з’являтися наступні симптоми: патологічні вагінальні кровотечі, кровотечі між менструаціями, кровотеча після статевого акту, спринцювання або огляду гінекологом, кровотеча після менопаузи, посилення вагінальних кровотеч, тазовий біль, біль під час статевих стосунків.

Основна діагностика – цитологічне дослідження мазка шийки матки.

Інші методи діагностики: визначення HPV за допомогою полімемразної ланцюгової реакції в реальному часі, кольпоскопія, біопсія, ендоцервікальний кюретаж, конізація.

Лікування хворих раком шийки матки розвивається в трьох основних напрямках: поєднана променева терапія; комбіноване лікування (променева терапія і хірургічне лікування або променева терапія і хіміотерапія); лише хірургічне лікування.

Профілактика раку шийки матки.

Вакцинація проти вірусу папіломи людини та використання презервативів – бар’єрного засобу контрацепції.

Вакцинація проводиться дівчатам віком до 27 років, до початку статевого життя. Обов’язкова вакцина для дівчат віком від 12 до 16 років затверджена в понад 80 країнах світу. Доцільність вакцинації у жінок інших вікових груп досліджується.

Існують два типи вакцини які ліцензовані в багатьох країнах:

Вакцина Церварікс (англ. Cervarix) діє ефективно виключно проти ВПЛ типів 16 та 18.

Інша вакцина Гардасил (англ. Gardasil або також відома як Silgard) – це вакцина спрямована проти ВПЛ типів 6, 11, 16 і 18. Ефективність Гардасилу з точки зору профілактики ВПЛ, що викликають рак шийки матки в клінічних випробуваннях склала близько 98-100% для раніше ВПЛ-неінфікованих осіб.

Ці вакцини ефективні тільки як профілактичні, а не лікувальні, тобто неефективні для ВПЛ-інфікованих осіб. Також рекомендується не відмовлятись від скрінінг-тестів для раннього виявлення раку шийки матки, оскільки поки що не всі канцерогенні типи ВПЛ досліджені.

Вакцини проти ВПЛ зазвичай добре переносяться і безпечні. Найбільш поширеними побічними ефектами є місцеві реакції, такі як почервоніння, набряк і біль у місці ін’єкції. Відомі однак більш трагічні випадки, як настання безпліддя.

Вакцина від Sanofi Pasteur MSD вперше була затверджена в червні 2006 року в США та у вересні 2006 року Європейським агентством з лікарських засобів в країнах Європейського Союзу. У Європі вакцина продається під торговою назвою Гардасил або Сілгард. Вакцина містить очищені рекомбінантні L1-білки від капсида з чотирьох папіломавірусів типів 6, 11, 16 і 18, які утворюють разом вірусоподібні частинки. За даними Європейського медичного агентства в Європі до січня 2008 року вже було 1500000 пацієнтів, вакцинованих Гардасилом. У США дозвіл на вакцинацію для запобігання раку шийки матки був розширений у 2008 році. Тепер це робиться також і в Європі, а з жовтня 2009 року Гардасил також схвалений у США для профілактики гострих кондилом у чоловіків і хлопчиків.

Дозвіл на вакцину від Glaxo Smith Kline, яка продається під торговою назвою Церварікс, було видано у травні 2007 року в Австралії і у вересні 2007 в Європейському Союзі. Ця вакцина також містить рекомбінантні білки L1 від капсида в у вигляді вірусоподібної частинки, але тільки від папіломи типу 16 і 18.

Отже, обізнаність з питань клінічних проявів, методів діагностики, наслідків зволікання з лікуванням даної патології та можливі методи профілактики дадуть можливість кожній жінці попередити розвиток раку шийки матки.

Матеріал підготувала: Ясніковська С.М., доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології

Корисно знати