• Українська
  • English
Артеріальна гіпертонія у дітей: профілактика та раннє виявлення
Артеріальна гіпертонія у дітей: профілактика та раннє виявлення

Артеріальна гіпертонія у дітей: профілактика та раннє виявлення

Гіпертонія у дітей. як і у дорослих, може виникати з кількох причин.

 

Виділяють первинну, або есенційну гіпертонію і вторинну підвищення артеріального тиску, що виступає як симптом якогось захворювання (як правило, хвороб нирок і вегетативної нервової системи). Іншими причинами вторинної гіпертонії можуть бути порушення обміну речовин (ожиріння), неправильний спосіб життя або прийом деяких лікарських препаратів. Найчастіше у дітей виникає вторинне підвищення артеріального тиску і набагато рідше – есенціальна гіпертонія.

Причиною високого тиску у зовсім маленьких дітей (віком до 6 років) часто є вроджені чи набуті захворювання нирок. У дітей віком до 6 років первинна гіпертонія практично ніколи не виявляється.

Найбільша кількість випадків гіпертонії у дітей виявляється у підлітковій віковій групи.

Це не дивно – саме в цей період кардинальної перебудови організму виникає найбільше передумов до розвитку цього патологічного стану. Запідозрити гіпертонію у підлітка можна при наявності систолічного (верхнього) тиску понад120 ммрт. ст. а діастолічного — вище 80-90 ммрт. ст. крім уже описаних проблем з нирками до цього стану можуть призводити деякі форми вегето-судинної дистонії (яка останнім часом все частіше діагностується у підлітків), ожиріння, неправильне харчування.

Крім того, в цьому віці необхідно враховувати і особистісні особливості дитини, його становище в колективі, спілкування з однолітками. Якщо в цьому плані існують проблеми, це призводить до того, що підліток перебувати в постійному стресі, який, в свою чергу, вже сам по собі здатний значно підвищувати артеріальний тиск і створювати картину гіпертонії.

Роль характеру харчування в розвитку гіпертонії у дітей

Роль характеру харчування в розвитку гіпертонії у дітей тільки починають досліджувати, але вже є перші результати. В цілому, це такі ж фактори, що викликають підвищення тиску і у дорослих людей – підвищений вміст жирів і вуглеводів в їжі, надлишок калорій.

Але також виявлений ще один фактор, а саме підвищений вміст солей в раціоні. Сіль здатна утримувати воду в організмі, що веде до збільшення обсягу крові і тканинної рідини і, як наслідок, веде до підвищення артеріального тиску (саме з цієї причини дорослим гіпертонікам прописують солі дієту). А якщо згадати смак сучасних популярних чіпсів і сухариків, то починаєш розуміти, звідки дитина отримує так багато солей.

Таким чином, такі популярні продукти не тільки небезпечні для шлунка і печінки, а й ведуть до куди більш небезпечних захворювань.

У ряді випадків, вторинна гіпертонія у дітей виникає як побічний ефект деяких лікарських препаратів. Найбільш часто до цього призводить неконтрольоване застосування нафазолина (нафтизин) і подібних йому ліків від закладеності носа. Вони мають судинозвужувальну дію, тому при тривалому і частому вживанні (або при використанні «дорослих» спреїв для носа в лікуванні дітей) здатні всмоктуватися в системний кровотік і підвищувати артеріальний тиск у всьому організмі. Картина, схожа з артеріальною гіпертонією, може виникати у підлітка і в результаті частого вживання енергетичних напоїв — міститься в їх складі кофеїн та інші компоненти здатні сильно і довго підвищувати артеріальний тиск.

Рідко, але все ж зустрічається у дітей і первинна гіпертонія.

Найбільш важливу роль в її розвитку відіграє генетичний фактор, шляхом так званого полігенного спадкування — це коли гени не визначають наявність захворювання, а лише створюють схильність до нього, тому воно може розвинутися при певних зовнішніх впливах (стрес, неправильне харчування).

Діагноз «есенціальна гіпертонія» ставиться тільки в тому випадку, коли виключені всі інші можливі причини підвищення артеріального тиску. Батькам важливо взяти на замітку – якщо ви або ваші родичі страждають гіпертонією важливо уважно стежити за тиском у вашої дитини, можливо він успадкував схильність до цієї патології.

Якщо ж у вашої дитини підвищений артеріальний тиск визначається протягом декількох днів – необхідно показати його лікаря і пройти повне медичне обстеження.

Якщо це вторинна гіпертонія, то необхідно почати лікування основного захворювання, що призвів до цього стану. У тому випадку, якщо артеріальна гіпертонія викликана стресом можливе призначення легких заспокійливих засобів (екстракту валеріани, наприклад). У будь-якому випадку необхідно дотримуватися дієти без солі (особливо строго забороняти «чіпси», «сухарики»), нормалізувати раціон, повністю покривати всю потреба у вітамінах та мікроелементах. Потрібно захистити дитину від зайвих фізичних і емоційних навантажень, але не варто з цим перебільшувати – можна направити його на заняття лікувальною фізкультурою. Потрібно виключити всі продукти і препарати, що піднімають тиск (кава, енергетики).

Матеріал підготували: зав. кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини, д.мед.н., проф. Ю. М. Нечитайло; к.мед.н., доц. кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини Д.Ю. Нечитайло

Корисно знати