• Українська
  • English
Вплив куріння на репродукцію людини
Вплив куріння на репродукцію людини

Вплив куріння на репродукцію людини

Згубний вплив шкідливих звичок на репродуктивне здоров’я людини було відомо здавна. Недарма в Стародавній Індії сімейні пари, що бажають мати потомством, на певний час відмовлялися від куріння бханг – скручене листя конопель. Інтуїтивні знання стародавніх людей сучасні медики довели науково обґрунтованими фактами.

 

Згубно впливає на репродуктивну функцію нікотин, що входить до складу тютюнового диму.

Не секрет, що перший досвід куріння більшість чоловіків і жінок набувають в підлітковому віці, тому нікотин починає негативно впливати на репродуктивну систему ще в період її формування. Так, у підлітків обох статей хронічне отруєння нікотином та іншими складовими тютюновою диму негативно діє на функцію статевих залоз, що призводить до затримки статевою дозрівання. Куріння порушує рухливість сперматозоїдів, що робить чоловічу сперму в’язкою та утруднює її проходження по сім’явивідних протоках. При стажі куріння 10 і більше років у спермі чоловіків залишаються рухомими всього 40% сперматозоїдів. На щастя, це явище носить зворотній характер, так як чоловічі статеві клітини оновлюються кожні 3 місяці.

Аналогічно діє нікотин і на жіночу репродуктивну систему, приводячи до загибелі яйцеклітин. З тютюновим димом в легені потрапляють і ароматичні вуглеводні, які пригнічують функцію епітелію, що вистилає маткові труби (як результат – запліднена яйцеклітина не може потрапити в матку, в результаті чого гине, або призводить до розвитку позаматкової вагітності). До того ж яйцеклітини, які закладаються в організмі дівчини ще до її народження, накопичують протягом багатьох років токсичні речовини. З часом це позначається на дітородній функції (передчасні пологи, загибель плоду та новонародженої дитини), зумовлює запальні та передпухлинні процеси. У дівчаток-підлітків, які почали курити, порушується менструальний цикл.

Мають місце дослідження вчених у дослідженні віддалених наслідків щодо здоров’я та розвитку дітей.

Матері, які палили під час вагітності, мають дітей з відхиленою від норми поведінкою, ці діти гірше вчаться в школі і частіше розпочинають вживання наркотичних препаратів. Куріння під час вагітності збільшує ризик викиднів, знижує масу тіла новонароджених, збільшує частоту внутрішньоутробних випадків смерті плоду, є причиною гальмування фізичного та розумового розвитку новонародженої дитини.

Матеріал підготувала: асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Печеряга Світлана Володимирівна

Корисно знати