• Українська
  • English
Сімейна психотерапія покликана вилікувати проблеми всієї родини
Сімейна психотерапія покликана вилікувати проблеми всієї родини

Сімейна психотерапія покликана вилікувати проблеми всієї родини

Сім’я – це дуже важливо. Сподіваюся, з цим сперечатися ніхто не буде. І вона може зруйнуватися через дрібниці, які через деякий час будуть здаватися не такими значущими й важливими. І якщо вчасно не замислитися й не почати діяти, то можна втратити багато.

 

Сімейна психотерапія – це комплекс сеансів, які спрямовані на вирішення проблем між особистостями (коригується поведінка, усуваються розлади, прояснюються конфлікти й емоції, формується домовленість про те, як далі бути разом).

Складно сказати, скільки триватиме така психотерапія, оскільки кожен індивідуальний випадок відрізняється й проблемами, і сприйняттям її всіма членами сім’ї, їхньою готовністю щось міняти, щоб досягти гармонії у відносинах. Тому, вам може допомогти три зустрічі, а може бути мало й півроку. Приблизний час можна дізнатися на першому, діагностичному етапі спілкування з психотерапевтом.

Незважаючи на індивідуальний підхід кожного психотерапевта, в загальних рисах сімейна психотерапія зводитися до чотирьох етапів:

діагностика;

ліквідація проблем і конфліктів;

реконструкція;

підтримка.

Коли мова йде про сімейну психотерапію, то сюди входять не тільки стосунки чоловік – дружина, а й діти – батьки. Після прийняття рішення змінитись однією людиною змінюється вся система взаємовідносин в її оточенні. Тобто сімейна психотерапія покликана вилікувати проблеми всієї родини. Спеціаліст разом з вами вивчить ситуацію, ви разом виберете шляхи вирішення й усвідомлено внесете зміни в життя сім’ї. Подальша робота буде спрямована на підтримку здорового стану відносин.

Якщо не заглиблюватися в причини конфліктів і ситуації, сімейна психотерапія передбачає приблизно такий шаблон дій: коли проблема виявлена, необхідно звернутися за допомогою до професіонала. На перший прийом бажано, щоб прийшла родина в повному складі, так терапевт зможе допомогти швидше розібратися в причинах конфліктів. Досить просто, правда?

Неймовірно шкода, що частіше клієнти йдуть по довгому і хворобливому шляху. Більш звична ситуація – довгі сварки і конфлікти. Нерозуміння, яке токсично поширюється на оточення й на інші сфери життя. Часто один з членів розуміє, що так більше не може, і шукає терапевта як останню можливість щось виправити. Тоді гнітюча історія сварок призводить до того, що інші можуть відкидати цю можливість. Психотерапевта в такому випадку можуть відвідувати тільки для того, щоб довести свою правоту, а не для конструктивного вирішення проблем.

На щастя, останнім часом все більше сімей відкидають описаний вище шлях і замислюються над вирішенням проблем до того, як вони стануть на передній план у їхньому житті. І я щиро рада, що такий інструмент, як сімейна психотерапія, може допомогти на будь-якому етапі.

Матеріал підготували: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка, к.мед.н. Юрценюк О.С., асистент кафедри Ротар С.С.

Корисно знати