• Українська
  • English
Комфортні стосунки. Як забезпечити?
Комфортні стосунки. Як забезпечити?

Комфортні стосунки. Як забезпечити?

У 21 столітті у суспільстві помітно зріс інтерес до інституту сім’ї з моменту її створення. Проведено чимало досліджень і отримано переконливі висновки про те, що однією з найбільших цінностей подружнього життя є довірливі та ніжні стосунки, уважність партнерів один до одного, відсутність конфліктів, все інше – відносно другорядне.

 

Головною радістю сімейного життя є інтимна близькість, і задоволеність нею сьогодні постає вагомим критерієм її оцінки. Така орієнтація є більш сучасною і характерною для молодих сімей. Хоча через кілька років сімейного життя вона змінюється іншими ознаками. Згодом, як відомо, життя сім’ї обертається навколо дітей, вони є головною цінністю і радістю батьків.

Якщо батьківство є бажаним, то діти здорові, гарно доглянуті і виховані, що є запорукою міцного та тривалого шлюбу, гарних стосунків у ньому. Тому вдумливий підхід до питань планування сім’ї сьогодні актуальне медичне та соціальне питання.

Таким чином, контрацепція – це не лише запобігання небажаної вагітності, але і турбота про власне здоров’я, прояв любові до близької людини. Саме тому ця тема викликає безліч питань, породжує масу міфів і обростає “бабусиними” методами, іноді не лише не ефективними, але і згубними для організму.

На сучасному етапі розвитку медицини існує великий вибір можливостей контрацепції.

Контрацепція XXI століття – це, перш за все, комбіновані контрацептиви, тому що вони забезпечують найбільш високий захист від небажаної вагітності. Серед контрацептивних препаратів є вибір: ви можете використати пігулку, кільце, пластир. Для тих, хто живе нерегулярно статевим життям, презерватив залишається хорошим методом контрацепції перевагою якого є ще й захист від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Існує також, так звана, внутрішньоматкова контрацепція – загальновідомі спіралі, які встановлюються на 3-5 років, забезпечуючи досить надійний захист. Сьогодні гарно зарекомендувала себе ВМК «Mіrena», яка має контрацептивну дію, окрім цього, вона володіє лікувальними властивостями. За її допомогою можна вирішити ряд гінекологічних проблем. Хочеться розвіяти міф про обов’язкову прибавку маси тіла на тлі прийому гормональних препаратів. Це послужило приводом для проведення серйозних досліджень з плацебо (коли одна група приймає препарат, інша – «пустушку»), в ході яких було показано, що при прийомі оральних контрацептивів прибавки маси тіла не відбувається. Існує ряд препаратів, які сприяють зниженню маси тіла.

Сьогодні ми маємо можливість стерилізації – чоловічої і жіночої.

У нашій країні це ще не дуже популярний метод, особливо серед чоловіків. Існують й місцеві засоби контрацепції: вагінальні ковпачки, які одягаються на шийку матки, але надійність їх значно менша. Всім відома методика перерваного статевого контакту, але її надійність мінімальна, відповідно, вірогідність небажаної вагітності дуже висока. Слід пам’ятати про екстрену контрацепцію: якщо стався незахищений статевий контакт, то можна прийняти пігулку впродовж 72 годин після контакту, є вірогідність хорошого контрацептивного ефекту. Мінус цього способу – в деяких випадках порушення менструального циклу.

Вибір методу контрацепції сьогодні дуже великий. Головне – розуміння, що захист від небажаної вагітності – це збереження здоров’я, гармонійних, комфортних  та довірливих стосунків у шлюбі.

Матеріал підготувала: доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Бирчак І.В.

Корисно знати